Autoilija, näin selviät talvesta ilman hinausauton apua
Lisää aiheesta
Kun auton kojelaudassa syttyy tien päällä varoitusvalo tai konepellin alta alkaa kuulua kummallista ääntä, soita vakuutusyhtiön hinauspalveluun. Usein pulmat ratkeavat jo puhelimessa ja matkaa pääsee jatkamaan tiepalveluammattilaisen ohjeilla.
Talvi on autoille ja autoilijoille haasteellista aikaa. Ajokelien ajoittain hyvinkin nopeat vaihtelut ruuhkauttavat ajoväylät, ja lyhyetkin siirtymät voivat viedä yllättävän paljon aikaa.
Talvikeleissä ovat kovilla paitsi kuskien hermot myös ajoneuvot. Matkan varrelle hyytyneet menopelit työllistävätkin hinaus- ja korjaamoalan ammattilaisia talvikuukausina aivan eri tahtiin kuin kesällä.
Tästä on pitkä kokemus myös REDGO Finlandin (entinen Falck) verkostopäällikkö Rene Hassisella. Hänen mukaansa kuluva talvi on ollut varsin perinteistä jatkoa aiemmille.
Useimmiten autoilijan matkan katkaisee kojetauluun yllättäen syttyvä varoitusvalo, joka kertoo esimerkiksi moottorin tai voimansiirron viasta.
– Noin 70–80 prosentissa yhteydenotoista syynä on jokin autossa ilmennyt tekninen vika. Ja samat murheet osuvat niin ammattiautoilijoiden kuin tavallisten kuskien kohdalle, Hassinen muistuttaa.
Matkanteko voi tyssätä myös jostain päin autoa kuuluvaan outoon ääneen, rengasrikkoon tai pieneen ”penkkapusuun”, jonka seurauksena ajokki ajautuu lumikinokseen. Pyrypäivinä kolisee usein myös pelti, kun välimatka edellä ajavaan on liian pieni.
Moni vaiva selviää jo etäohjeilla
Jos henkilöautossa on kaskovakuutus ja siihen sisältyvä autopalveluturva (ammattikäytössä olevalla hieman raskaammalla kalustolla hinausvakuutus), saa hyytyneen ajokin tien päältä korjaamolle tai omaan kotipihaan yhdellä puhelinsoitolla.
Hinaus- tai tiepalveluauto lähtee kuitenkin avuksi vain silloin, kun siihen oikeasti on tarvetta.
– Käymme ensin soittajan kanssa läpi, mitä on tapahtunut, mikä autossa on poikkeavaa ja estääkö se autolla ajamisen. Esimerkiksi kojelaudassa palavasta vikavalosta huolimatta matkaa voi toisinaan jatkaa. Ikävältä kuulostava sivuääni voi puolestaan johtua vaikkapa jarrulevyn ja -kilven väliin jääneestä pikkukivestä, Hassinen kertoo.
Hinausalan kokeneen ammattilaisen mukaan noin joka kolmas ajopeli saadaan liikkeelle tiepalvelun avulla ilman hinausta, mikä säästää kaikilta aikaa, vaivaa ja rahaa.
– Nykyautoja ei muutenkaan kannata kiskoa takaisin tien päälle omin päin. Lopputuloksena voi olla vain pahempia vaurioita, Pohjola Vakuutuksen pitkäaikaisiin yhteistyökumppaneihin lukeutuvan hinausyrityksen verkostopäällikkö muistuttaa.
Sama ohje koskee myös renkaanvaihtoa tien päällä – tosin nykyautoissa on enää harvoin edes vararengasta.
– Jos ei ole aiemmin vaihtanut rengasta auton omalla tunkilla eikä takakontista löydy renkaan paikkauspulloa, kannattaa jättää vaihtotyö alan ammattilaisille, hän opastaa.
Hyytynyt akku on ikävä yllätys
Yksi talvinen murhe on myös akun hyytyminen, jonka myötä ajoneuvo jämähtää joko kotipihaan tai työpaikan parkkipaikalle. Etenkin vanhemmissa autoissa akun kunto jää usein tarkistamatta ennen talven tuloa.
– Akku on kovilla varsinkin silloin, jos päivittäiset ajomatkat ovat lyhyitä ja autoa esilämmitetään esimerkiksi polttoainekäyttöisellä pysäköintilämmittimellä. Ajossa sisätilan puhaltimet ovat usein täysillä ja latausvirtaa vievät myös ajovalot ja penkinlämmittimet, Hassinen listaa.
Rengasrikot ajoittuvat pitkälti kevätkuukausille, kun lumen ja jään alta paljastuvat maanteiden kuopat ja routavauriot. Ne ovat myrkkyä etenkin nykymuodin mukaisille matalaprofiilirenkaille, jotka kestävät muutenkin takavuosia heikommin kovia iskuja ja mekaanista rasitusta.
Pelkän renkaan lisäksi routakuopassa saattaa vaurioitua myös vanne – kunnon täräyksessä myös iskunvaimentimet, nivelet ja ripustukset.
– Viime kevät oli Etelä-Suomessa rengasrikkojen osalta kaikkien aikojen kiireisin, Hassinen muistelee.
Talviautoilijan tarkistuslista: Muista perusasiat ja maltti
Mikä sitten on alan ammattilaisen ohjeistus talviautoiluun? Millaisilla vinkeillä pääsee varmimmin perille?
Aika pitkälle pääsee huolehtimalla talviautoilun perusasioista. Tarkista ennen matkaan lähtöä:
- öljyt
- jäähdytysneste
- lasinpesuneste
- renkaiden ilmanpaineet
- akun kunto
- puhdista auto kunnolla lumesta ja jäästä
Tärkeintä on lopulta mielenmaltti. Kaasujalka on hyvä pitää tienpäällä kevyenä ja verenpaine kurissa, vaikka matka yllättäen katkeaisikin.
– Jos auto hyytyy tien poskeen, kannattaa turhan epätoivon sijaan selvittää tilannetta rauhallisesti, hakea neuvoja auton ohjekirjasta ja soittaa tarvittaessa oman vakuutusyhtiön palvelunumeroon. Rauhallisella asenteella asiatkin selviävät usein paremmin.
Tutustu Pohjola Vakuutuksen autovakuutukseen Jos auto ei käynnisty tai hyytyy tielle, ota yhteyttä Pohjola Vahinkoapuun. |
Lue myös:
Alijäähtynyt vesi muuraa tuulilasin umpeen – toimi näin
Auton lämmitys pakkasilla – tee se oikein niin säästät euroja