Monen menot kasvavat kesäisin. Koululaiset syövät kaikki päivän ateriat kotona ja kaipaavat viihdettä. Juhlia riittää monelle viikonlopulle, ja rahaa voi kulua terassikäynteihin, torikahveihin ja muihin kesän nautintoihin. Mökkirempat ja puutarhanlaitot nielevät nekin rahaa, mahdollisista lomareissuista ja huvipuistokäynneistä puhumattakaan. 

Huh, voi tehdä tiukkaa ihan keskituloisellekin. Vielä kun inflaatio alkaa tuntua kukkarossa, voivat kesän menot ja rahanmeno alkaa jopa ahdistaa.

1. Hoida tärkeimmät ensin

Jokaisen taloudessa on pakollisia menoja, kuten ruoka, asuminen ja liikkuminen. Välttämättömät menot pitää hoitaa ensiksi.

Esimerkiksi asuntoa ei kovin nopeasti voi vaihtaa. Siksi menojen suitsiminen kannattaa aloittaa vapaaehtoisista menoista, kuten ulkona syömisestä, matkoista ja harrastuksista, kertoo senior varainhoitaja Jukka Klemetti OP:sta.

Kesähuveista tinkiminen voi harmittaa. Siksi Klemetti ei halua listata, mitä iloja kannattaa säästösyistä tiputtaa pois. Elämästä pitää nauttiakin, eikä ulkopuolinen voi sanella, mihin rahaa saa käyttää, hän toteaa.

Menot kannattaa listata esimerkiksi paperille ja pohtia, mistä luopuminen kirpaisee vähiten.

– Voisiko herkuista tai huveista jättää vaikka joka toisen välistä?

2. Tee budjetti ja päätä, paljonko saat kuluttaa

Monelle suunnitelmallinen rahankäyttö on haastavaa. Kun palkka tulee, rahaa käytetään miettimättä riittävätkö rahat seuraavaan palkkapäivään saakka. Rahankäyttö on usein tunnepitoista ja ostot toistuvia.

Kerralla saattaa kulua vähän, mutta toisto kasvattaa kokonaissumman isoksi ja kulutuksen hahmottaminen on vaikeaa, Klemetti huomauttaa. 

Säästämisen vaikeus on usein se, että kurinalaisuus jää hetken harkinnan varaan. Siksi päätökset on hyvä tehdä etukäteen.

Ratkaisu tähän ongelmaan on budjetointi. Pura kylmänviileästi paperille tulosi, oli kyseessä sitten palkka tai lomaraha. Tee suunnitelma siitä, mihin sinulla on varaa kesän aikana. 

Monelle säästämisen vaikeus on siinä, että ostopäätökset tehdään hetkessä, jolloin harkinta unohtuu. Alennusmyynnit tai jätskikiskan houkutukset vievät mukanaan. Siksi päätökset on hyvä suunnitella etukäteen.

Kun teet lomabudjetin, niin olet edes hetkeksi pysähtynyt miettimään, minkä verran rahaa on oikeasti ja mihin haluat ne käyttää. 

3. Mieti omaa tilannettasi

Vastuuta omasta rahankäytöstä ei pidä liikaa ulkoistaa. Tahto säästämiseen ja budjetointiin pitää tulla itseltä. Tällöin voit valita, mistä tingit ja mistä et. Voit myös helpommin vastustaa jäätelökioskin tai alennusmyyntien kutsua, kun et jätä päätöstäsi hetkellisten tunteiden varaan. 

Jos haluat nauttia kahvista tai siideristä terassilla, voit ehkä säästää liikkumisesta ja ajaa kesän ajan polkupyörällä.

Jokainen tietää parhaiten itse, mitä asioita arvostaa. Kun tekee valinnat itse, eikä ulkopuolisen sanelemana, niihin sitoutuu paremmin.

Itsensä kontrolloiminen on monille haaste, ja rahaa käytetään niin kauan kuin sitä on. Jos tämä ajatus tuntuu tutulta, suunnitelmallisuuteen kannattaa panostaa, vaikka se tuntuisi vaikealta.

Somea selatessa voi luulla, että kaikilla muilla on varaa viettää unelmien kesää. Muista, että monet kamppailevat rahojen riittävyyden kanssa.

