Kiekko-Espoon maalivahti on ollut monessa mukana. Hän oli naisten jääkiekkomaajoukkueessa, kun Naisleijonat venyivät historiansa parhaaseen saavutukseen 2019 voittamalla MM-hopeaa ja hän oli mukana viime elokuussa, kun Suomi yllättäen jäi naisten MM-kisoissa kuudenneksi.

Hänet on valittu Naisten liigan parhaaksi maalivahdiksi, hän on voittanut Suomen mestaruuden, pelannut yliopistojääkiekkoa Yhdysvalloissa, tehtyään aikuisten sarjan debyyttinsä kymmenen vuotta sitten.

Ja Silvonen on vasta 23-vuotias. 

Silvosen urakaari on, paitsi menestyksekäs, myös naiskiekkoilijalle aika tyypillinen. Hän seurasi isoveljiään Lohjan jäähallille ja pelasi ikäluokkansa joukkueessa. Kun Jenna oli nipin napin 14, hänet kutsuttiin Lohjan Kisaveikkojen naisten joukkueen Mestis-otteluun.

– Lohja on pieni paikkakunta, joten kaikki tunsivat muidenkin joukkueiden pelaajat. Naisten joukkueelta taisi puuttua pelaajia, joten minut nostetiin tuuraamaan, Silvonen kertoo.

Samaan aikaan Lohjalla oli myös toinen lupaava tyttömaalivahti, Naisleijonien nykyinen ykkösmaalivahti Anni Keisala.

Kun Silvonen päätti peruskoulun, hän siirtyi pelaamaan ainoastaan naisten pelejä. Valinta osui Espoon Bluesiin.

– Se on aika yleinen ajankohta tehdä valinta siirtyä kokonaan naisten sarjoihin ja tuntui minullekin luonnolliselta, vaikka toki vieläkin treenaan paljon poikien kanssa. Toki Noora Räty osoitti muutama vuosi sitten, että nainen pystyy pelaamaan aika korkealla tasolla miestenkin sarjoissa, Silvonen sanoo.

Maajoukkueeseen ja collegeen

 Kiekko-Espoosta Silvonen ponnisti alle 18-vuotiaiden maajoukkueeseen 2017, päästi nuorten MM-kisojen neljässä ottelussa vain kolme maalia, ja merkkautti turnauksen parhaan torjuntaprosentin, mutta Suomi hävisi puolivälieräottelunsa Ruotsia vastaan 2-1. Silvonen teki Naisleijonadebyyttinsä jo seuraavalla kaudella ja hänet valittiin Naisten liigan kakkostähtikentälliseen.

 Kaudella 2018-19 Silvonen putsasi Suomen liigan palkintopöydän. Hänet valittiin ykköstähtikentälliseen ja liigan parhaaksi maalivahdiksi, kun Blues voitti SM-kultaa. Keväällä hän oli mukana historiallisessa MM-hopeajoukkueessa.

 Silvosen seuraava askel oli myös hyvälle naiskiekkoilijalle tyypillisen looginen. Hän siirtyi pennsylvanialaiseen Mercyhurst-yliopistoon pelaamaan ja opiskelemaan urheilujohtamista.

 – Pelasin siellä kolme vuotta ja nyt tarkoituksenani oli löytää uusi koulu ja vaihtaa joukkuetta, mutta kun se ei valitettavasti onnistunut, palasin Suomeen ja Espooseen. Pidän välivuoden, mutta toivon, että pääsen suorittaman tutkinnon loppuun. Saimme pandemian vuoksi yhden lisävuoden, joten vaikka minulta puuttuu tutkinnosta vain vuosi, saan käyttää siihen kaksi vuotta, Silvonen kertoo.

 – Collegesssa asiat toimivat ja puitteet ovat erinomaiset. Siellä myös nais-ja miesjoukkueiden tasa-arvoisuus on kunnossa.

Eteenpäin ja ylöspäin

 Naisten jääkiekon suurimmat otsikot liittyvät, ainakin vielä, usein tasa-arvoon. Yhdysvalloissa ja Ruotsissa maajoukkuepelaajat menivät lakkoon saadakseen maajoukkueelle paremmat olosuhteet. Ja vaikka maajoukkuetta seurataankin, seuratasolla tekemistä riittää.

Positiivista on se, että halua asioiden parantamiseen on. Pelaajat ja seurat ovat myös hyvin tietoisia siitä, että parantuneet olosuhteet ja näkyvyys palvelevat kaikkia. Tavallaan kaikki naiskiekkoilijat ovat samassa veneessä.

– Kyllä maajoukkueessakin keskustellaan asiasta ja meistä jokainen haluaa tehdä kaikkensa viedäkseen lajia eteenpäin Ja ovathan asiat menneet eteenpäin. Meillä oli kotikisoissa halli täynnä ja Ruotsin SDHL-liigan finaalissa oli myös loppunmyytyjä halleja. Askelia on otettu, mutta on niitä vielä paljon jäljelläkin. Suunta on kuitenkin oikea.

