Suomi on tilastojen perusteella yksi Euroopan peräkärryvaltaisimmista maista Ruotsin ja Norjan ohella. Meillä on tarvetta liikutella erilaisia tavaroita esimerkiksi mökille ja takaisin peräkärryllä. 

  Juuri nyt näitä reissuja tehdään vielä paljon ennen talvikelejä. Syys-lokakuussa tapahtuu myös eniten peräkärryvahinkoja, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisen johtaja Kristian Hiljander sanoo.

Peräkärryä vetävän kannattaakin tarkastaa muutamia asioita ennen liikkeelle lähtöä.

Käytä keliin sopivia renkaita

Suomen tyypillisin perävaunu on yli 20-vuotias Muuli-merkkinen vaunu. Vaikka kevyitä, enintään 750 kiloa painavia peräkärryjä ei tarvitsekaan katsastaa, kärryjen ja sen valojen kunto kannattaa aika ajoin tarkastaa. 

Peräkärryissä pitää olla säähän sopivat renkaat, kuten autossakin. Yli 750 kiloa painavissa vaunuissa on käytettävä talvirenkaita, mutta myös tätä kevyemmissä vaunuissa talvirenkaiden käyttö on suositeltavaa.

Yli 10 vuoden ikäisiä renkaita ei kannata perävaunuissa enää käyttää. Tärkeä on tarkistaa myös pyöränlaakerit. Kun renkaan nostaa ilmaan ja pyöräyttää sitä, laakereista ei pitäisi kuulua epäilyttävää ääntä. Jos kuuluu, laakeri kannattaa vaihtaa, Hiljander sanoo.

Kuormaa oikein

Perävaunuille tien päällä tapahtuvat vahingot ovat tyypillisesti erilaisia törmäyksiä: yli puolessa perävaunujen vahinkotapauksista vaunulla on törmätty esimerkiksi toiseen ajoneuvoon tai rakennukseen. Peräkärry ei automaattisesti kuulu autovakuutuksen piiriin, vaan vaatii aina oman erillisen vakuutuksensa. Tunnollisimmin perävaunut muistavat vakuuttaa yli 55-vuotiaat kuljettajat. 

Peräkärry on tärkeä kuormata oikein, sillä vakuutus ei korvaa esimerkiksi katkennutta akselia, joka on rikkoutunut liian painavan kuorman vuoksi. 

Ehkäise varkaus talvisäilössä

Juuri nyt moni vetää kesäkauden viimeisiä peräkärrykuormia, minkä jälkeen peräkärry kannattaa laittaa talvisäilöön turvallisesti.

– Perävaunu tulee aina säilyttää lukittuna. Kun sen lukitsee niin, ettei kärryä voi kiinnittää vetoajoneuvoon tai siirtää, varmistaa vakuutuskorvauksen saamisen, Hiljander sanoo.

Jos haluat varautua perävaunulle sattuviin vahinkoihin, onnistuu se perävaunun kaskovakuutuksella. Silloin saat korvausta, jos peräkärrysi tai venetrailerisi esimerkiksi varastetaan. Lue lisää.

Juttu on julkaistu 22.10.2021 ja sitä on päivitetty 10.10.2023.

Lue myös:

7 erilaista autovahinkoa – korvaako vakuutus ja tippuvatko auton bonukset?

Mökki talviteloille – vältä yleisimmät vahingot