Moni opiskelee ulkomailla, joskus taas työ vie kotimaan rajojen ulkopuolelle. Eläkeläinen saattaa viettää kesät kotimaassa ja talvet lämpimässä. Joskus taas merkitsevä silmäys lomareissulla johtaa muuttoon uuteen maahan.

Ulkomailla asuvan pankkipalvelut eivät toimi täysin samoin kuin Suomessa asuessa, joten muutama seikka tulee ottaa huomioon.

Onko muutto pysyvä vai väliaikainen?

Merkitsevintä pankkiasioiden hoidossa ulkomailta on se, onko muutto pysyvä vai väliaikainen. Jos muuttosi on lopullinen, voit lakkauttaa Suomessa olevat pankkitilisi. Myös käyttämättöminä olevat tilit saattavat olla maksullisia.

Jos päädyt joskus palaamaan takaisin Suomeen, voit avata uuden tilin. Sen sijaan et lähtökohtaisesti voi avata uutta tiliä Suomessa, mikäli et asu maassa edes väliaikaisesti.

Mikäli ulkomaille muutto on väliaikainen, ei pankkitiliä kannata lakkauttaa. Tarvittaessa voi avata pankkitilin myös uudessa asuinmaassasi. Tilisiirrot maiden välillä ja käteisnostot automaatista ovat maksullisia, joten uusi tili voi olla taloudellisempi ratkaisu.

Varmista, että sinulla on toimivat verkkopankkitunnukset

Koska pankin on pystyttävä tunnistamaan asiakkaansa luotettavasti, on tärkeää varmistaa, että sinulla on aktiiviset verkkopankkitunnukset. Mobiiliavain kannattaa avata kahteen eri laitteeseen. Näin pystyt luotettavasti tunnistautumaan, vaikka toinen laitteista hajoaisi tai varastettaisiin.

Jos verkkopalvelutunnukset unohtuvat, häviävät tai vaarantuvat, niiden uusiminen voi vaatia käyntiä Suomessa pankkisi konttorissa.

Pidä osoitetietosi ajan tasalla

Muista pitää yhteystietosi ajan tasalla. Osoitetiedot päivittyvät useimmiten automaattisesti Digi- ja väestötietoviraston kautta, mutta esimerkiksi turvakielto voi estää tämän. Mikäli puhelinnumerosi vaihtuu, ilmoita siitä pankillesi.

Pankki- ja luottokortit toimivat kansainvälisesti, ja ne uusitaan normaalisti riippumatta siitä, onko osoitteesi kotimaassa vai ulkomailla. Kun pankilla on voimassa oleva osoitteesi, saat uusitut kortit suoraan kotiisi.

Ulkomailla asuva ei välttämättä saa kaikkia pankkipalveluja

Jo ennen muuttoa kannattaa pohtia, ovatko tarvitsemasi pankkipalvelut ajan tasalla. ETA-alueella asuvalla on oikeus Suomen peruspankkipalveluihin. Niitä ovat pankkitili, tiliin liittyvä kortti, verkkopankkitunnukset, tilisiirrot, mahdollisuus nostaa käteistä sekä mahdollisuus tehdä ostoksia verkossa ja kaupoissa.

Sääntely rajoittaa sitä, mitä palveluja Suomessa sijaitseva pankki voi tarjota vakituisesti ulkomailla asuville suomalaisille. Sijoitusten myyminen ja säilyttäminen on yleensä sallittua, mutta sijoituspalveluiden tarjontaa voi olla rajoitettu.

Ulkomailta käsin uusien palvelujen avaaminen ei välttämättä onnistu ja olemassa olevien muuttaminen voi olla haastavaa. Sijoitusten hoitaminen ei siis vakituisen ulkomaille muuton jälkeen ole yhtä helppoa kuin Suomessa asuessa.

Entä jos olen töissä ulkomailla tai teen ulkomailta töitä Suomeen?

Ulkomailla työskentelevien kannattaa käydä palkanmaksuasiat läpi oman työnantajan kanssa. Jos palkka maksetaan SEPA-alueella, sen voi maksaa normaalina SEPA-tilisiirtona.

Jos olet verovelvollinen jossain muussa maassa kuin Suomessa, sinun tulee ilmoittaa siitä pankillesi. Voit olla verovelvollinen yhtä aikaa Suomessa ja uudessa kotimaassasi.

Voiko Kelan etuudet saada muulle kuin suomalaiselle tilille?

Ulkomailla asuvan oikeus Kelan etuuksiin määräytyy asumisen keston, kohdemaan ja muuton syyn perusteella.

Jos ulkomaille muuttaa yli kuudeksi kuukaudeksi, oikeus Kelan etuuksiin päättyy yleensä muuttopäivään. Esimerkiksi opiskelijoilla on kuitenkin oikeus Kelan etuuksiin myös ulkomailla asuessa. Oikeutesi etuuksiin voit tarkistaa Kelan sivuilta.

Kela voi maksaa etuudet EU:ssa sijaitsevalle pankkitilille. 

Valvooko pankki tilitapahtumiani ulkomailla?

Rahanpesulaki edellyttää, että pankki tuntee asiakkaansa ja tarvittaessa varmistaa tilille tulevien varojen alkuperän. Pankki voi pyytää selvitystä tilitapahtumista riippumatta siitä, missä maassa maksu tehdään.

Muistilista:

  • Tarkista, että korttisi ovat voimassa
  • Varmista, että yhteystietosi ovat ajan tasalla
  • Avaa mobiiliavain kahteen laitteeseen
  • Varmista, että muistat verkkopalvelutunnuksesi
  • Tarvittaessa avaa pankkitili kohdemaassasi
  • Hanki haluamasi pankkipalvelut joko ennen muuttoa tai kohdemaasi pankista
  • Jos asut pysyvästi ulkomailla, voit lakkauttaa suomalaisen pankkitilisi

Lue myös:

Lähdössä matkalle: Millainen matkavakuutus on tarpeen?