Ennakoimalla saa karsittua sekä turhia menoja että viime hetken kalliiksi tulevia paniikkiratkaisuja.

Suosittelen kaikille myös säästämisen apuvälineiden käyttöä, kuten OP Säästölipas -palvelua. Sen avulla jokaisesta korttimaksusta siirtyy valitsemasi summa automaattisesti säästöön. 

4. Älä usko illuusioihin

Somea selatessa ja kahvipöytäkeskusteluja kuunnellessa saattaa alkaa uskoa, että kaikilla muilla on varaa viettää unelmien kesää.

Vertailu muihin voi aiheuttaa painetta kuluttaa, Klemetti pohtii.

Pidä pää kylmänä ja muista, että monet kamppailevat rahojen riittävyyden kanssa.

Suomalaisista aikuisista lähes 400 000 on saanut maksuhäiriömerkinnän. Se on yleensä lopputulos siitä, että taloustilanne on ollut jo pitkään haastava. Klemetin mukaan merkintöjen runsaudesta voi päätellä, että maksuvaikeudet ovat läsnä monen arjessa.

Jos sinulla on haasteita selviytyä kesän menoista tai joudut luopumaan haaveistasi, pidä mielessä, että et ole ainoa tai tilanteesi harvinainen.

5. Unohda pikavipit

On normaalia, että harmittaa, jos Välimeren sijaan pitää tyytyä lähimpään rantaan ja jos trendikkään terassin sijaan iltaa on vietettävä omalla parvekkeella. Pikaratkaisut saattavat alkaa houkuttaa.

Vaikka Klemetti ei halua sanella, mistä kenenkin pitää tinkiä, yhteen asiaan hän vetää rajan:

En lähtisi lomareissua rahoittamaan pikavipillä. Jos säästäminen ei ole tähän asti ollut mahdollista, mikä muuttuisi myöhemmin niin, että pystyisi maksamaan vipin ja sen älyttömän korkeat korot?

Velkakierteet saavat usein alkunsa pienestä vipistä, hän muistuttaa. Velkaa ei pidä ottaa normaaliin elämiseen. Se on maton alle lakaisua, jossa kupru nousee isommaksi ja isommaksi koko ajan.

Olisiko säästämisen aloittaminen mahdollista?

Aina säästäminen ei ole mahdollista. Siitä huolimatta Klemetti kehottaa pysähtymään miettimään omaa tilannetta.

On tärkeää olla tietoinen siitä, mihin rahat kuluvat. OP-mobiilissa on Talouden tasapaino -työkalu, jonka avulla näkee, mistä rahaa tulee ja mihin se menee.

Sovelluksen lisäpalvelusta kannattaa tarkistaa esimerkiksi se, mitä automaattiveloituksia itsellä on käytössä. Monilla voi mennä suoratoistopalveluihin tai vaikkapa kuntosalille useita kymppejä kuussa, vaikka palvelua ei käytä.

Jos jonkun näistä voi lakkauttaa, siirrä siihen kulunut summa menemään säästöön kuukausittain, Klemetti vinkkaa.

Jos säästäminen on mahdollista, sen voi aloittaa vieläkin pienemmästä.

Helpointa on säästää niin, että sen ulkoistaa automaattiseksi OP Säästölipas -palvelulle. Aina kun ostat kortilla jotain, virtuaaliseen säästöpossuun siirtyy valitsemasi summa.

Klemetti kannustaa suhtautumaan säästämiseen yhtenä pakollisena menona. Älä siirrä rahaa säästöön vasta silloin “jos jotain jää”, vaan hoida se heti alta pois.

Jos aina vuokran tai vastikkeen maksamisen tavoin siirrät jotain säästöön säännöllisesti, vaatii säästäminen vähemmän pinnistelyä.

Maksuttomalla Säästölipas-palvelulla voit säästää käteispuskuria arjen yllättävien menojen varalle ja määritellä itsellesi yhden tai useamman säästötavoitteen. Säästöjen hallinta ja seuraaminen hoituu sekä op.fi-palvelussa että OP-mobiilissa. Lue lisää.

Lue myös:

Viisi helppoa tapaa kerryttää säästöjä automaattisesti

Tili tuli ja tili meni – kunnes Maria oppi säästämään

Oletko muuttamassa omillesi? Budjetoi kesätyörahat näin