Pk-yritysten tilanne Suomessa on muuttunut vaikeaksi kaiken toiminnan pysähtyessä yhtäkkiä, kuin seinään. Tilanteesta on tullut suorastaan sietämätön monelle yritykselle. Me OP:ssa suhtaudumme tilanteeseen suurella vakavuudella ja teemme kaikkemme yritysten toimintaedellytysten tukemiseksi.

Teksti Heikki Peltola, johtaja, pankkitoiminnan pk-yritysasiakkaat
Julkaistu 9.4.2020

Suomalaisten nopea reagointi viranomaisten ohjeisiin liikkumisen ja kokoontumisten välttämiseksi on ollut tietenkin hyvä asia ihmisten terveyden kannalta, mutta sen vaikutukset näkyvät nyt ikävällä tavalla useissa suomalaisissa yrityksissä. Esimerkiksi ravintoloihin, matkailu- ja palvelualojen yrityksiin sekä erikoistavarakauppaan vaikutukset ovat iskeneet nopeasti. Vientiteollisuuteen ja sitä kautta alihankkijoihin poikkeustilanne vaikuttaa hitaammin, mutta tällä hetkellä uusien tilauksien määrä on sielläkin vähentynyt selvästi.

Tällainen yllättävä, kertakaikkinen liiketoiminnan pysähtyminen on asia, johon yritysten on ollut mahdotonta varautua etukäteen. Tilanne on yrittäjillä heikentynyt nopeasti, kun tuotot ovat loppuneet ja kuluja ei ole saatu yhtä nopeassa tahdissa ajettua alas. Tällä hetkellä kaiken kokoiset yritykset, kaikilta toimialoilta, tarvitsevat apua selviytymiskeinojen löytämisessä. Yhteydenottojen määrä osuuspankkeihin on muutamassa viikossa kasvanut kymmenkertaiseksi.

Pankkeja on joissain keskusteluissa arvosteltu hitaudesta, kankeudesta ja välinpitämättömyydestä yrityksiä kohtaan pandemiakriisin alettua. Näitä väitteitä en pysty allekirjoittamaan. Jos ymmärtää pankkitoiminnan luonteen, ymmärtää myös sen, että pankki voi menestyä ainoastaan, jos sen asiakkaat menestyvät. OP on läpi Suomen historian ollut rakentamassa yhteiskuntaamme ja mahdollistamassa suomalaisten ihmisten ja yritysten taloudellisen hyvinvoinnin. Olemme asiakkaidemme omistama yritys ja tiivis osa toimintaympäristöämme kaikkialla Suomessa. Asiakkaidemme etu ohjaa kaikkea toimintaamme kaikissa tilanteissa. Rintarinnan Suomen valtion, eläkeyhtiöiden, verottajan ja monen muun toimijan kanssa pankit ovat käynnistäneet merkittäviä toimia yritysten tilanteen helpottamiseksi.

Miten pankki sitten voi konkreettisesti auttaa yrittäjiä, joiden keinot ovat kriisitilanteessa käyneet vähiin? Nopeimmin pääsee liikkeelle tutustumalla op.fi:n koronasivustoon, jossa voi myös suoraan hakea 3-6 kuukauden lyhennysvapaata tai lisärahoitusta tarpeen mukaan.

Jos tilanne vaatii asiantuntijan apua, kannattaa olla yhteydessä omaan osuuspankkiin ja varata aika puhelin- tai verkkoneuvotteluun. Asiantuntijamme auttaa käymään läpi yrityksen tulonlähteet ja menot, sekä pohtiman mitä on tehtävissä menojen karsimiseksi. Seuraavaksi käydään läpi pankin tarjoamat helpotukset, esimerkiksi lyhennysvapaa ja mahdollinen lisärahoituksen tarve. Lyhennysvapaata voi saada 3-6 kuukaudeksi ilman erillisiä kustannuksia. Autamme tarvittaessa yritystä selvittämään omaan tilanteeseen sopivat valtion tarjoamat tukikeinot. Näitä on nyt saatavilla ennennäkemättömän paljon eri kokoisten yritysten tarpeisiin: yrittäjien työttömyysturva, ELY-keskusten ja Business Finlandin kautta kanavoidut tukirahat, Finnveran takaukset, eläkeyhtiöiden joustot ja verottajan joustot.

