Kärryillä digi-ilmiön kehityksessä
Digiaika, somettaminen, digiaspa ja vaikka kuinka moni muu! Kuinka alati uudistuva sanainen arkkumme onkaan pullollaan uusia merkityksellisiä sanoja. Nämä uudenkarheat lausahdukset, kuten digitalisaatio tai diginatiivi, eivät taatusti löytyneet kirjakielemme isän, Mikael Agricolan sanavarastosta. Nuorehkosta iästäni huolimatta ne eivät itseasiassa löytynet vielä minultakaan elämäni alkutaipaleella.
Ensimmäisen kerran kuulin sanan digi, kun värikkäiden ja söpöjen Pokemon-hahmojen rinnalle televisioon rynnistivät Digimonit. Kummallisen sanahirviön lisäksi, oli pikkutyttö raukan vielä valittava puolensa. Jatkaako vanhan liputtamista, vai hyväksyäkö muuttuva maailma? Vannoutuneena Pokemon-fanina ajattelin tuolloin aloittaa muutosvastarintani, mutta ihmeellinen digi ja sen tuomat mahdollisuudet viis veisasivat vastarinnastani. Olin myyty uskomattomalle muutokselle, mutta vasta hieman myöhemmin.
Alkuun digi toi hieman liikaa liikkuvia osia alle kymmenen vanhalle Riinalle. Videokameroista tuli yhtäkkiä moninkertaisesti pienempiä, kännyköissä alkoi olla kameroita ja jossakin vaiheessa cd-soittimen tilalle ilmestyi kämmenelle mahtuva mötikkä täynnä musiikkia. Ei kauaa tämän jälkeen, kun digi kuitenkin astui elämään mukaan vahvemmin. Pian perheellämme oli digitaalista kelloa, niin seinällä kuin mikroaaltouunissa, ja hiljalleen tietokoneet vakiinnuttivat paikkansa pienen ihmisen elämään.
Nyt yli 15 vuotta myöhemmin, kaiken muutoksen itseensä innokkaasti imaisseena, ei olisi paluuta enää entiseen.
Mainittakoon vielä, että Pokemon toki veti sitten lopulta pidemmän korren, tuomalla suositun pelinsä markkinoille viimevuonna.
Myös me pankkilaiset ajelehdimme mukaan tähän maailmaan – ei pelkästään PokemonGo sovelluksen pyörteisiin, vaan valtaisan digitalisoitumisen tiikerinloikan ottamiseen.
Meistä on tullut ja on edelleen tuleva digitaalisuuden kannattaja, innostaja ja peloton kokeilija. Jotta yhdessä onnistumme parhaalla mahdollisella tavalla ottamaan haltuun niin osuuspankin digitaaliset palvelut, kuin sosiaalisen mediankin, vaatii se harjoittelua ja avointa kiinnostumista uusia asioita kohtaan.
Edes tämä diginatiivi sukupolvi, johon itse kuulun, ei automaattisesti osaa ihan kaikkea. Tämän havainnon teen kerta toisensa jälkeen, kun seuraan 3-vuotiaan sisarentyttäreni näppärää sormityöskentelyä tablettinsa parissa. Mitä onkaan odotettavissa siis seuraavalta sukupolvelta? On todella ihailtavaa myös, kun konttoreilla asioivat ikäihmiset kaivavat jo niin monesti kassistaan mobiililaitteensa ladatakseen helpompaan asiointiin esimerkiksi OP-mobiilin.
Digitaalisuus näkyy ja tuntuu monialaisessa palveluyrityksessämme kaikin keinoin. Osaajamme ovat koko ajan parempia ja pääsemme aina vain, yhä uudempien asioiden äärelle. Annamme digittämiselle ja digitaaliselle asiakaspalvelulle mahdollisuuden kukoistaa, sen kaikissa erilaisissa kanavissaan. Halu olla siellä missä sinäkin, on meille tärkein saavutus.
Itse olen astunut juuri verkkoneuvotteluiden ihmeelliseen maailmaan. Heittäytyminen ja halu kasvattaa uusi vahvuus omassa kehityspolussaan vaatii vielä treeniä, mutta matka on aloitettu. Kohtaaminen uuden asian kanssa toistaa varmasti 15 vuoden takaista kaavaa. Alkujännitys, pieni paniikki ja mukavuusalueelta poistuminen muuttuu jossakin vaiheessa normaaliksi, tarpeelliseksi ja sen jälkeen pian ehdottomaksi edellytykseksi.
Rohkeutta digitalisoitumiseen ja uusien asioiden kokeiluun! Nauttikaa pian saapuvasta kesästä!
Iloitsen kauniista maailmasta ja juhlan tunnusta oman arjen keskellä! Työssäni nautin luovuudesta, mielenkiintoisista kohtaamisista ja itseni haastamisesta. Bloggaan pankkielämän arjen huipuista ja haasteista energisellä asenteella.