Toijalalainen taloyhtiö lämpeni vielä vuosi sitten maakaasulla. Venäjän hyökättyä Ukrainaan maakaasun hinta pomppasi noin kahdeksankertaiseksi aiempaan verrattuna. Hinnannousu sai Asunto-osakeyhtiö Toijalan Telkänrannan tekemään pikavauhtia päätöksen maalämpöön siirtymisestä.

– Havahduimme siihen, että taloyhtiön kassavarat eivät pitkään riitä maksamaan moninkertaisia kaasulaskuja, kertoo taloyhtiön isännöintipäällikkö Päivi Koitmaa OP Isännöinti Etelä-Pirkanmaasta.

Kun hankkeeseen päätettiin ryhtyä, asiat etenivät nopeasti aktiivisen hallituksen ansiosta. Kaikilla oli yhteinen halu saada taloyhtiön talous mahdollisimman pian raiteilleen. Taloyhtiö ajautui vakaviin maksuvaikeuksiin kevään 2022 aikana, tästä syystä yhtiövastikkeita nostettiin 1,5-kertaiseksi. Taloyhtiön maksuvalmius hupeni muutamassa kuukaudessa negatiiviseksi kaasun hinnannousun takia.

Toijalan Telkänrannassa on luotu selkeät prosessit eri tilanteisiin ja kehitetty päätöksentekojärjestelmää sellaiseksi, että asiat sujuvat tehokkaasti. Selkeiden toimintatapojen ansiosta taloyhtiön asukkaat luottavat hallituksen työskentelyyn.

– Suunnittelutyö on kaiken a ja o, vaikka tässä tapauksessa suunnitelmat jouduttiinkin toteuttamaan nopealla aikataululla maailmantilanteen ja kaasun hinnan vuoksi. Kun on hyvä suunnitelma, niin sitten vain aletaan hommiin, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Ari Viljanen.

Maalämpöremontin yhteydessä taloyhtiöön asennettiin valmius myös sähköautojen latauspisteille.

Onnea ja oikeita päätöksiä

Pienen lammen rannalla sijaitsevan taloyhtiön hanke sujui aikataulussa. Mukana oli onnea, mutta toisaalta asiat osattiin tehdä riittävän hyvin taloyhtiön talousongelmista huolimatta.

– Ilman aktiivista hallitusta ja selkeää työnjakoa tämä hanke ei olisi onnistunut. Isännöitsijänä en olisi yksin saanut asioita näin nopeasti edistettyä, Koitmaa sanoo.

Viljanen puolestaan kiittelee päätöstä palkata urakalle ulkopuolinen valvoja, jonka vastuulla oli huolehtia hankkeen teknisten suunnitelmista ja yksityiskohdista, tarkastaa laskut ja pitää huolta siitä, että projekti etenee sovitusti.

– Olemme vuosien varrella oppineet sen, että vastuuta kannattaa jakaa silloin, kun hallituksen tietotaito ei riitä suunnitelmien ja asennuksen kokonaisvaltaiseen tarkistamiseen alusta loppuun. Näin takaamme taloyhtiön asukkaille sen, että lopputulos on mahdollisimman hyvä. Maalämpöinvestointi oli kuitenkin 22 asunnon taloyhtiössä suuri ponnistus taloudellisesti ja teknisesti, Viljanen sanoo.

Selkeä työnjako

Ennen yhtiökokouksen koolle kutsumista taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä laativat yhdessä hankesuunnitelman, jonka mukaan maalämpöremonttia lähdettiin toteuttamaan vaihe vaiheelta sovitun työnjaon mukaisesti. Isännöitsijän vastuulla oli lainan ja urakoitsijan kilpailuttaminen, joista hallitus valitsi parhaimmat.

Kun on hyvä suunnitelma, niin sitten vain aletaan hommiin.

Urakoitsijaksi hallitus valitsi paikallisen toimijan Toijalan LVI-palvelu Oy:n. Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä laativat yhdessä urakoitsijan asiantuntijoiden kanssa laskelmat hankkeen toteuttamista ja rahoituksen hakemista varten.

Hankkeen kokonaiskustannukset tulevat laskelmien mukaan olemaan noin 260 000 euroa, jolle taloyhtiö haki pankista rahoitusta. Hankkeelle haettiin myös ARAn energia-avustusta, jota myönnetään energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin. Avustusraha maksetaan vasta hankkeen päätyttyä, minkä vuoksi lopulliset kustannukset eivät ole vielä tiedossa.

