Kannattaako pienituloisen säästää ja sijoittaa? Pienituloisen työssäkäyvän opiskelijan kokemuksia
Miten saada säästöille tuottoa, kun ei ymmärrä sijoittamisesta mitään? Entä onko järkeä säästää ja sijoittaa, jos kuukausittainen summa on aluksi vain parikymppiä? Katso Cian vinkit ja laskelma!
Mä aloitin säästämisen reilut kaksi vuotta sitten, kun vaihdoin takaisin OPn asiakkaaksi. Mä en ollut oikeastaan edes ajatellut säästämisen olevan mahdollista opiskelijana, mutta pankkivirkailijan suosittelemana päädyin kokeilemaan rahastosäästämistä. Mulle ehtoina säästämisen aloittamiselle oli se, että pystyn itse päättämään summan, joka menee rahastoihin kuukausittain ja, että pystyn tarvittaessa nostamaan rahaa säästöstä milloin vain. Elämässä kun monesti tulee yllättäviä menoja, jolloin säästötilin rahojakin voi joutua käyttämään.
Mun täytyy myöntää heti alkuun se, että mä en ymmärrä sijoittamisesta hölkäsen pöläystäkään, joten rahastoihin sijoittaminen oli mulle oikeastaan ainoa vaihtoehto. Rahastoihin sijoittaessa mun ei välttämättä tarvitsekaan ymmärtää, vaan päätän vain itse kuukausittain sijoittamani summan ja annan pankin hoitaa kaiken muun. Kiireisenä opiskelijana koen tämän olevan kaikista helpoin ratkaisu, sillä vaikka haluaisinkin oppia ymmärtämään sijoitusmaailmaa, ei mun aika tällä hetkellä mitenkään riitä siihen.
Mä olen tehnyt viimeiset kaksi vuotta opintojeni ohessa töitä, minkä vuoksi mun kuukausittaiset tulot ovat olleet pelkkien tukien varassa elävää opiskelijaa suuremmat. Mä olen saanut kuukausittain keskimäärin noin 1000-1200 euroa palkkaa ja tukia, joten säästäminen ja rahastoihin sijoittaminen on ollut mahdollista.
Kun mä aloitin säästämisen, mun tililtä meni joka kuukausi automaattisesti 20 euroa rahastoihin. Aika nopeasti kuitenkin totesin, että mulla on työssäkäyvänä opiskelijana varaa säästää enemmänkin ja muutin kuukausittaisen summan 50 euroon. Mun alkuperäinen tavoite oli säästää ulkomaan matkaa varten ja totesin, että 20 euron kuukausittaisella säästösummalla saan kerryttää säästöjä melkoisen kauan. Summan kasvattamisen jälkeen huomasinkin nopeasti, että rahaston pääoman kasvaessa myös tuoton osuus alkoi kasvaa.
Rahastosäästämisen lisäksi otin huhtikuussa käyttöön OPn verkkopankkiin uutena sovelluksena tulleen Säästölipas-ominaisuuden. Säädin palvelun siten, että se siirtää Säästölipas-tililleni yhden euron jokaisesta korttimaksustani, niin kauan kun käyttötilini saldo pysyy yli 50 eurossa. Tämän palvelun myötä olen pystynyt säästämään lähes huomaamattani noin 50-60 euroa kuussa. Viime kuukausien aikana olen siis laittanut säästöön yhteensä noin 100 euroa per kuukausi.
Miksi säästää ja kuinka paljon tuottoa rahastosäästämisellä voi saavuttaa?
Näiden reilun kahden vuoden aikana mun mieli on muuttunut ja nykyään ajattelen säästäväni rahaa enemmän pahan päivän varalle kuin esimerkiksi ulkomaan matkaa varten. Olen ehtinyt kokemaan sen, että välillä on sellaisia kuukausia, joina on pakko käyttää myös rahastoihin sijoitettuja rahoja ja välillä puolestaan on kuukausia, joina rahastoihin voi sijoittaa normaalia enemmän. OPn omistaja-asiakkaat ostavat, myyvät ja vaihtavat suurinta osaa OPn rahastoista ilman kuluja, joten ei haittaa vaikka säästöihin tarvitsisi välillä kajota.
