Kun Osiris Valdez-Bandan apulaisprofessuuri Aalto-yliopistossa varmistui, hän päätti ostaa Suomesta asunnon yhdessä puolisonsa Saara Pelttari-Valdezin kanssa.

He olivat aiemmin asuneet vuokralla eri puolilla pääkaupunkiseutua mutta viimeiset kahdeksan vuotta Otaniemessä. Pariskunta tapasi aikoinaan Espanjan Valenciassa.

Omistusasunnon hankkiminen tuntui molemmista taloudellisesti järkevämmältä kuin vuokralla asuminen, sillä omaa asuntoa maksaessaan sijoittaa rahaa itseään varten.

Ensin pariskunta laski, minkä hintaisen asunnon he voisivat ostaa, ja kuinka paljon rahaa jäisi remonttia varten. Molemmille oli selvää, että uusi koti olisi kerros- tai rivitaloasunto Espoossa.

– Piirsimme karttaan ympyrän, jonka sisältä kodin tuli löytyä, Pelttari-Valdez kertoo.

Nainen kattaa pöytää.
Pelttari-Valdez tykästyi puiseen ruokapöytään, jonka ympärille mahtuu isompikin porukka syömään.

Molempien työpaikat sijaitsevat Espoossa, sillä Pelttari-Valdez työskentelee ammatillisena erityisopettajana Leppävaarassa. Tärkein kriteeri sijainnille oli se, ettei perheen esikoislapsen koulumatka olisi liian pitkä.

He halusivat löytää yksitasoisen asunnon, jossa olisi kolme makuuhuonetta.

– Asuimme tutkijavaihtoni aikana puoli vuotta Hollannissa kolmikerroksisessa asunnossa. Se oli kiva, mutta liian epäkäytännöllinen meille, Valdez-Banda kertoo.

Asuntonäytössä vaihdettiin merkitsevä katse

Valdezit kävivät katsomassa neljää erilaista asuntoa, kunnes vastaan tuli vuonna 1980 rakennettu 116 neliön rivitalokoti. Asuntonäytössä kumpikin kierteli huoneissa omilla tahoillaan. Kohdatessaan he vaihtoivat katseita, mikä kertoi, että molemmat olivat asunnosta innoissaan.

Pelttari-Valdez ihastui erityisesti ikkunanäkymiin: etu- ja takapihalla kasvoi jykevä, vanha mänty. Puut muistuttivat häntä lapsuudenkodista Satakunnassa.

– Pohjaratkaisu oli toimiva, ja lisäksi asunto oli hyvin pidetty ja siisti, Valdez-Banda listaa asioita, jotka tekivät häneen vaikutuksen.

Kiinteistönvälittäjältä saatu raportti taloyhtiöstä ei ollut kovin kattava, mutta ensiasunnon ostajat saivat selville omasta mielestään tärkeimmät seikat: tehdyt remontit sekä sen, ettei isoja remontteja olisi lähiaikoina tulossa. Asunnon hinta mahtui budjettiin, ja remonttiinkin olisi varaa.

Kaksi taulua.
Keltainen toistuu Valdezien kodin värityksessä eri huoneissa. Kaikki seinäpinnat ovat valkoisia.

– Teimme nopeasti päätöksen tarjouksesta, sillä usein pitää olla nopea, jos haluaa asunnon omakseen, Valdez-Banda kertoo.

Tarjoukseen liitettiin ehto kosteusmittauksesta ja asbestikartoituksesta. Kun niissä ei ilmennyt mitään hälyttävää, alkoi remontin suunnittelu.

Kaikki kalusteet vaihtoon

Muuttaessaan pois Otaniemestä pariskunta myi kaikki kalusteensa muille kampuksella asuville.

– Vain muutama lamppu, koriste-esineet, astiat ja lasten lelut jäivät, Pelttari-Valdez kertoo.

Asunnon ostaminen tuntui sen verran isolta jutulta, että Valdezit halusivat panostaa siihen ja tehdä kodista koko perheelle mieluisen. Avuksi päätettiin palkata sisustussuunnittelija.

Sängyllä on värikkäitä tyynyjä.
Muuton yhteydessä kaikille perheenjäsenille hankittiin hyvät sängyt. Sisustuksessa yhdistyvät Pelttari-Valdezin suosima rönsyilevyys ja Valdez-Bandan mieltymys minimalismiin.

Ongelma oli se, että puolisoilla oli eri maku sisustuksen suhteen.

– Osiris on minimalistinen, ja minun tyylini on rönsyilevämpi, Pelttari-Valdez summaa.

He ottivat yhteyttä viiteen eri sisustussuunnittelijaan ja pyysivät tarjousta. Tarjousten sisällöissä oli eroja, ja hinnat vaihtelivat 1500 ja 5000 euron välillä.

