Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti arvioi, että tällä hetkellä erilaisille matkoille on enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Matkakuume on kasvanut viime vuoden alusta lähtien, kun monissa maissa luovuttiin suurimmista koronarajoituksista.

Pandemia on vaikuttanut ihmisten ostoskäyttäytymiseen, ja matkustamisessa näkyy edelleen varovaisuutta.

– Pandemiasta on jäänyt ajatus, että odotellaan loppumetreille ennen varauksen tekoa, sillä pelätään sairastumista. Lähellä lähtöä tarjontaa on kuitenkin aina vähemmän ja hinnat ovat korkeammat, Mäki-Fränti muistuttaa.

Venäjän Ukrainassa käynnistämä hyökkäyssota on sekin luonut epävarmuutta. Koko ajan kohoavat elinkustannukset sekä sodan aiheuttama energiakriisi ovat johtaneet siihen, että kalliita matkoja ei uskalleta varata.

– Tuntumamme on silti se, että syksyn ja tulevan talven matkat ovat myyneet hyvin. Ihmisillä on tarvetta matkustaa, eikä huoli omasta taloudesta vielä suuremmin näy, Mäki-Fränti sanoo.

Paluu normaaliin

Pandemian sekä hyökkäyssodan vaikutukset talouteen heijastuvat vahvasti matkailualaan. Kaikki kuljetusyhtiöt ovat joutuneet korottamaan hintojaan, ja myös ilmastonmuutokseen liittyvät toimet nostavat matkailun hintalappua entisestään.

– Vihreä siirtymä, eli lisääntyvät vaatimukset kehittää yrityksen toimintaa ekologisesti kestävälle pohjalle, tulee näkymään hinnoissa lähivuosina. Hintojen korotuksia on tiedossa, Mäki-Fränti sanoo.

Mitä aiemmin matkan varaa, sen halvemmalla pääsee.

Matkan hintaan voi vaikuttaa varaamalla sen mahdollisimman aikaisin. Korkean sesongin aikaan hinnat ovat luonnollisesti korkeimmillaan, tarjouksia ja kampanjoita seuraamalla voi puolestaan säästää runsaastikin.

– Pandemian ajan varovaisuudesta pitäisi oppia takaisin normaaleille tavoille. Mitä aiemmin matkan varaa, sen halvemmalla pääsee.

Mutta uskaltaako matkan varata ajoissa? Voiko vakuuttamalla varautua siihen, että mutkia tulee matkaan? Pohjola Vakuutuksen matkavakuuttamisen tuotepäällikkö Leena Ettilä kehottaa tarkastamaan, mitä turvia omaan matkavakuutukseen kuuluu.

Matkustajavakuutuksen peruuntumisturvasta voi hakea korvausta, jos itse tai läheinen sairastuu äkillisesti ennen matkalle lähtöä. Keskeytymisturva taas korvaa ylimääräisiä matka- ja majoituskuluja, jos matkalta paluu keskeytyy tai viivästyy sairastumisen vuoksi ja vakuutettu joutuu vaikka jäämään kohteeseen pidemmäksi aikaa, Ettilä kertoo.

Joskus voi käydä niin, että matkan varaamisen jälkeen tulee matkarajoituksia, kuten pakollisia koronatestejä. Niitä matkustajavakuutus ei korvaa, kuten ei sitäkään, että oman pelon takia ei halua lähteä matkaan.

− Jos taas tilanne matkakohteessa muuttuu yllättäen ja vakavasti, kuten luonnonkatastrofin tai uuden pandemian seurauksena, ja Suomen ulkoministeriö kehottaa poistumaan alueelta, korvausta matkan keskeytymisestä voi hakea matkustajavakuutuksen kriisiturvasta, jos sellainen on. Koronaa ei enää lasketa tällaiseksi kriisiksi, sillä se on tiedossa oleva riski.

Eurooppa houkuttaa

Matkailumieltymykset ovat viime vuosina muuttuneet. Kaukomatkojen sijaan suomalaiset sekä muut eurooppalaiset matkustavat nyt mieluiten Euroopan sisällä.

