Kun Colorado Avalanche voitti Tampa Bay Lightningin Stanley Cupin finaalisarjan kuudennessa ottelussa viime kesäkuussa, Mikko Rantanen uskalsi olla varma mestaruudesta vasta kymmenisen sekuntia ennen ottelun päättymistä.

– Kiekko oli Tampa Bay Lightningin päädyssä ja silloin tuli ensimmäistä kertaa ajatus, että nyt alkaa olla mestaruus lähellä. Tunnetta on vaikea kuvailla. Olin haaveillut pikkupojasta saakka, että pääsisin NHL:ään edes pelaamaan ja nyt olinkin voittamassa mestaruutta, Rantanen kertoo.

Juhlinnan ja pokaalin nostelun keskellä Rantanen ehti myös muistella uraa paikalla olleiden perheenjäsenten ja ystävien kanssa.

– Heidän kanssaan tuli fiilisteltyä ja muisteltua uraa ja kuinka paljon työtä oli vaadittu, että olimme nyt juhlimassa jääkiekkoilijan uran kruunua.

Seuraava elämys Rantasta odottaa marraskuussa, kun Avalanche pelaa kaksi runkosarjaottelua Columbus Blue Jacketsia vastaan Tampereella.

Savossa ja Ohiossa

Hänen lisäkseen Avalanchessa pelaavat Artturi Lehkonen ja Justus Annunen. Myös Avalanchen maalivahtivalmentaja on suomalainen Jussi Parkkila. Blue Jacketsissa suomalaisväriä edustavat Patrik Laine ja Joonas Korpisalo, sekä tietenkin seuran jääkiekko-organisaation pomo Jarmo Kekäläinen.

Vaikka Kekäläinen on asunut Pohjois-Amerikassa yli 20 vuotta ja Ohiossa melkein kymmenen vuotta, Suomi on edelleen hänelle rakas.

 – Kotini on nykyisin molemmilla puolilla Atlanttia, mutta Savon kesämökki on minulle rakas paikka ja aina, kun olen Euroopassa, yritän käydä siellä, jos suinkin mahdollista. Käyn tapaamassa vanhempiani ja samalla rentoudun mökillä, toteaa Kekäläinen, joka on NHL:n neljänneksi pisimpään samassa seurassa toiminut seurajohtaja.

Tavallaan Kekäläinen voittaa aina.

 – Aina on hieno fiilis päästä Suomeen, mutta aina on myös hienoa tulla takaisin kotiin, hän sanoo.

 

 

Yhteinen matka tiivistää

Kekäläinen ei kuitenkaan odota matkaa vain päästäkseen Suomeen, tai edes mökille.

 – Mielestäni nämä Global Seriesin ottelut ovat tärkeitä ja hienoja joukkueen rakennustapahtumia. Meiltä lähtee Suomeen iso ryhmä ja vaikka tarjolla olevat neljä sarjapistettä ovatkin tärkeintä, tällaiset yhteiset matkat myös tiivistävät joukkuetta, Kekäläinen sanoo.

Rantaselle ja Avalanchelle tapahtuma on jo toinen Euroopan vierailu viimeisten viiden vuoden aikana, sillä marraskuussa 2017 he vierailivat Tukholmassa Ottawa Senatorsin kanssa. Hänkin korostaa yhteisten kokemusten merkitystä joukkuehengelle.

 – Global Series on meille hyvä, yhteinen kokemus ja vaikka meillä onkin vielä paljon samoja pelaajia kuin mestaruusjoukkueessa, mukana on myös uusia pelaajia. Olimme selvästi tiiiviimpi ryhmä Tukholman matkan jälkeen, Rantanen säestää.

Vaikka ottelut pelataan Tampereella 4.-5. marraskuuta, joukkueet jäävät aluksi Helsinkiin harjoittelemaan ja toipumaan aikaerosta.

Rantanen myöntää naurahtaen, että paikallisoppaan tehtävät tuottavat hieman paineita.

 – Hotelleista ja ravintoloista on jo kysytty mielipidettäni, sillä meillä on viikon aikana joukkueen kanssa varmaankin muutama yhteinen dinner. Onneksi Helsingissä on paljon hyviä vaihtoehtoja, hän sanoo.

 – Toki me suomalaiset haluamme näyttää muille joukkueen jäsenille Suomen parhaat puolet – vaikka niitä ei marraskuussa ehkä paljon ole tarjolla, sanoo myös Kekäläinen ja nauraa.

 

Mestarit kaukalossa

Maailman kovimman jääkiekkoliigan mestaruus on luonnollisesti jääkiekkoilijan uran kruunu, mutta samalla tavalla perhosia Rantasen vatsanpohjaan tuo myös pelaaminen suomalaisyleisön edessä marraskuussa.

 – En osaa edes kuvitella, kuinka hienoa on luistella jäälle perheen ja kavereiden eteen. Vielä mestarina. Siitä tulee aivan huikeaa.

Kavereita tietenkin riittää ja Rantasen lista paikalle saapuvista ystävistä ja tuttavista on pitkä.

 – Toki hankin heille lippuja mielelläni, sillä tällainen kokemus ei välttämättä toistu. Patella [Laine] on vähän helpompaa, kun hän tekee sen jo toista kertaa, Rantanen sanoo ja nauraa.

Laine oli Suomessa edellisen seuransa, Winnipeg Jetsin kanssa 2018.

 

NHL levittää ilosanomaa

Viikon aikana pelaajilla on myös liigan suunnittelemia markkinointitilaisuuksia, ja esimerkiksi OP Ryhmä tarjoaa joukolle tulevaisuuden lupauksia mahdollisuuden päästä seuraamaan huippujen harjoituksia.

 – Me olemme suunnitelleet vain oman joukkueen tapahtumia, mutta toki liiga haluaa levittää NHL:n ilosanomaa laajalti, joten PR-tapahtumiakin on paljon, Kekäläinen sanoo.

Vaikka NHL on nykyisin lähempänä suomalaisia kuin koskaan ennen televisiolähetysten ja somen ansiosta, mikään ei tietenkään korvaa sitä, että pääsee halliin katsomaan peliä omin silmin.

 – Suomalaiset todellakin seuraavat NHL:ää tarkasti, Turussa on kaupassakin tullut onnitteluja Stanley Cupin voitosta, Rantanen kertoo.

 – Minusta on hyvä, että NHL käynnisti taas Euroopan vierailut, sillä kaikilla ei ole aikaa tai varaa lähteä jenkkeihin katsomaan jääkiekkoa. Nyt suomalaisilla on mahdollisuus päästä näkemään maailman parhaan liigan matseja läheltä.

Kun elämässä on paljon elämää, pitää arjen sujua ja huomisen olla huoleton. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat hyötyjä läpi elämän ja etuja elämäsi tärkeimpiin asioihin.
Osuuspankin omistaja-asiakkuus‍ – elämääsi varten

Lue myös:

Yksi kaikkien puolesta

Mestarit-kiertue on lähtölaukaus vastuullisemmille tapahtumille

Aamukahvi, metsä ja perhe – nämä asiat rikastuttavat eniten Mestarit areenalla -kiertueen tähtien elämää

Lauri Tähkä: ”Teen vain niitä asioita, jotka tuntuvat itsestäni hyviltä”