Tällä hetkellä lyhennysvapaata on OP:n toimesta myönnetty koronavirus-tilanteen vuoksi yli 6000 yritykselle ja uusia hakemuksia tulee osuuspankkeihin päivittäin. Suurin osa hakemuksista on hyväksytty ja vain hyvin pieni osa on jouduttu hylkäämään.

Hakemusten määrä on kolmessa viikossa ollut sama kuin koko vuonna 2019 yhteensä, joten jonkin verran käsittelymme on päässyt ruuhkautumaan. Olemme kuitenkin nopeasti tehneet toimenpiteitä ja saaneet käsittelyä tehostettua. Kärsivällisyyttä saatetaan koetella erityisesti tilanteessa, jossa yrittäjä odottaa lyhennysvapaata sekä yrityksen lainalle että omalle henkilökohtaiselle asuntolainalle. Toivon, että maltatte odottaa. Käsittelemme jokaisen hakemuksen mahdollisimman nopeasti. Suurta osaa yrityksiä voimme tavalla tai toisella auttaa ja uskon, että yrityksellä, joka on ollut taloudeltaan terveessä kunnossa ennen koronaa, on hyvät mahdollisuudet selvitä tilanteen yli.

Kannustaisin tämänhetkisestä synkkyydestä huolimatta katsomaan tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Pitkään pankkialalla työskennelleenä voin sanoa, että näitä tilanteita on koettu ennenkin ja aina niistä on selvitty. Pankit onneksi ovat Suomessa huomattavasti vahvemmassa kunnossa, kuin esim. Finanssikriisin aikaan, joten kykyä tukea yrityksiä löytyy laajasti. Pandemian laannuttua yhteiskunnan rajoituksia päästään purkamaan ja vähittäiskauppa sekä kuluttajakäyttäytyminen suurelta osin palautuvat ennalleen.

Me OP:ssa uskomme teihin, kyllä me tästä yhdessä selvitään! Pysytään turvassa ja terveinä.

PS. Tarjoamme paikallisille yrityksille myös mahdollisuuden hakea mukaan OP Joukko-oston vuoden 2020 kampanjoihin. Joukko-osto on OP:n suosittu markkinapaikka, joka on suunnattu 2 miljoonalle omistaja-asiakkaallemme. Kampanjassa yrityksille on tarjolla maksutonta näkyvyyttä ja tehokas myyntikanava. Seuraava joukko-ostamisen kampanja on tarkoitus toteuttaa touko-kesäkuun vaihteessa ja tällä hetkellä on käynnissä paikallisten yritysten haku. Mukaan OP Joukko-ostoon voi hakea täällä.

Lue myös:

Heikki Peltola kertoo yritysten tilanteesta OP Tänään -lähetyksessä Facebookissa

Yritysasiakkaille taloudellista helpotusta koronatilanteeseen

Blogi on osa Puhalletaan yhteen Suomeen -teemaa, jolla OP haluaa tukea yrityksiä poikkeustilanteen aikana, kiinnittää huomiota yritysten tärkeään merkitykseen yhteiskunnassa ja kannustaa muitakin toimimaan paikallisten yritysten puolesta. Tutustu teemasivuihin, jonne on koottu OP:n tukitoimet, helpotukset, ohjeet ja vinkit yrityksille.

Heikki Peltola vastaa osuuspankkien pk-yritysasiakkaiden tuote- ja palvelukehityksestä, sähköisistä kanavista sekä pk-yritysrahoituksesta. Heikki on työskennellyt yli 30 vuotta yritysasiakkaiden kanssa useissa eri tehtävissä.