Ensimmäisen kerran Pihla Maalismaa esiintyi isolle yleisölle 9-vuotiaana Käpylän Yhtenäiskoulun liikuntasalissa. Näyttelemisestä ja tanssista innostunut Maalismaa esitti kavereidensa kanssa muille oppilaille Spice Girls -show’n.

Maalismaa esiintyi myös Kansallisteatterissa lapsinäyttelijänä. Hänen isänsä Markku Maalismaa on ollut kiinnitettynä samassa teatterissa 1980-luvun puolivälistä asti, joten aivan vieras se maailma ei tyttärelle ollut. Pihla Maalismaan äiti taas on toimittaja Liisa Vihmanen.

Lukion viimeisenä vuotena Maalismaa näytteli ison roolin Raimo O. Niemen Rosksiprinssi-elokuvassa (2011) – ja tiesi tarkalleen, mitä haluaa isona tehdä. Maalismaa aloitti opinnot Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa ja valmistui maisteriksi 2016.

Valmistumisen jälkeen Maalismaa oli kiinnitettynä sekä Kansallisteatterissa että Turun kaupunginteatterissa. Vuonna 2020 hän siirtyi tekemään töitä freelancerina.

Freelancerin kirous on Maalismaan mukaan se, että joko kaikki projektit on päällekkäin tai sitten pitää pyöritellä peukaloita. Nyt hän on oppinut sietämään epävarmuutta paremmin kuin vielä muutama vuosi sitten.

Alkuvuoden Maalismaa on lomaillut. Viime vuoden lopussa hän kuvasi Mikko Kuparisen ohjaaman tv-sarjan Kerma, ja pian alkaakin kaksi uutta projektia. Tässä välissä onkin siis hyvä aika keskustella rahasta.

Mikä on ensimmäinen rahaan liittyvä muistosi?

Olin Kansallisteatterissa lapsinäyttelijänä Kissa kuumalla katolla -esityksessä ja sain 118 markkaa yhdestä esityksestä. Tuollainen määrä rahaa oli iso juttu 10-vuotiaalle, ja esityksiä oli vielä pari kolme kertaa viikossa. Paljon rahaa taisin kuluttaa Tiimarissa, mutta aika iso osa jäi säästöönkin. 

Mitä vanhempasi opettivat sinulle rahasta?

En muista heidän varsinaisesti opettaneet minulle sitä, miten rahaa pitää käyttää. Uskon, että he olisivat kyllä ojentaneet minua, jos olisin polttanut kaikki heti turhuuksiin.

Koen olleeni onnekas siinä mielessä, ettei meillä puhuttu rahasta kovinkaan paljon. Se tarkoittaa, että sitä oli käytössä sopivasti. Yksi vanhempieni periaate oli, ettei ruoassa säästellä: elämä on liian lyhyt kuivahtaneen ja vanhan leivän syömiseen. Sama on tarttunut minuun. Muissa asioissa voin olla tarkempi, mutta ruokakaupassa en säästele ja ostan juuri sitä mitä haluan. 

Millaisia omaan talouteen liittyviä suunnitelmia sinulla on ollut?

Ymmärsin rahan säästämisen tarpeen vasta silloin, kun aloitin opiskelut. Sitä ennen en ollut koskaan säästänyt erityisesti mitään varten, mutta omilleen muuttamisen jälkeen oli oltava tarkempi.

Vakava haave omasta asunnosta heräsi vasta pari vuotta sitten. Ehdin käydä näytöissä ja neuvotellakin alustavasti, mutta nyt korkojen nousu, energiakriisi ja sota ovat heittäneet kapuloita rattaisiin ja saaneet varovaiseksi. Nyt toiveikkaana odotan sitä, että joko korot tai asuntojen hinnat vähän laskisivat. 

Millaisia talouteen liittyviä haasteita olet kohdannut?

Freelancerin tulovirrat ovat epävarmoja, joten kaikkea ei saa panna heti haisemaan. Haasteeni on, että olen rahan kanssa aika suurpiirteinen. Suunnitelmallisuus ja kirjanpito ovat minulle vaikeita, koska en tykkää pyöritellä numeroita. Jo ajatus veroilmoituksen täytöstä saa minut hikoilemaan. Minulla on koko ajan sellainen olo, että teen jonkun virheen, lasken väärin ja joudun suorinta tietä vankilaan. 

Millainen rahankäyttäjä olet?