Valdezit valitsivat suunnittelijakseen Raita Rannan, koska kemiat kohtasivat ja Rannan tekemät suunnitelmat miellyttivät pariskuntaa. Rannan mukaan kahta erilaista tyyliä voi sekoittaa tasaisesti läpi kodin.

– Tyyleihin voi hakea yhdistäviä elementtejä esimerkiksi värimaailmasta ja materiaaleista, hän sanoo.

Mankkaan rivitalokodin yhdistäväksi elementiksi valikoitui puu. Sitä on sekä kalusteissa että makuuhuoneen, kylpyhuoneen ja vessan puupaneeliseinissä.

Remontissa vessa ja kylpyhuone tehtiin kokonaan uusiksi. Keittiötä päivitettiin maalaamalla kaappien ovet ja vaihtamalla vetimet.

Lapset saivat päättää huoneidensa värit itse. Aleksanteri valitsi mustaa ja punaista, Frida keltaista.

Ei suuria kompromisseja

Pariskunta osti osan kalusteista asunnon entiseltä omistajalta. Ranta auttoi kaikissa kalusteisiin ja materiaaleihin liittyvissä valinnoissa, kuunteli molempien toiveita ja teki niiden perusteella ehdotuksia.

Valdez-Banda sai valkoiset seinät ja neutraaleja värejä kalusteisiin, Pelttari-Valdez taas sai värikkäitä ja rönsyileviä tauluja, tekstiilejä, raheja ja viherkasveja.

Molemmat pitävät hyvänä sitä, että Ranta huomioi materiaalien ja kalusteiden yhteensopivuuden. Muuten olisi tullut ehkä hankittua sohva, josta molemmat pitävät mutta joka ei olisi sopinut muuhun sisustukseen.

Kylpyhuone, jossa on puupaneeliseinä.
Suihkukaapissa laattakoko on pienempi kuin muualla kylpyhuoneessa. Kylpyhuoneessa, vessassa ja vanhempien makuuhuoneessa on käytetty samaa puupaneelia.

Lopulta parin ei tarvinnut tehdä suuria kompromisseja. Pelttari-Valdez kertoo taipuneensa olohuoneen isoon taulutelevisioon. Valdez-Banza taas taipui runsaaseen määrään viherkasveja mutta toivoo, ettei niitä tule enää lisää.

Asukkaat ovat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen.

– Tämä on ensimmäinen paikka, joka on tuntunut kodilta sen jälkeen, kun lähdin Meksikosta noin kolmetoista vuotta sitten, Valdez-Banda sanoo.

Pari pitää omasta pienestä pihastaan, taloyhtiöstä ja asuinalueesta ihmisineen. Viime kesänä Valdezit rakensivat takapihalle terassin, ja ensi kesänä Pelttari-Valdez suunnittelee tekevänsä perennapenkin. Muuten kaikki on valmista.

Muille ensiasunnon ostajille Valdez-Banda antaa pari neuvoa:

– Tehdyt ja tulevat remontit kannattaa selvittää, ja jos yhtiövastike on halpa, on hyvä kysyä, miksi. Entä onko isännöintivastuu asukkailla vai yrityksellä? Silti kaikkea ei voi tietää etukäteen. On vain oltava rohkea.

Lapsi pomppii sängyllä.
Perheen tytär Frida on touhukas esikoululainen. Seinällä on maalaus meksikolaistaitelija Frida Kahlosta.

Sisustussuunnittelija Raita Rannan edulliset sisustusvinkit

  1. Seinien maalaaminen on yksinkertainen tapa vaikuttaa tilan tunnelmaan. Ota kaupasta mukaan testimaalipurkkeja ja testaa värejä maalattavassa seinässä, jotta näet, kuinka tilan valaistus ja luonnonvalo vaikuttavat väreihin.
  2. Mieti, voitko hyödyntää vanhoja kalusteita esimerkiksi päällystämällä ne tai maalaamalla pinnat uudella sävyllä.
  3. Käytä parittomia määriä erikorkuisia esineitä luodessasi asetelmia pöydille ja muille tasoille.
  4. Saat aikaan selkeän kokonaisuuden, kun yhdistät kalusteet isolla matolla. Maton koon kanssa kannattaa olla rohkea!
  5. Helppo tapa tehdä tunnelmaan mukautuva valaistus on käyttää bluetoothilla toimivia lamppuja, joiden voimakkuutta ja värilämpötilaa voi muokata kaukosäätimellä. Tämä ei vaadi sähkötöitä vaan ainoastaan lampun vaihdon.
Värikäs rahi.
Olohuoneessa voi sohvan lisäksi istuskella värikkäillä raheilla.
Tutustu OP Kodin myytäviin asuntoihin täällä

Lue myös:

Kakkoskoti kaupungista mökin sijaan 

Uusperhe, asunnon ostaminen ja asuntolaina: Mitä pitää ottaa huomioon?

Koti entisessä margariinitehtaassa