Älypuhelimen kätevät toiminnot helpottavat arkea, yhteydenpitoa ja maailman tapahtumien seuraamista. Markkinoilla on monia helppokäyttöisiä älypuhelimia, joita opit varmasti käyttämään esimerkiksi lapsenlapsesi avustuksella.

Seniorien ATK-yhdistys SAVONETTI Ry:n vertaisohjaaja Eero Rossinen kertoo, millaista hyötyä uudesta älypuhelimesta voi olla.

1. Pysyt mukana keskusteluissa

Älypuhelimeen ladattavat viestisovellukset, kuten Whatsapp, ovat tekstiviestejä monipuolisempia: voit jakaa kuvia ja osallistua ryhmäkeskusteluihin. Pysyt mukana keskusteluissa ja ajan tasalla läheisten tapahtumista. 

Videopuhelut ovat mukava tapa vaihtaa kuulumisia kaukana asuvien läheisten kanssa.

2. Muistat lääkäriajat ja sovitut tapaamiset

Älypuhelin muistuttaa sinua tapaamisista ja muista tärkeistä asioista. Kun merkitset menot puhelimen kalenteriin, saat muistutuksen ennen tapaamista etkä unohda lääkärikäyntiä tai treffejä lastenlasten kanssa. 

3. Et eksy vieraallakaan paikkakunnalla

Oma sijainti tai reitti oikeaan osoitteeseen löytyy salamannopeasti älypuhelimen karttasovelluksella. Kartat ovat apunasi kävellessä, pyöräillessä, autoillessa ja julkisella liikenteellä matkustaessa. Kun syötät määränpään osoitteen, karttasovellus kertoo nopeimman reitin ja matkan keston.

4. Pysyt kartalla maailman menosta

Älypuhelin mahdollistaa maailman menon seuraamisen juuri silloin, kun se sinulle parhaiten sopii. Saat helposti käyttöösi sanomalehdet ja muut uutispalvelut, joten pysyt perillä asioista, joista Suomessa ja maailmalla puhutaan. 

5. Voit unohtaa paperiset matka- ja teatteriliput

Käytätkö julkista liikennettä? Älypuhelimen myötä et tarvitse enää paperista matkalippua, vaan sinulla on lippu kätevästi puhelimeen ladattavassa sovelluksessa.

Älypuhelimen omistajan ei tarvitse tulostaa myöskään teatteri- tai elokuvalippuja paperille. Liput säilyvät ja kulkevat mukana puhelimessa, josta ne näytetään lipuntarkastajalle.

6. Tilaat ostokset näppärästi kotiovellesi

Kaupassa käynti liukkaalla kelillä tai lumipyryssä ei ole herkkua. Älypuhelimella tilaat ruokaostokset ja muut hankinnat kotoa. Kaupoilla on käytössään omia puhelimeen ladattavia sovelluksia, joita käyttämällä voit saada ostokset suoraan kotiovellesi.

7. Asioiden hoitaminen ja tunnistautuminen käy kätevästi

Älypuhelimeen ladattavan pankkisovelluksen kuten OP-mobiilin avulla hoidat kaikki pankkiasiasi, esimerkiksi maksat laskut ja siirrät rahoja tililtä toiselle. 

Niin pankkipalvelut kuin lähes kaikki muutkin palvelut vaativat nykyään vahvan tunnistautumisen, joka onnistuu helposti ja turvallisesti älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella.

Jos sinulla on kysymyksiä älypuhelimiin liittyen tai tarvitset apua uuden älypuhelimen käytössä, esimerkiksi Seniorien ATK-yhdistys SAVONETTI ry auttaa mielellään. 

Onko käytössäsi OP:n tunnukset, mutta et ole niitä vielä hyödyntänyt? Olemme koonneet avuksesi aloittelijan oppaan digitaalisten palveluidemme käytöstä. Siirry oppaaseen.

Lue myös:

Vältä huijareiden ansat – käytä verkkopankkia pankin omalla puhelinsovelluksella

Näin asioit verkossa turvallisesti

Kännykkä piippaa tauotta, ja silti tärkeä puhelu meni ohi! 6 vinkkiä puhelimen asetusten muokkaamiseen