Luin vastikään OPn artikkelin, jossa haastettiin ihmisiä säästämään 5 % tuloistaan joka kuukausi . Mun tuloista viisi prosenttia on noin 50-60 euroa, joten etenkin viime kuukausien aikana olen pystynyt säästämään enemmän kuin artikkelissa suositeltiin. Jatkossa mun kuukausittaiset tulot tulee olemaan aiempaa pienemmät, sillä mun tarkoituksena on käyttää enemmän aikaa opiskeluun ja tehdä töitä vain silloin tällöin. Tavoitteenani on, että pystyisin tulojen pienentymisestä huolimatta laittamaan joka kuukausi säästöön 50 euroa. Nähtäväksi jää, miten tavoitteeni toteutuu.
Laskeskelin OPn laskurin avulla, että mikäli säästän 50 euroa joka kuukausi OP-Maltillinen -rahastoon, mun rahastotilillä voi kymmenen vuoden päästä olla 6000 euroa säästettyä pääomaa ja jopa 1400 euroa tuottoa eli yhteensä 7400 euroa. Jos uskaltaisin ottaa isomman riskin ja sijoittaa rahani OP-Maailma -rahastoon, saattaisin ”tienata” kymmenessä vuodessa tuottoa jopa 2200 euroa.
Mun mielestä nuo tuottolukemat kuulostaa hurjilta siihen nähden, että säästämäni pääoma olisi vain 6000 euroa. Vaikka en noin suuria tuottoja tulisi ikinä saamaankaan, niin silti rahastot hyvin todennäköisesti tuovat edes jonkinlaista tuottoa mun kuukausittaisille säästöille. Siksi koenkin rahastosäästämisen järkevämmäksi vaihtoehdoksi kuin säästämieni rahojen makuuttamisen tavallisella käyttötilillä.
Mä olen todella kiitollinen sille OP Oulun pankkivirkailijalle, joka suositteli säästämistä mulle muutama vuosi sitten. Hänen neuvojensa myötä mä opin edes jotain säästämisestä ja sijoittamisesta ja olen pystynyt suosittelemaan rahastosäästämistä muun muassa omille vanhemmilleni ja isovanhemmilleni, jotka eivät aiheesta olleet aiemmin kuulleetkaan. Mä suosittelen säästämistä ihan jokaiselle ja muille opiskelijoille sekä muutoin pienituloisille haluan antaa vinkin: Mikäli pystyt, niin säästä edes 10 tai 15 euroa kuussa. Pienestäkin kuukausittaisesta säästösummasta voi kertyä ajan saatossa hyvän suuruinen potti!
Tutustu myös Cian omaan blogiin: www.ciames.fi
Katso seuraavaksi:
Olen 23-vuotias oululainen opiskelija. Rakastan hyvää musiikkia, kirjoittamista ja uusien asioiden oivaltamista. Vapaa-ajallani urheilen, vietän aikaa läheisteni kanssa, kirjoitan omaa blogiani ja yritän opetella ottamaan välillä rennosti. Postaukseni käsittelevät opiskelijaelämää, rahankäyttöä ja säästämistä.
Lisää aiheesta
Aiemmat kirjoitukset
- Rahankäyttö opintojen alussa vs. valmistumisen kynnyksellä
- Monimuoto-opiskelu – mitä se on ja kenelle se sopii?
- Kesätöistä takaisin koulun penkille – miten kiristää kukkaron nyörejä?
- Opintolaina - uhka vai mahdollisuus?
- Vaikeuksia kesätöiden hakemisen kanssa? Katso 5 vinkkiä, joilla pääset alkuun