Vaikka raha olisi tänä vuonna tavallista tiukemmalla, ei hyvistä mauista tai juhlavuudesta tarvitse tinkiä. Edullinen joulupöytä syntyy pienellä etukäteisvalmistelulla ja miettimällä, millaisia ruokia jouluna ihan oikeasti halutaan syödä.

1. Pöytään vain lempiruokia

Miettikää perheen kesken, mitä ehdottomasti haluatte jouluna syödä ja löytyykö perinteisestä pöydästänne jotain sellaista, jota syödään vain tavan vuoksi. Tykkäävätkö kaikki rosollista, entä porkkanalaatikosta? Jos ruoka ei ole kenenkään suosikki, sen voi rahaa ja ruokahävikkiä säästääkseen jättää pöydästä kokonaan pois. 

Erityisen paljon säästöä kertyy, jos uskallatte miettiä kinkun tarpeellisuutta pöydän kunkkuna – se kattaa helposti lähes puolet joulun ruokalaskusta. Kinkkua ei tarvitse unohtaa kokonaan. Riittäisikö tänä vuonna huomattavasti huokeampi vaihtoehto eli paketti kaupan valmiita, mutta tosi herkullisia kinkkuviipaleita? 

2. Kaikkea kohtuudella

Jouluruokaa tulee helposti varattua niin runsaasti, että sitä syödään pitkälle välipäiviin. Säästät rahaa, kun ostat ruokaa maltillisesti. Rosollia riittää usein pieni rasia ja silliä yksi purkillinen. Jos laatikoita jää yleensä yli, kokkaa niitä vain puolikas annos. Kinkunkaan ei tarvitse olla naapuruston suurin.

3. Tarkkaile tarjouksia

Säästäväinen joulukokki suunnittelee menun jo hyvissä ajoin ennen joulua ja pitää silmällä kauppojen tarjouksia. Osta lohi alennuksella, graavaa se ja laita pakastimeen aattoa odottamaan. Graavilohi säilyy pakastimessa 2–3 kuukautta.  

4. Keskity kasviksiin

Lihat ja kalat haukkaavat suurimman osan joulun ruokalaskusta, kasviksia taas saa hyvinkin edullisesti. Panosta tänä jouluna kasvisruokiin: laatikoihin, ihaniin uunijuureksiin ja raikkaisiin salaatteihin. Jos joululaatikot kyllästyttävät, voi niitäkin maustaa rohkeasti perinteistä poiketen. 

Kasviksista voit kokata myös jotain ihan uutta. Tutustu satokausikasviksiin – ne ovat usein edullisia. Jouluna parhaassa sesongissaan ovat muun muassa punajuuri, persimon, punakaali ja ruusukaali. Netistä löydät runsaasti trendikkäitä vegereseptejä, joilla hurmaat jouluvieraat. 

5. Kalliit kalat vaihtoon

Kalapöytä on monelle joulun kohokohta, ja siitä tinkiminen kirpaisee. Lohta edullisempia, mutta herkullisia kalavaihtoehtoja joulupöytään ovat esimerkiksi silakka, hauki ja muikku. Ruotoisesta hauesta kannattaa surauttaa tehosekoittimessa pehmoinen kalaterriini, silakat voi marinoida ja muikut paistaa rapsakoiksi. 

Jos graavilohi kuitenkin kuuluu olennaisesti jouluusi, halvimmalla pääset, kun ostat kalan kokonaisena, fileoit ja graavaat sen itse.

6. Hyödynnä hävikki

Älä heitä ylijäänyttä jouluruokaa pois, vaan jatkojalosta se uusiksi herkuiksi. Tee laatikoista sosekeittoa, joulukinkusta pyttipannua tai kinkkupiirakkaa ja lohesta pastakastiketta. Jos et syö ruokia heti, säästä ne pakkaseen valmiina aterioina. Joulun ruokahävikin hyödyntämiseen löytyy netistä paljon vinkkejä. 

7. Säästä sähkölaskussa

Tarkan markan kokki valmistaa jouluruoat turhaa energiaa tuhlaamatta. Suosi kiertoilmauunia, jolla ruokia voi paistaa 20–25 astetta matalammalla lämmöllä. Näin sähköä säästyy jopa 30 prosenttia. Hyödynnä myös uunin esilämmitysaika, ja lykkää laatikot ja kinkut jo kylmään uuniin lämpenemistä odottelemaan.

Asiantuntijana kotitalousopettaja (KM) Nelli Savisaari.

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös:

Vinkit sähkön kulutuksen pienentämiseen

Nappaa alelaarista joulukukka – näin saat sen loistamaan

Juhlakausi alkaa, kestääkö budjettisi?