Työntekijän on saatava palkan yhteydessä joko kirjallinen tai sähköinen palkkalaskelma. Sen mahdollisista virheistä kannattaa ilmoittaa esihenkilölle välittömästi. On hyvä ilmoittaa yhtä lailla itselle haitallisista kuin hyödyllisistä virheistä. Ajan myötä liikasuoritukset huomataan, ja ne pitää maksaa takaisin.

Mahdollisten erheiden jäljille pääsee yleensä jo nopealla silmäyksellä. Palkkalaskelmasta kannattaa tarkastaa ainakin seuraavat asiat:

1. Onko veroprosentti oikein?

Katso palkkalaskelmastasi, onko veroprosenttisi oikein. Tarvittaessa toimita työnantajalle uusi verokortti.

Palkkalaskelmasta näkyy myös koko vuoden aikana kertynyt palkka. Tarkista viimeistään vuoden loppupuolella, onko veroprosenttisi oikealla tasolla palkkaasi nähden. Joskus voi olla tarvetta uudelle verokortille, jotta et joudu maksamaan veroja kovan lisäprosentin mukaan.

Oman veroprosentin voi myös tarkastaa OmaVerosta, ja sieltä voi tilata uuden verokortin. Kysy palkanlaskennasta, onko uuden tilatun verokortin toimittaminen tarpeen. Voi olla, että palkanlaskija saa sen suoraan verottajalta.

2. Pitäisikö lisiä olla lisää?

Tarkasta, ovatko ylitöiden, iltalisien ja sunnuntailisien tuntimäärät oikein. Työaikalain mukaan sunnuntaityöstä on maksettava tuplapalkka. Johtavassa tai valvovassa asemassa olevat työntekijät voivat kuitenkin sopia, että sunnuntaikorvaus maksetaan osana kiinteää kuukausipalkkaa.

Palkkalaskelmasta pitäisi selvitä myös, miten muiden lisien korotusprosentit määrittyvät. Käytännössä asiaan vaikuttaa myös oman alan työehtosopimus.

3. Ovatko lomarahat kohdillaan?

Vuosilomalain yleisperiaatteen mukaan työntekijällä on oikeus saada vuosilomansa ajalta vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa. Lomaraha on erikseen sovittu palkkio, mutta se on käytössä suurimmassa osassa työsuhteita.

Lomarahan suuruus on puolet vuosilomapalkasta. Jos lomapalkkasi on vaikkapa 3000 euroa, lomakuukauden pottisi on 3000 + 1500 euroa. Lomaraha maksetaan tavallisimmin lomakuukauden palkan yhteydessä. Mikäli asiasta on sovittu paikallisesti, se voidaan maksaa myös vaikkapa kahdessa erässä eri kuukausina.

Lomapäivät kertyvät huhtikuusta maaliskuuhun. Vastikään aloittaneella ei ole ehkä lainkaan lomaa tai vain muutama lomapäivä, jolta hän saa lomarahaa.

4. Ethän maksa eduista, joita et käytä?

Työnantaja voi tarjota työntekijälle esimerkiksi puhelin- tai autoedun, joista tehdään ennakonpidätys ja sivukuluvähennykset verottajan ilmoittaman verotusarvon mukaan. Puhelimen verotusarvo on 20 euroa kuukaudessa. Autoedun verotusarvo määrittyy muun muassa auton hankintahinnan, varustetason ja voimalähteen mukaisesti. Yleensä se on satoja euroja kuukaudessa.

Joskus, jos vaikkapa kaikki muut työpaikalla ottavat puhelinedun, näin voidaan olettaa virheellisesti myös sinun kohdallasi. Tarkasta, että sinulta ei ole tehty luontoiseduista pidätystä, jos etuudet eivät ole voimassa.

5. Työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksut jetsulleen?

Palkastasi pidätetään työntekijän työeläkemaksu (TyEL), työttömyysvakuutusmaksu ja mahdollisesti ammattiliiton jäsenmaksu, jos olet siitä sopinut.

Työeläkemaksun suuruus on 17−52-vuotiailta ja 63−67-vuotiailta 7,15 prosenttia ja 53−62-vuotiailta 8,65 prosenttia palkasta. Työttömyysvakuutusmaksu on 18−64-vuotiailta 1,5 prosenttia palkasta. Ammattiliiton jäsenmaksun suuruus riippuu ammattiliitosta, tavallisimmin se on 1−2 prosenttia palkasta.

Palkkalaskelmassa pitää näkyä erikseen myös sairasvakuutuksen päivärahamaksu, joka sisältyy ennakonpidätykseen. Työntekijän ja työnantajan yhdessä suorittamalla maksulla kerätään varoja sairauspäivärahan, vanhempainrahan sekä isyys- ja äitiysrahan kaltaisia etuuksia varten.

Jutun asiantuntijana toimi Operational Excellence -tiimin vetäjä Marika Väisänen Silta Oy:sta.

Tiesitkö, että jokaisella olisi hyvä olla vähintään kolmen kuukauden nettopalkkaa vastaava summa säästöinä. Aloita säästäminen jo tänään ja laita palkastasi säännöllisesti osa säästöihin. Alkuun pääset jo 10 eurolla kuukadessa. Lue lisää.

Lue myös:

Bruttopalkka ja nettopalkka – mitä eroa niillä on?

Viisi oman talouden nyrkkisääntöä, jotka jokaisella tulisi olla hallussa

Kuinka monen kuukauden palkka olisi hyvä olla säästössä – ja kuinka summa kannattaa kerryttää?