Läheiset ovat sanoneet minulle, että olen joissain asioissa tosi tarkka ja hintatietoinen, mutta välillä teen rohkeita ja kalliitakin hankintoja fiilispohjalta. Vuosi sitten esimerkiksi vaihdoin auton parempaan, koska teki mieli. Silti saatan mennä toiseen kauppaan vain pari euroa halvemman tuotteen perässä. 

Kirpputorit ovat minun heikkouteni. Siellä voin hullaantua, koska tuotteet ovat edullisia ja niiden ostaminen ekologisempaa kuin uuden. Joskus tulee tehtyä hutejakin.

Uusia vaatteita ostan todella harvoin, ja silloin minun täytyy todella haluta sitä. Iän myötä olen tullut entistä laatutietoisemmaksi. Minua ahdistaa, jos esimerkiksi vaatteesta tulee sellainen tunne, että se varmasti hajoaa heti. En selaile nettikauppoja enkä osta verkosta juuri mitään. Uskon, että se on säästänyt paljon rahaa. 

Onko jotain, mihin tuhlaat rahaa?

Matkustamiseen minulla menee rahaa. Nyt helmikuussa olin Lontoossa. Olen aina tykännyt matkustamisesta ja priorisoin sen edelleen tosi korkealle.

Perheen kanssa matkustelimme Eurooppaa ristiin rastiin, joten kyse on myös verenperinnöstä. Itse olen sitten matkustellut kauemmaksi. Matkailu avartaa myös ammatillisesti ja saa näkemään asiat uudesta perspektiivistä.

Vaikka reissaaminen ei ole mikään sijoitus, sen hyödyt ovat ei-materiaalisia.

Miten varaudut tulevaisuuteen taloudellisesti?

Vähän kiusallista myöntää, mutta olen lepuuttanut rahoja pankkitilillä. Sehän on aika tyhmää, ja tässä suhteessa minulla olisi parantamisen varaa. Samaan aikaan olen ollut koko elämäni myös tosi velaton, ja pidän sitä hyvänä asiana.

Ystäväni ovat maanitelleet minua sijoittamaan esimerkiksi rahastoihin tai kryptoihin. Minun olisi kuitenkin tosi vaikea elää sellaisen stressin kanssa, että jonain päivänä omistusteni arvo on korkealla ja seuraavana päivänä matalalla. En ole luonteeltani yhtään uhkapeluri. Asunto olisi minulle varmasti paras sijoitus- ja säästämiskohde.

Tunnistatko jonkin rahaan liittyvän uskomuksen, joka vaikuttaisi elämääsi?

Raha ei missään nimessä tee onnelliseksi, mutta sen jatkuva puute varmasti onnettomaksi. On valtava etu ihmiselle, jos rahasta ei tarvitse huolehtia. En kuitenkaan koe, että tarvitsisin rahaa määräänsä enempää. Ihanteellinen tilanne minulle on varmasti se, ettei jokaisella kauppareissulla tarvitse laskea, mihin on varaa. Tässä mielessä ajattelen niin kuin vanhempani. 

Kuka?

Pihla Maalismaa 

Ikä: 31

Kotipaikka: Helsinki

Koulutus: Teatteritaiteen maisteri 2016 (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu).

Mistä tunnetaan: Näytellyt teatterin lisäksi muun muassa tv-sarjoissa Helsinki-Syndrooma (2022), Putous (2022), Hymyä! (2022) ja Syke (2022-) sekä elokuvissa Roskisprinssi (2011), Täydellinen joulu (2019) ja Luokkakokous 3 (2021).

Ajankohtaista: Uusi tv-sarja Kerma saa ensiesityksensä tänä keväänä.

Motto: Ei se oo niin vakavaa.

Tärkeintä oman talouden hallinnassa ei ole suuret tulot, vaan se, että talous pysyy tasapainossa. OP:n maksuttoman Talouden tasapaino -palvelun avulla seuraat kulutustasi ja pysyt paremmin kartalla taloudestasi. Lue lisää.

Lue myös:

Mediapersoona Luyeye Konssi käytti säästönsä äitinsä hautajaisiin ja säästää taas – 8 kysymystä rahasta

Äitiys muutti toimittaja Tiia Rantasen suhdetta rahaan – 8 kysymystä rahasta

Nuori Ilkka Herola keräsi 1,5 vuotta pulloja ostaakseen rummut: harkittu ostos käytössä yhä – 8 kysymystä rahasta