Yhä useampi pyöräilijä polkee sähköavusteisella pyörällä. Ei ihme, sillä pyöräily on silloin kevyempää, sillä taittuu pidemmätkin matkat helpommin ja sähköavusteisella pyörällä ajaessa nivelet rasittuvat vähemmän.  

Sähköpyöriä on tarjolla moneen eri käyttötarkoitukseen. Saatavana on muun muassa retki-, kaupunki- ja maastopyöriä, sekä matkakäyttöön suunniteltuja taittorunkoisia pyöriä. Erityisen kätevä sähköavustus on lastipyörissä, joilla voi kuljettaa kauppaostoksia ja perheen pikkuväkeä.  

Pyörissä on eroja ominaisuuksissa, ja siten eroja on myös pyörän vakuuttamisessa.  

Milloin sähköpyörä tarvitsee liikennevakuutuksen? 

Sähköpyörän vakuuttamistarve ja -velvollisuus riippuvat pyörän tehosta ja maksiminopeudesta.  

Sähköavusteinen polkupyörä kuuluu kotivakuutukseen, jos moottorin maksimiteho on enintään 250 W ja pyörän polkemisella avustettu huippunopeus on enintään 25 km/h. Tällainen pyörä ei tarvitse liikennevakuutusta.

Sähköpyörä, eli moottoroitu polkupyörä kuuluu kotivakuutukseen, jos sen teho on enintään 1 kW ja nopeus ilman polkemista enintään 25 km/. Tätä tehokkaammat tai nopeammat sähköpyörät tarvitset liikennevakuutuksen ja sille on mahdollista ottaa vapaaehtoinen kaskovakuutus.

Kotivakuutukseen kuuluu aina myös vastuuvakuutus, ellei sitä ole erikseen halunnut jättää pois. Siitä korvataan vahinkoja, jotka pyöräilijä aiheuttaa ulkopuolisille kotivakuutuksella vakuutetulla sähköisellä liikkumisvälineellä liikkuessaan. Vastuuvakuutus korvaa myös vuokratulla sähkölaitteella ajaessa muille aiheuttamia vahinkoja, joista pyöräilijä on lain mukaan korvausvelvollinen. 

Jos sähköavusteisen polkupyörän moottorin maksimiteho on yli 250 W tai sen nopeus on polkemisella avustettuna yli 25 km/h, pyörälle tarvitaan liikennevakuutus. Vakuutusturvaa voi halutessaan laajentaa vielä kaskovakuutuksella.  

Kuinka paljon vakuutus korvaa sähköpyörästä? 

Kalliit sähköpyörät kiinnostavat entistä enemmän myös varkaita. Kotivakuutus korvaa myös lukittujen polkupyörien varkausvahingot, jos kotivakuutukseen sisältyy irtaimiston rikosturva.  

– Polkupyörä on lukittava hyvillä lukoilla. Runkolukon lisäksi pyörä kannattaa lukita kaarilukolla kiinteään esineeseen. Polkupyörä tulisi myös säilyttää lukollisessa tilassa lukittuna. Polkupyörän merkki, malli ja hankintavuosi on hyvä ottaa talteen ja pyörä kannattaa valokuvata mahdollista varkaustilannetta varten, Pohjola Vakuutuksen tuoteasiantuntija Hannu Partanen neuvoo. 

Jos sähköavusteisen polkupyörän vakuuttaa kotivakuutuksella, vakuutus korvaa sille sattuneita vahinkoja 5 000 euroon asti.  

– Jos on hankkinut tai hankkimassa yli 5 000 euron arvoisen sähköavusteisen polkupyörän, kannattaa pyörä vakuuttaa erikseen arvotavaravakuutuksella, sanoo Partanen. 

Juttu on julkaistu 12.4.2022 ja sitä on päivitetty 16.6.2023.

Tarvitseeko sähköpyörälle ottaa liikennevakuutus vai riittääkö kotivakuutus? Autamme sinua löytämään sopivan vakuutuksen, jotta sähköpyöräsi tai sähköavusteinen polkupyöräsi tulee vakuutettua tarpeeksi kattavasti. Lue lisää sähköpyörän vakuuttamisesta.

Lue myös:

Onko vakuutusyhtiön hyväksymä pyöränlukko myytti? Lue, miten kalliit harrastusvälineet kannattaa vakuuttaa