Varovaisen osakesijoittajan (r)evoluutio
Esitin tammikuun kolumnissa ”Yhdet vielä ja sitten lasku” kolme ilonpilaajaa osakemarkkinoiden alkuvuoteen. Nämä olivat bitcoinin romahdus, taloussyklin heikentyminen ja maailmankauppaan kohdistuva paine Yhdysvalloissa. En osaa varmuudella ennustaa, mistä sanomalehti Keskisuomalainen kirjoittaa pääsiäisen jälkeen, mutta osakesijoittajien hermoilusta saadaan otsikot vielä monta kertaa kuluvan vuoden aikana.
Tammikuun ennustus oli helppo. Kun puolet käymistäni keskusteluista edellytti krypto-suomi-krypto -sanakirjaa, tai kun poliittisessa kalenterissa luki NAFTAN kokoisilla kirjaimilla maaliskuu, löysi hitaampikin sijoitusjohtaja lopulta perille. Osakemarkkinoiden heilunta lähes pystysuoran nousun jälkeen ei sekään ihan veretseisauttavalta yllätykseltä vaikuta. Edellistä blogitekstiäni peilatessa näyttääkin siltä, että ainoa yllätys vuoden ensimmäiselle vartille oli jälleen kerran oma käyttäytymiseni osakemarkkinoiden kääntyessä laskuun.
Verisenä laskupäivänä näen usein kangastuksia tulevaisuudesta. Leikittelen ajatuksella, jossa osakemarkkinoiden epävarmuus saa osakkeiden hinnat laskemaan. Laskua jatkuu viikkotolkulla, kunnes sumu hälvenee ja osakesijoittaminen muuttuu kuin taikaiskusta houkuttelevaksi. Alkuperäinen ajatus alkaa toteuttamaan itseään ja huomaan harkitsevani sijoitussalkun realisointia, jotta voisin palata markkinoille tilanteen rauhoittuessa. Koska markkinoiden lopullinen pohjataso paljastuu vasta kuukausien nousun jälkeen, päättyy ajatusleikki lähes aina tilanteeseen, jossa myydään halvalla ja ostetaan kalliilla. Akateeminen tutkimus antaa tukea havainnolle; varovaiset sijoittajat tekevät muita useammin itseään vahingoittavia päätöksiä.
Olen huomannut, että sijoitussuunnitelman noudattaminen on lapsellisen helppoa nousuissa ja uskomattoman vaikeaa laskuissa. Tuttavapiirissäni on useita ihmisiä, jotka määrittelevät itsensä harkitsevaisiksi - osa jopa kylmäpäisiksi - sijoittajiksi. On aina yhtä pysäyttävää seurata, kuinka molemmat ominaisuudet unohtuvat, kun salkun arvosta sulaa seitsemän prosenttia viikossa. Halu vältellä tappioita aiheuttaa kaikkein suurimmat ja varmimmat menetykset.
Warren Buffet on todennut osakemarkkinoiden olevan väline, joka siirtää omaisuuksia kärsimättömiltä kärsivällisille. Vaikka sijoittaminen on pitkässä juoksussa plussummapeliä ja vaurastuminen on hajautetun salkun välitön seuraus, tulisi varovaista sijoittajaa suojella ensisijaisesti häneltä itseltään.
OP Keski-Suomi etusivulle.
OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset OP Mediassa
Matti Halttunen on kahden lapsen isä ja henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja. Kun Matti ei ole rakentamassa tulevaisuuden pankkia, hänet löytää kesämökiltä, lasten futisharrastuksista tai Lapin erämailta.