Yhdet vielä ja sitten lasku
Vuosi 2018 näyttää valkenevan pääomamarkkinoilla odotetun yllätyksettömästi. Vallitsevaa tunnelmaa kuvaa kenties parhaiten viime viikon Financial Times, jossa alkanut sijoitusvuosi tiivistetään neljään kirjaimeen: MOTS (more of the same).
Varainhoitajien osakepainoja tutkaillessa vaikuttaa siltä, että hyvään vauhtiin päässeet juhlat osakemarkkinoilla saavat jatkua myös tulevan vuoden ajan. Suomalaisen tunnistaa siitä, että nousukauden alussakin se ajattelee ensimmäisenä, koska tämä lysti loppuu?
Jos et ole varma mitä kannattaisi murehtia tai minkä mahdollisesti tulevan kriisin varjolla jättäisit osakkeet ostamatta, ohessa kolme varteenotettavaa ilonpilaajaa vuoden ensimmäiselle vartille.
Tammikuu
Vaikka taustalla oleva Blockchain -teknologia on itsessään vallankumouksellinen, spekuloi suuri joukko ihmisiä voimakkaasti heiluvalla virtuaalivaluutalla, jonka arvonkehitys ei perustu mihinkään fundamenttiin. Aasiassa miljoonat ihmiset sijoittavat Bitcoineihin omien varojensa lisäksi lainarahaa, joka luo mielenkiintoisen lisämausteen kriisin leviämiselle syvälle talouden ytimeen. Mikäli Bitcoin todella on kupla, on se myös mainettaan suurempi riski osakemarkkinoille.
Helmikuu
Kuinka pääomat reagoivat jos taloussuhdanne kääntyy sydäntalvella huonommaksi? Kireästi hinnoitellut sijoitusmarkkinat voivat olla hyvin herkkiä erilaisille odottamattomille muutoksille. Tällaisessa tilanteessa alkavat myös rahapolitiikan rajat tulla vastaan. Kyseessä on keskuspankkien, poliitikkojen ja pääomamarkkinoiden välinen kolmiulotteinen shakki, jossa panoksena on pahimmillaan koko länsimaisen rahapolitiikan uskottavuus.
Maaliskuu
Presidentti Trump on toistuvasti uhannut vetää Yhdysvallat Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksesta NAFTAsta. Eroamisen taloudelliset seuraukset olisivat varovaistenkin arvioiden mukaan järisyttäviä. Varainhoitajista Black Rock pitää maaliskuun NAFTA -neuvotteluja suurimpana riskinä osakemarkkinoiden myönteiselle kehitykselle kun taas Goldman Sachs pitää USAn irtautumista jo lähes varmana asiana.
Kolumnissa joudun rajoittamaan tekstin kahteen tuhanteen merkkiin, joten edellä mainittujen lisäksi kriisin voi alkuvuonna aiheuttaa ainakin geopolitiikka, talouskasvun hidastuminen, inflaatio, inflaation puute, kiinteistömarkkinat, Trump -tutkinta ja mahdollinen ydinsota Korean niemimaalla.
Onnistuneessa sijoittamisessa ei vältellä riskejä, niitä hallitaan. Toivotan onnea ja menestystä vuodelle 2018!
Matti Halttunen on kahden lapsen isä ja henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja. Kun Matti ei ole rakentamassa tulevaisuuden pankkia, hänet löytää kesämökiltä, lasten futisharrastuksista tai Lapin erämailta.