Hiihtoreittien klassikot ja uudet suosikit − monellako näistä sinä olet sivakoinut?
Kokosimme hiihtoreittien kiinnostavimmat klassikot ja uudet helmet ympäri Suomea. Löydätkö joukosta omat suosikkisi?
Suomi on täynnä upeita hiihtoreittejä helpoista haastaviin. Poimimme eri puolilta Suomea 10 + 1 reittivinkkiä, joista löytyy vaihtoehtoja niin vasta-alkajille kuin konkareillekin.
Lapin latuklassikot
Keväinen Hetta-Pallas
Vaellushiihto Hetalta Pallakselle kuuluu laturetkien kuninkaisiin. 53−60 kilometrin mittainen maisemareitti on parhaimmillaan kevättalven auringossa. Talvireitti kulkee pääosin pitkin alavia soita, osin avoimessa tunturimaastossa. Latu pidetään koko matkalta auki yleensä vain maalis-huhtikuussa. Reittiin kannattaa varata 3−4 päivää. Yöpyä voi varaustuvissa.
Ylläkseltä hiihtäen Leville
Ylläs-Levi-hiihtoklassikko juontaa juurensa paikallisiin perinteisiin. Kun taannoin oli päästävä kylille ilman autoa tai julkista liikennettä, matka taitettiin talvisin suksilla. Nykyään matkan voi hiihtää Pallas-Yllästunturin kansallispuiston ylläpidetyillä laduilla. Sille on myös oma kuntotapahtumansa, jonka reitti kulkee Ylläsjärven, Äkäslompolon, Kukastunturin ja Pyhäjärven kautta Leville.
Pidempi 70 kilometrin mittainen reitti palkitsee armottomista nousuista upeilla maisemilla, kun taas 55 kilometrin reitti kulkee pääosin tasaista suomaata. Toki matkasta voi hiihdellä vain pätkän. Vasta-alkajalle sopii Kesänkijärven 9 kilometrin tasamaalatu suoraan lettukahvilaan ja takaisin.
Saariselällä tanssiksi
Saariselkä monotansseineen kuuluu monen murtsikkaa hiihtävän unelmapaikkoihin. Reitti Saariselältä Kiilopäälle ja takaisin on 12 kilometriä suuntaansa. Latu kulkee pääosin metsän suojassa ja on valaistu koko matkan, joten se on erityisen suosittu kaamoksen aikaan. Ja mikä parasta: aina voi pysähtyä 3 kilometriä ennen määränpäätä testaamaan tanssitaitojaan Laanilan kuuluissa monotansseissa.
Pyhätunturin ympäri
Pyhältä Luostolle Koparan kautta kulkeva klassikkoreitti on ainakin vuoden 2023 alkukaudesta suljettu hakkuutyömaan takia, mutta oletko testannut hiihtää Pyhätunturin ympäri, Kultakerosta Peurakedolle? Noin 30 kilometrin reitti ei sisällä erityisen rankkoja nousuja, joten se onnistuu päivässä keskikuntoiseltakin.
Etelä-Suomen parhaat
Lahtelaisten Salpausselkä, hiihtäjän taivas
Muistatko Salpausselän kisoista tutut Karpalon nousun ja Intiaanikukkulan? Salpausselän latuverkosto on lähes parinsadan kilometrin laajuinen ja risteilee Lahden harjujen lisäksi myös Hollolan puolelle. Lahden Urheilustadionin luona ovat tv:stä tutut hurjimmat nousut, mutta Tapanilan hiihtomajalta tai Hollolasta lähtiessä on tarjolla tasaisempaa menoa. Helsingin Sanomat nimesikin Salpausselän ladut pari vuotta sitten ”hiihtäjän taivaaksi.”
Vantaan Petikon pelloilta Keimolaan
Pääkaupunkiseudulla hiihtokausi on lyhyt, ja sitä jatketaan tykkilumella Espoon Oittaalla, Helsingin Paloheinässä ja Vantaan Petikossa. Hiihtäjät itse valitsivat Oittaan parhaaksi latujensa puolesta ja helsinkiläiset täyttävät Paloheinän metsät ja viereiset Haltialan pellot, mutta Petikossa saa näistä yleensä rauhallisimman hiihtoelämyksen. Kannattaa hiihdellä Petikon ulkoilualueen pelloilta metsäreittiä aina Keimolaan asti ja käväistä nauttimassa mukillinen kuumaa mehua Keimolan Kaiun majalla. Siinä on vanhanajan kanttiinitunnelmaa!