Vuoden 2022 Ruotsin finaalien viimeisten neljän ottelun yleisömäärät olivat 4127, 6537, 5097 ja 7765, mainioita lukemia missä tahansa eurooppalaisessa jääkiekkosarjassa.

Tasa-arvo on kannattavaa

Mestaruuden voittanut, mutta yleisöennätyksen menettänyt Luleå Hockey on erinomainen menestystarina. Kun seura 2016 otti hoitaakseen lähikunnan naiskiekkojoukkueen, sen liikevaihto oli käytännössä nolla euroa. Nyt sen liikevaihto on noin 800 000 euroa, josta puolet seura sanoo käyttävänsä pelaajien palkkoihin.

Naisten joukkue on seuralle yhtä tärkeä kuin miestenkin SHL-joukkue. Naiset harjoittelevat aamupäivisin, kuten miehet, ja lentävät vierasotteluihin, kuten miehet. (Luulajasta on 900 km Tukholmaan, jossa pelaa kolme SDHL-joukkuetta ja 1250 km Göteborgiin). Matkoihin seura käyttää 250 000 euroa.

Mutta menestyksen ja hyvän markkinoinnin ansiosta – joukkueet saavat yhtä paljon tilaa esimerkiksi seuran verkkosivuilla ja somessa – joukkueen yhteiskumppaneiden määrä on myös noussut nollasta yli kolmeen sataan.

Niinpä Ruotsin SDHL:stä on tullut suosittu kohde naispelaajille.

Naisten NHL

Viime kaudella Ruotsissa pelasi yli 50 olympialaisissa pelannutta pelaajaa. Samaan aikaan Pohjois-Amerikassa yritetään saada aikaan “naisten NHL:ää.”

– Sehän naispuolella onkin, että meillä ei ole vielä sitä yhtä maailman parasta liigaa. Osa huippupelaajista on boikotoinut muita sarjoja, että saisivat perustettua “naisten NHL:n”, PWHPA:n. He ovat valmiita uhraamaan osa omasta urastaan, vaikka eivät ehkä itse pääse kokemaan liigassa pelaamista. Olisi tärkeää, että nuorilla tytöillä olisi mahdollisuus unelmoida pelaamisesta ammatikseen maailman parhaassa liigassa. Pojilla se tavoite on aika selkeä, Silvonen sanoo.

Samaan aikaan, kun PWHPA yrittää saada liigaa pystyyn, Kanadassa ja Yhdysvalloissa jo toimiva Premier Hockey Federation (PHF) kerää lisää suosiota. Esimerkiksi Silvosen maalivahtikollega ja myös MM-hopeaa juhlinut Eveliina Suonpää pelaa tällä kaudella kolmannen MM-hopeamitalistin, Venla Hovin valmennuksessa Metropolitan Rivetersissä New Jerseyssä. Myös toinen Silvosen kollega, Naisleijonien Meeri Räisänen pelaa tällä kaudella Stamfordissa majaansa pitävässä Connecticut Whalessa. 

Lisää näkyvyyttä

 Ruotsin SDHL näkyy myös televisiossa. C More näyttää jokaisen ottelun suoratoistopalvelussaan ja Ruotsin SVT kymmenen ottelua pääkanavallaan. Pohjois-Amerikan PHF on puolestaan ESPN:n Plus-suorapalvelussa sekä paikallisilla kaapelikanavilla Bostonissa, Torontossa ja Montrealissa. Suomessa Naisten liiga on jääkiekkoliiton Leijonat.tv -palvelussa.

– Näkyvyyttä pitäisi saada vielä parannettua, sillä olisi kiva, että tytöillä olisi naisidoleita, ja että heitä olisi mahdollisuus nähdä pelaavan korkealla sarjatasolla, kuten miesidoleitakin, Silvonen sanoo.

Hänen esikuvansa oli Nashville Predatorsissa pitkään pelannut Pekka Rinne.

– Mutta Noora [Räty] oli minulle pienestä pitäen se suurin idoli.

Kun elämässä on paljon elämää, pitää arjen sujua ja huomisen olla huoleton. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat hyötyjä läpi elämän ja etuja elämäsi tärkeimpiin asioihin.
Osuuspankin omistaja-asiakkuus‍ – elämääsi varten

Lue myös:

Mestarit-kiertue on lähtölaukaus vastuullisemmille tapahtumille

Avalanche ja Blue Jackets virittävät joukkuehenkeä Suomessa

Aamukahvi, metsä ja perhe – nämä asiat rikastuttavat eniten Mestarit areenalla -kiertueen tähtien elämää

Lauri Tähkä: ”Teen vain niitä asioita, jotka tuntuvat itsestäni hyviltä”