Koronaviruspandemia aiheutti yhtäaikaisen kysyntä- ja tarjontashokin globaaliin talouteen, jossa merkittävimmät kustannukset syntyvät sairastuneiden sijaan pandemian pysäyttämistoimista. Epidemian pysäyttämiseksi tehdyt toimenpiteet ja kuluttajien varovaisuus ovat supistaneet taloudellista aktiviteettia odotetun nopeasti ja odottamattoman paljon. Kansainvälinen valuuttarahasto ennustaa maailmantalouden supistuvan tänä vuonna eniten sitten 1930-luvun suuren laman ja pelot koronaviruksen toisesta aallosta Euroopassa ovat yö toisensa jälkeen realistisemmaksi muuttuvaa painajaisunta.

Osakemarkkinoilla maaliskuussa koetusta romahduksesta valtaosa on kuitattu takaisin. Sijoitus vaikkapa Nasdaq -osakeindeksiin on poikinut koronasta huolimatta noin 25 prosentin vuosituoton. Yhä useampi asiakkaamme on viime viikkoina aivan perustellusti kysynyt: ovatko sijoitusmarkkinat menettämässä terveyden ohella myös järkensä?

Rahapaja on espanjalainen televisiosarja, joka lähti nousuun Netflixin myötä. Tämä fiktiivinen kuvaus espanjalaisen rahapajan ryöstöstä on keikkunut katsojalukujen kärjessä koko alkuvuoden ajan. Sarjassa esiintyvän rikollisryhmän tavoitteena on tehdä historian suurin ryöstö; painaa miljardien edestä rahaa.

Kehittyneiden talouksien keskuspankit reagoivat nopeasti ja voimakkaasti Covid-19-pandemiaan ja ottivat nopeasti käyttöön täyden valikoiman kriisinhallintavälineitä. Velkaantuminen ei ole ollut este elvyttää. Raha- ja finanssipoliittisesti kevään aikana on tehty kaikkien aikojen elvytyspaketit ja elvytystä suunnitellaan edelleen lisättävän. Rahaa on painettu jo nyt moninkertaisesti vuoden 2008 finanssikriisiin verrattuna. Keskuspankit, nuo modernit rahapajat, eivät voi ratkaista terveydellisiä haasteita, mutta ne voivat tervehdyttää tartunnan saaneita rahoitusmarkkinoita. Määrätietoisilla ja yhdenmukaisilla operaatiolla keskuspankit pyrkivät varmistamaan, että terveyskriisin ohella emme saa niskaamme uutta finanssikriisiä. Mikäli onnistumista mitataan pörssikursseilla tai luottoriskin hinnoittelulla – toimissa on toistaiseksi onnistuttu.

Televisiosarjana Rahapaja ei varsinaisesti loista omaperäisyydellään, mutta jo yhdessä hetkessä se onnistuu koukuttamaan katsojansa, jonka on pakko tietää, mitä hurjassa tilanteessa tapahtuu seuraavaksi. Kuten alan tapana on, tuotantokausi päättyy cliffhangeriin, eli henkeäsalpaavaan kohtaukseen, jossa loppuratkaisu jää näkemättä. Koska EKP ja FED ovat toimissaan keskimääräistä Netflix -käsikirjoittajaa luovempia, ennustan että syksyllä todellisuus on tarua ihmeellisempää. Klassinen juonirakenne päättyy aina loppuratkaisuun tai katastrofiin. Käsillä on ainekset molempiin.

OP Private – vakaat ja vastuulliset varainhoitopalvelut.

OP Private Keski-Suomi tutustu lisää, yhteyshenkilöt.

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset OP Mediassa.

op.fi/keski-suomi -etusivulle.