Helsingin Vuosaaren maalaismaisemissa
Latua Vuosaaren Mustavuoresta Talosaareen hiihtäessä on vaikea muistaa, että on parhaillaan maamme pääkaupungissa. Mitkä ihanat maalaismaisemat, ja mikä rauha! Jos lumitilanne suo, Vuosaaresta voi jatkaa lenkkiä toiseen suuntaan, Mellunmäen kautta Hakunilaan, vaikka Sipoonkorpeen saakka.
Muun Suomen helmet
Vuokatin vaativat vaaramaisemat
Vuokatti tunnetaan paitsi hiihtoputkestaan, myös kilpahiihtäjien harjoituspaikkana. Sen hiihtoladut, joita on yhteensä noin 150 kilometrin verran, kulkevat pitkin vaativia vaaramaisemia. Vuokatin yläladuille ei ihan aloittelijalla ole asiaa, alamaastoissa pärjää keskikuntoinenkin. Suosittuihin reitteihin kuuluu esimerkiksi reitti Heikkilän pirtille ja takaisin, yhteensä 25 kilometriä.
Itäisen Suomen helmi, Ilomantsin Pogosta
Piskuinen Ilomantsin kylä Joensuun kupeessa tunnetaan erityisesti Pogostan Hiihdostaan, Suomen itäisimmästä hiihtotapahtumasta. Hiihtäjät kiertävät Parppeinvaaran urheilukeskuksesta lähtevää ja lähellä Venäjän rajaa kulkevaa 30 kilometrin reittiä 1-2 kertaa, jolloin lenkin pituudeksi tulee 30 tai 60 kilometriä. Vaihtelevassa maastossa kulkevaa latua kelpaa kiertää kisan ulkopuolellakin.
Puijo, Tahko vai Kallaves?
Kuopion laduissa riittää valinnan varaa. Puijon ja Puijonsarven latujen jyrkkä latuprofiili sopii parhaiten taitavalle hiihtäjälle, joten lapsiperheiden kannattaa suunnata lähimaastoon, Tahkon laduille. Keväällä kannattaa kuitenkin testata jäällä hiihtoa: Kallaveden jäälatuverkosto on uskomattoman monipuolinen.
Harjureitti, Länsi-Suomen Lappi
Monikaan ei suuntaa Länsi-Suomeen hiihtämistä varten, mutta Loimaan, Säkylän, Huittisten ja Oripään mailla samoileva Harjureitti on kokeilemisen arvoinen. Länsisuomalaisten Pikku-Lapiksi ristimä, yhteensä 28 kilometrin latuverkosto kulkee Säkylänharjun kauniilla Natura-alueella.
Ovatko ladut hiihdettävissä?
- Ladulle.fi ylläpitää Suomen virallista latukarttaa, ja sivusto kertoo latujen vaativuuden ja kulloisenkin kunnon. Se ei kuitenkaan ole aina päivän päälle päivitetty.
- Vapaaehtoisvoimin ylläpidetty latutilanne.fi kerää ajantasaista tietoa suoraan hiihtäjien itsensä raportoimana. Ajantasaisinta tietoa saa yleensä seuraamalla Facebookissa Latutilanne-sivua, jossa hiihtäjät jakavat toisilleen tuoreinta tietoa latujen kunnosta ympäri Suomen.
Artikkeli on julkaistu 17.2.2023 ja sitä on päivitetty Ilomantsin Pogostan reitin pituuden osalta 15.2.2024.
Kotimaan matkoilla voi sattua ja tapahtua. Tiesithän, että Pohjola Vakuutuksen jatkuva matkavakuutus turvaa sinut ja matkatavarasi myös Suomessa ja kotimaan matkoillasi. Lue lisää. |
Lue myös:
Etkö keksi tekemistä hiihtolomalle? Katso seitsemän edullista vinkkiä
Viisi vinkkiä Lapin matkalle – jos laskettelu ei kiinnosta
Kolme hintaluokkaa: Paras talvilomapäivä ikinä!