Kannattaisiko vanhempaan omakotitaloon tehdä energiaremontti ennen sen myymistä? Saisiko esimerkiksi ilmalämpöpumppuihin tai aurinkopaneeleihin investoidut eurot takaisin talon parempana myyntihintana?

Siinä kysymyksiä, joita moni omakotitalossa asuva on miettinyt ennätyskalliiden energiahintojen myötä entistä tarkemmin. Niitä on pyöritellyt mielessään myös OP Kodin johtaja Lasse Palovaara, joka samalla tunnustaa, ettei kysymyksiin ole yhtä ja oikeaa vastausta.

On kuitenkin Palovaaran mukaan selvää, että ilmalämpöpumput tai öljylämmityksen korvaava maalämpö lisäävät kohteen kiinnostavuutta. Ne eivät kuitenkaan vielä yksin riitä myyntivalteiksi tai korkeamman hinnan perusteeksi omakotitalojen kaupassa.

Käytännössä voi käydä niin, ettei energiaa säästävään tekniikkaan myyntikikkana sijoitettuja euroja saa kauppahinnassa edes täysimääräisenä takaisin, myyntivoitosta puhumattakaan. Esimerkiksi aurinkopaneelijärjestelmien toimivuuteen saatetaan ostajapuolella suhtautua vielä hyvinkin epäilevästi.

– Ostajat toki kiinnittävät energiatehokkuuteen ja energiankulutukseen aiempaa enemmän huomiota ja etenkin maalämpö kiinnostaa. Siitä huolimatta uusi koti valitaan edelleen pääasiassa sijainnin, huonemäärän, asunnon toimivuuden, tontin sekä yleisen remonttitarpeen pohjalta. Jos myyjä on sijoittanut maalämpöön vaikkapa 15 000 euroa, siitä ei kannata odottaa 20 000 euroa parempaa kauppahintaa, Palovaara toteaa.

Isompi remontti mieluummin uudelle omistajalle

Sama haaste on hänen mukaansa myös ilmalämpöpumppujen, aurinkopaneelien ja ylipäätään isompien energiaremonttien kohdalla.

– Pelkkänä facelift-remonttina tai paremman myyntihinnan toivossa niitä ei todellakaan kannata toteuttaa. Jos edessä on ilmalämpöpumppujen lisäksi myös lämmöneristeiden lisääminen tai vaikkapa ikkunaremontti, niin itse jättäisin urakan suosiolla seuraavalle omistajalle. Hän voi sitten toteuttaa ne mieleisellään tavalla, Palovaara opastaa.   

Hän vertaakin tilannetta mittavaan keittiö- tai kylpyhuoneremonttiin. Se on todennäköisesti tehty millintarkasti asukkaan toiveiden ja mieltymysten mukaisesti, mutta ei välttämättä miellytä lainkaan asunnon seuraavaa omistajaa.

– Energiatehokkuusinvestoinneissa on hieman samaa haastetta. Joku arvostaa niiden kohdalla asumismukavuutta ja viimeisintä teknologiaa, toinen hakee pelkästään minimaalista energiankulutusta ja mahdollisimman pientä energialaskua, Palovaara muistuttaa.

Kunnossapito kannattaa

Maalämpö ja ilmalämpöpumput olivat vielä muutama vuosi sitten merkki tietynlaisesta edelläkävijyydestä. Nyt ne ovat vanhemmissakin kiinteistöissä jo varsin arkista teknologiaa ja normaalia varustusta, jonka perusteella on varsin vaikeaa perustella korkeampaa myyntihintaa.

Sama koskee Palovaaran mukaan omakotitalon muutakin ”perusinfraa” eli esimerkiksi kattoa, ovia, ikkunoita, lämmöneristystä, vesijohtoja tai sähköverkkoa. Perusolettamus on, että ne ovat asianmukaisessa kunnossa, jolloin niistä ei myöskään makseta mitään ekstraa.

– Hyväkuntoinen ja hyvin huollettu talo käy aina paremmin kaupaksi. Siksi remontteja pitää tehdään muutenkin kuin vain myyntiä ajatellen, Palovaara tiivistää.

Oletko myymässä kotiasi? Pyydä OP Kodin välittäjää arvioimaan ja välittämään asuntosi. Tiesithän, että osuuspankin omistaja-asiakkaana saat etuja OP Kodin palveluista.

Lue myös:

Mikä on asuntoni arvo juuri nyt? Katso hinta-arvio laskurista

Kannattaisiko laittaa koti myyntiin? Tällaisia asuntoja ostetaan juuri nyt