– Viime vuonna 89 prosenttia eurooppalaisten tekemistä matkoista suuntautui kotimaahan tai muihin Euroopan maihin. Ennen pandemiaa, eli vuonna 2019, luku oli 84 prosenttia, Heli Mäki-Fränti kertoo.

Reissussa viihdytään entistä pidempään – kohteesta riippumatta.

Hän arvelee kaukokohteiden koronarajoitusten vaikuttavan matkailuintoon, sillä monissa maissa rajoituksia on purettu Euroopan maita hitaammin.

– Ensi vuonna kaukomatkailun arvioidaan kasvavan.

Kiinnostava muutos matkustuksessa on myös se, että reissussa viihdytään entistä pidempään – kohteesta riippumatta. Monet yhdistävät työ- sekä lomamatkan.

– Nykyisin tehdään vähemmän viikonloppupyrähdyksiä, ja reissuun lisätään matkapäiviä. Se on ekologisestikin järkevämpi suuntaus, Mäki-Fränti sanoo.

Jatkuva matkavakuutus on yleensä voimassa yhtäjaksoisesti enintään 45 päivää kestävällä matkalla.

– Jos reissu kestää pidempään, kannattaa matkavakuutukseen tehdä yksittäisen matkan pidennys, Pohjola Vakuutuksen Leena Ettilä muistuttaa.

Työvoimapula näkyy lentokentillä

Haasteita matkustukseen aiheuttavat hintojen lisäksi erityisesti eurooppalaiskenttiä kurittava työvoimapula. Pandemian alussa moni matkailualan työntekijä siirtyi toiselle alalle, ja nyt avoinna olevien työpaikkojen täyttäminen on hidasta sekä haastavaa.

– Tilanne on monilla Euroopan kentillä edelleen kriittinen. Henkilöstöpulan vuoksi lentoja on joillekin kentille jouduttu perumaan suuria määriä, Heli Mäki-Fränti sanoo.

Korvaako matkavakuutus, jos esimerkiksi pitkien turvatarkastusjonojen takia myöhästyy lennolta? Ettilän mukaan täysin yksiselitteistä vastausta ei voi antaa.

– Jos matkustajavakuutukseen kuuluu myöhästymis- ja odottamisturva, korvausta voi hakea. Tietyissä tilanteissa matkan odottamisturva mahdollistaa myös matkan uudelleen reitityksen.

Kun matkavakuutukseen ottaa lisäksi matkatavaravakuutuksen, korvausta voi hakea esimerkiksi vaihtovaatteista ja hygieniatarvikkeista, jos matkatavarat eivät tule matkakohteeseen ajoissa.

Matkailu rakentaa rauhaa

Suomen matkailualan liiton Heli Mäki-Fränti rohkaisee kaikkia matkustamaan, mikäli se vain on taloudellisesti mahdollista. Hänen mukaansa matkailun tärkeys korostuu poliittisesti epävarmoina aikoina.

– Matkailu lisää ihmisten ja kulttuurien välistä kanssakäymistä sekä ymmärrystä toisia kohtaan. Matkailualalla rakennetaan rauhaa, vaikka joskus sen aikaansaaminen saattaakin kestää kauan, hän sanoo.

Leena Ettilän mukaan voi matkustaa huoletta, kun matkavakuutus on kunnossa.

– Matkavakuutus kannattaa pitää voimassa koko ajan, ja siitä voi olla hyötyä myös kotimaassa. Silloin vakuutusta ei tarvitse muistaa ottaa erikseen, jos vaikka innostuukin ottamaan äkkilähdön ulkomaille tai tekemään pikavisiitin naapurikaupunkiin.

Matkalla arki jää kauas taa ja lomasta on lupa nauttia. Jos jotain sattuu, Pohjola Matkavakuutus on apunasi. Lue, mitä vakuutus korvaa.

Lue myös:

Millainen matkavakuutus on tarpeen?

Kortit katosivat tai varastettiin lomamatkalla – miten toimia?

Junamatkailu on nyt trendikästä – nämä junareitit ovat kuin sadusta

Tunna Milonoff: ”Lasten kanssa matkustaessa ei kannata lähteä suorittamaan mitään ylimääräistä”

Juttu on alunperin julkaistu 11.11.2022 ja sitä on päivitetty 17.1.2023.