Oman talouden hoitaminen saattaa aiheuttaa päänvaivaa, varsinkin jos edesmennyt puoliso on hoitanut kaikki perheen raha-asiat.

Talous- ja velkaneuvoja Heikki Savolainen Pohjois-Savon oikeusaputoimistosta tietää, että kaikkien tulisi varautua yllättäviin elämäntilanteen muutoksiin, jotka vaikuttavat talouteen. Niitä ovat muun muassa työttömyys, lomautus, ero tai kumppanin kuolema.

− Aina ei kuitenkaan varauduta, eikä osata muuttaa taloustilannetta vastaamaan uutta ja usein alempaa tulotasoa. Moni koettaa ylläpitää entistä elintasoa, vaikka menoja tulisi tarkastella uudessa valossa, Savolainen toteaa.

Jos jokamiehen taloustaidot, eli budjetointi, säästäminen, kirjanpito sekä verkkopankin ja pankkikortin käyttö eivät ole tuttuja, Savolainen neuvoo varaamaan ajan omaan pankkiin. Apua tarjoaa myös 27 oikeusaputoimiston talousneuvolaa ympäri Suomea.

Tiedä, mihin rahasi menevät

Kuukauden tulot ja menot kannattaa kirjata konkreettisesti ylös, ja suunnitella kuukausibudjetti realistisesti. Apuna voi käyttää valmista budjettipohjaa. Uudessa tilanteessa on hyvä tarkastella, onko menoissa tarpeettomia kuluja.

− Voi miettiä esimerkiksi, tarvitseeko autoa vai pääsisikö liikkumaan bussilla.

Budjetointi helpottuu, kun tietää, mihin rahat menevät. Kuten yrityksissä, myös kotitaloudessa kannattaa säästää kuitit ja pitää kirjaa menoista joko käsin tai tietokoneella. Kulut voi jakaa esimerkiksi sen mukaan, paljonko rahaa kuluu asumiseen, ruokaan, vaatteisiin, kotiin, lääkkeisiin, liikkumiseen ja lemmikkiin.

− Kirjanpidosta näkee nopeasti oman rahankäytön. Kun menojaan alkaa seurata, moni yllättyy, kuinka paljon rahaa voi mennä esimerkiksi kahvilakäynteihin, Savolainen sanoo.

Suunnittele ja säästä

Suunnitteleminen ja säästöt auttavat hallitsemaan ja tasapainottamaan taloutta. Jos laittaa kuukausittain osan tuloista säästöön, on paremmin valmistautunut yllättäviin menoihin.

− Esimerkiksi sähkölasku tulee yleensä joka toinen kuukausi, ja siihen on hyvä varautua säästämällä, Savolainen sanoo.

Hän vinkkaa käyttämään ruoka- ja vaatekauppojen tarjoukset hyväksi.

− Isoissa hankinnoissa, kuten kodinkoneissa, on hyvä vertailla hintoja netissä tai seuraamalla sanomalehtien ja postin mainoksia. Jos mahdollista, vakuutukset ja sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa.

Kun maksaa laskut ajoissa, säästyy huomautusmaksuilta. Jos on kertynyt monia osamaksusopimuksia, Savolainen ohjaa omaan pankkiin selvittämään, voiko lainat yhdistää. Näin säästyy päällekkäisten lainojen kuluilta.

Verkkopankki ja pankkikortti käyttöön

Savolainen pitää verkkopankin käyttöä yhtenä jokamiehen taloustaitona. Oppia verkkopankin käyttöön tarjoavat muun muassa kansalaisopistot.

Jos netin käyttö on aivan ylivoimaista, Savolainen vinkkaa tekemään omassa pankissa suoramaksuvaltuutuksen. Tällöin laskuttajalta tulevat maksut veloitetaan tililtä automaattisesti eräpäivänä.

Savolaisen mielestä myös maksukortin käyttäminen on osa kansalaisen taloustaitoja. Savolainen ohjaa miettimään tarkkaan, tarvitseeko luotto-ominaisuutta (credit) vai riittääkö pelkkä pankkikortti (debit).

− Maksukortti ilman luottoa on hyvä talouden ylläpidossa, sillä se ilmoittaa maksupäätteellä maksaessa, jos tilillä ei ole varaa.

Koostimme op.fi-sivuille vinkkejä sujuvaan raha-asioiden hoitoon. Lue vinkit.

Lue myös:

Yksin jäätyään Tuula, 82, joutui miettimään talouttaan: ”Ruokaostoksilla on oltava tarkkana, mutta kyllä minä pärjään”

Muistisairaan pankkiasiointi – näin omainen voi auttaa

Pankkiasioiden hoitaminen ilman tietokonetta tai älypuhelinta: helpot tavat