Mukavat päätökset ovat helppoja
Onko sinun vaikea valita ja tehdä päätöstä tarjolla olevista vaihtoehdoista esimerkiksi kaupassa? Jos lisäämme vaikeusastetta siten, että sinun olisi ensin luovuttava jostain, jotta voisit mahdollisesti saada itsellesi jotain enemmän tulevaisuudessa? Tai sinun olisi peräti luovuttava itse jostain kokonaisuuden tai yhteisön hyväksi, jotta muut voisivat saada enemmän? Maksettava esimerkiksi enemmän veroja tai asuntolainan marginaalia. Ihmisten päätöksenteko on yksi ongelmanratkaisun osa-alue ja valitsemista erilaisten vaihtoehtojen välillä. Hyvin usein toimimme päätöshetkessä tunteen ohjaamina.
Taloustieteissä päätöksentekoa voidaan tarkastella aikajohdonmukaisuutena ja siihen liittyvänä itsekontrollin ongelmana. Ilmiö tulee esille esimerkiksi mahdollisuudessa vaurastua pitkäaikaisen säästämisen avulla. Vaurastuakseen henkilön tulisi rajoittaa tai vähentää nykyistä kulutustasoaan, jotta voisi optimoida pitkän aikavälin taloudellisen tilanteensa. Näin toimiessaan henkilön tulisi tehdä myös epämiellyttäviä päätöksiä. Hyvin usein me emme toimi näin, vaan haluamme heti parhaan hyödyn itsellemme.
Ihmiset johtavat yrityksiä sekä julkisia organisaatioita. Tästä syystä edellä mainitut aikajohdonmukaisuuteen, itsekontrolliin sekä tunnetilaan liittyvät elementit vaikuttavat myös organisaatiossa tehtävään päätöksentekoon. Tälläkin hetkellä epämiellyttäviä ja mahdollisesti negatiivista palautetta yleisönosastokirjoituksissa saavia päätöksiä saatetaan jättää tekemättä. Tai niitä lykätään pidemmän aikavälin hyödyn kustannuksella. Eletään toivossa, että aika, tuleva kasvu tai jokin muu hoitaa ja korjaa ongelmat.
Robotiikka ja automatisointi tulevat koskettamaan meitä kaikkia tavalla tai toisella. Olisiko tulevaisuudessa yrityksen tai kunnan asiakkaiden, asukkaiden, omistajien ja henkilöstön edun mukaista, että toimintaa koskevat päätökset tekisikin robotti, joka kaikissa päätöksissään optimoisi jatkuvasti koko organisaation ja sen sidosryhmien pitkän aikavälin edun? Se ei jättäisi päätöstä tekemättä, välttelisi mahdollisia lyhyen aikavälin tunnereaktioita tai jäisi odottamaan asioiden kriisiytymistä. Tilannetta, jolloin päätöksiä on aivan pakko tehdä ilman vaihtoehtoja. Vai onko tunnetila juuri se puhtaasti rationaalista päätöksentekoa sotkeva elementti, jossa ainakin jonkin aikaa olemme robotteja laadukkaampia ja kriiseihin ajautuminen sekä virheet ovat mahdollisuuksia uuden oppimiseen?
OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset OP Mediassa
Pasi Sorri on OP Keski-Suomen toimitusjohtaja ja OP Yrityspankki Oyj:n hallituksen jäsen. Yrittäjän puoliso, kahden lapsen isä sekä aktiivinen kuntourheilija, intohimoinen nikkaroija ja metsänhoitaja.