– Kilpailutimme lainatarjoukset, joista kotipankkimme OP antoi ehdottomasti parhaan tarjouksen. Tarjous oli peräti 20 prosenttia parempi kuin kilpailijoilla. Saimme merkittävän edun nostokuluihin ja myös lainan korko oli kilpailukykyinen. Onneksi paras tarjous tuli omasta pankistamme, koska tunnemme toisemme jo pitkältä ajalta, jonka vuoksi asiointi on helppoa ja apu on aina lähellä, Koitmaa kiittelee.

Toijalan Telkänrannan taloyhtiön maalämpöremontti sujui ilman suurempia vastoinkäymisiä. Isännöitsijä Päivi Koitmaa (oik.) on vakuuttunut, että ilman aktiivista hallitusta remontti ei olisi sujunut yhtä hyvin.

Hanke valmistui aikataulussa

Hankkeella oli tiukka aikataulu, mutta paikallisten toimijoiden kanssa asiat etenivät sujuvasti.

– Huhtikuussa aloimme valmistella hanketta, toukokuun yhtiökokouksessa syntyi yksimielinen päätös ryhtymisestä, elo-syyskuussa aloitettiin poraukset ja joulukuussa maalämpöremontti oli jo valmis, Koitmaa summaa hankkeen vaiheita.

Harva urakka sujuu ilman minkäänlaisia vastoinkäymisiä tai ylimääräisiä kuluja eikä tämä ollut poikkeus. Poratessa ilmeni haasteita, sillä maa olikin arvioitua pehmeämpää ja poranterä jäi jumiin.

­– Suojaputkien asennuksesta tuli 20 000 euroa lisäkuluja, mutta yllätyksiin oli varauduttu hakemalla rahoitukseen jo alun perin 10–15 prosenttia yllätysvaraa, Koitmaa kertoo.

– Tämä oli hankkeen ainoa suurempi haaste eikä se vaikuttanut projektin aikatauluihin tai asukkaiden rahoitusvastikkeeseen millään tavalla, Viljanen sanoo.

Haasteista huolimatta Viljanen sanoo kaiken sujuneen tyylipuhtaasti. Taloyhtiö oli hyvään aikaan liikkeellä.

– Tällä hetkellä maalämpöpumppua voi joutua odottamaan puolesta vuodesta vuoteen, sanoo Toijalan LVI-palvelu Oy:n LVI-suunnittelija ja hankkeen urakoitsija Toni Nieminen.

Taloyhtiön päästöt nollaan

Taloyhtiön maalämpöremonttiin ryhdyttiin taloudellisen paineen alla, mutta sillä on myös ympäristövaikutuksia. Asunto-osakeyhtiö Toijalan Telkänrannan energiatehokkuus on remontin jälkeen energialuokassa A, joka tarkoittaa parasta mahdollista. Taloyhtiö on nyt EU:n komission viimeisimmän ehdotuksen mukaisesti nollapäästöinen. Ehdotuksen mukaan kaikkien taloyhtiöiden tulisi pyrkiä samaan vuoteen 2030 mennessä.

– Palkinto tulee vihreän siirtymän mukana automaattisesti: investoimalla energiatehokkaisiin ratkaisuihin energiankulutus ja kustannukset pienenevät, Viljanen sanoo.

Taloyhtiöön rakennettiin urakan yhteydessä valmius sähköautojen latauspistokkeille. Sähköinsinöörinä työskentelevä Viljanen kartoitti yhdessä urakoitsijan kanssa sähköliittymän skaalausmahdollisuutta urakan edetessä.  Sähköliittymää suurennettiin 125 ampeerista 400 ampeeriin asti, jolloin sähköautojen lataus on mahdollista, kun nämä aikanaan asennetaan taloyhtiöön. Taloyhtiö teki valmiiksi sähkölaitoksen kanssa sopimuksen valmiudesta päivittää pääsulakkeet suuremmiksi, jonka voi ottaa käyttöön sitten, kun asia on ajankohtainen.

– Lisätyöstä aiheutuneet kustannukset olivat marginaalisia etenkin, kun näin säästymme myöhemmältä pääkeskuksen uudelta päivitykseltä ja pihan mylläykseltä sitten, kun sähköautojen lataustoiminnallisuus päätetään toteuttaa, Viljanen sanoo.

Kestävillä valinnoilla rakennat vaikuttavaa liiketoimintaa. Tarjoamme kestävät rahoitusratkaisut yrityksesi ja taloyhtiösi käännekohtiin. Tutustu rahoitusratkaisuihimme >

Lue myös:

Porilainen taloyhtiö saneerattiin kerralla 2020-luvulle

Tiedätkö oman kotisi energialuokan tai miksi se kannattaisi tietää

Näin taloyhtiö voi säästää rahaa