Energiaremontti pientaloon – kuinka paljon voit säästää?
Energiaremontti ja siitä koituva säästö riippuvat siitä, millainen talo on ja kuinka sen asukkaat käyttävät energiaa. Pieniä tai isoja petraamisen paikkoja löytyy lähes jokaisesta pientalosta.
Energiaremontti on taloudellisesti kannattava investointi etenkin vanhemmissa kiinteistöissä, joissa energiaremonttia ei ole aiemmin tehty.
– Jos kyseessä on 50–70 vuotta sitten rakennettu parisataaneliöinen kiinteistö, energiaremontilla saataisiin todennäköisesti isoja säästöjä aikaan, Motivan asiantuntija Teemu Kettunen arvioi.
Paras energiaremontti pientalolle riippuu paljolti siitä, mikä on kiinteistön nykyinen kunto, lämmitysjärjestelmä ja energiatehokkuus. Säästöä voi hakea uusimalla säätölaitteita, hyödyntämällä taloautomaatiota paremmin, vaihtamalla lämmitysmuotoa ja rakenteellisella energiaremontilla.
Helpot energiansäästötoimenpiteet kannattaa hoitaa ensin alta pois. Ne voivat säästää kymppejä tai tuhansia nopeastikin.
Ison energiaremontin takaisinmaksuaika lasketaan yleensä useissa vuosissa tai vuosikymmenissä, mutta remontilla on myös muita vaikutuksia, kuten asunnon arvonnousu ja asumismukavuuden paraneminen.
Pieni energiaremontti säästää kymmeniä tai tuhansia euroja nopeastikin, ja siksi helpot energiansäästötoimenpiteet kannattaa hoitaa ensin alta pois. Samalla voi suunnitella isompien energiaremonttien aikataulua, ne kun kannattaa yleensä ajoittaa muiden taloremonttien yhteyteen.
Pieni energiaremontti: älä päästä lämpöä karkaamaan
Ensiksi on hyvä varmistaa, että ikkunoiden tiivisteet ja ilmanvaihto ovat kunnossa ja talon korvausilmaratkaisu toimii. Myös talon yläpohjan eristeet on fiksua tarkistaa ja tarvittaessa hoitaa kuntoon. Tämä kaikki vaikuttaa lämmitystarpeeseen ja ennen kaikkea asumismukavuuteen.
Tiivisteremontin työmäärä ja hinta riippuvat ikkunoiden määrästä ja nykyisten tiivisteiden tai yläpohjan eristeiden kunnosta. Remontti maksaa itsensä takaisin, kun lämpö pysyy talossa ja asumislämpötilaa voidaan alentaa vedontunteen poistumisen myötä.
Helpoin ja halvin energiaremontti on se, että tarkastelee omia energiankäyttötottumuksiaan. Esimerkiksi satunnaisessa käytössä olevan huoneen lämpötilan pudottaminen neljällä asteella pienentää tilan lämmityskustannuksia jopa 20 prosenttia.
Keskikokoinen energiaremontti: talotekniikka ajan tasalle
Päivitetty talotekniikka tehostaa energiankulutusta ja antaa mahdollisuuden hyödyntää halvan sähkön ajat. Esimerkiksi älykkään kodinohjausjärjestelmän avulla kodin energiankulutus voi vähentyä jopa 20 prosenttia.
Pattereiden tai termostaattien uusiminen on yleensä kannattava ilmastointi.
Pattereiden tai termostaattien uusiminen on yleensä kannattava investointi. Nyrkkisääntönä pidetään, että 1980-luvulla tai aiemmin asennetut patterit kannattaa vaihtaa uusiin.
Vaihtamalla sähköpatterit ja termostaatit uusiin voi pientalon kokonaisenergiankulutus laskea jopa 10 prosenttia ja lämmitysenergian kulutus 20 prosenttia.
Iso energiaremontti: lämmitystapa vaihtoon
Lämmitys vie usein suuren osan kiinteistön energiankulutuksesta. Mikäli talossa on suora sähkölämmitys eikä vesikiertoista lämmönjakojärjestelmää, ilmalämpöpumpun hankinta yleensä kannattaa etenkin isoissa, avarissa tiloissa. Ilmalämpöpumpun tuomat säästöt vielä kasvavat älykkäällä ohjauksella, joka huomioi halvan sähkön ajat.
Ilmalämpöpumppu maksaa asennettuna noin 1500–3000 euroa, ja työn osuudesta saa kotitalousvähennystä. Parhaimmillaan ilmalämpöpumppu säästää 30–40 prosenttia kiinteistön lämmönkulutuksessa, jolloin investoinnin takaisinmaksuaika lasketaan muutamissa vuosissa.
Jos talossa on vesikiertoinen lämmönjako esimerkiksi öljykattilalla, kannattaa harkita sen vaihtamista maa- tai ilma-vesilämpöpumppuun tai kaukolämpöön, mikäli se on alueella mahdollista. Uudehkon öljykattilan voi myös jättää ilmavesilämpöpumpun rinnalle tuottamaan lämpöä kovemmilla pakkasilla.
Maalämpöpumpulla syntyy isoin säästö lämmityskuluissa, mutta alkuinvestointi maksaa noin 15 000–30 000 euroa. Ilma-vesilämpöpumpun hankinta tulee yleensä halvemmaksi, mutta se antaa selvästi vähemmän ilmaisenergiaa kuin maalämpö.
Kun kotona vaihtaa pois öljylämmityksestä, voi hakea korotettua kotitalousvähennystä, joka on vuoden 2027 loppuun saakka enintään 3500 euroa ja 60 prosenttia yritykseltä ostetun työn osuudesta. Vaihtoehtona on ELY-keskuksen myöntämä 4000 euron avustus öljylämmityksestä luopumiseen, mutta työn pitää olla kokonaan valmiina viimeistään elokuussa 2025.
Moderni energiaremontti: aurinkosähkö
Aurinkosähkö voi olla taloudellisesti järkevä investointi pientaloon silloin, kun sähköä kuluu paljon ja talon katto on hyväkuntoinen ja aurinkoisessa paikassa. Aurinkosähkön tuotto on suurimmillaan kesäisin, jolloin sitä voi hyödyntää muun muassa ilmanvaihtoon ja viilennykseen.
Aurinkosähköä on mahdollista nykyisin varastoida esimerkiksi sähköauton akkuihin tai erityisiin akustoihin, mikä parantaa aurinkosähkön hyödynnettävyyttä.
Aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaika riippuu asennuspaikasta ja järjestelmän mitoituksesta. Aurinkosahkoakotiin.fi-sivustolla lasketaan, että aurinkosähköjärjestelmä voi maksaa sopivassa kohteessa itsensä takaisin ainakin kaksi kertaa käyttöikänsä aikana.
Jutun asiantuntijana Teemu Kettunen Motivasta. Remonttien tuomat säästöarviot poimittu Motivan sivuilta. Muut lähteet: vero.fi.
Lisätietoa juuri omaan taloon sopivasta energiavaihtoehdosta saa oman maakunnan energianeuvonnasta tai Motivan sivuilta.