Ei ole yllätys, että terveys ja hyvinvointi nousivat kärkisijoille, kun kysyimme suomalaisilta heille tärkeimmistä asioista. Tärkeisiin asioihin ei kuitenkaan haluta panostaa suurimpia summia rahaa, selviää OP-Henkivakuutuksen teettämästä kyselytutkimuksesta. Taustalla voi olla sama ilmiö kuin vakuutusvajeessa.

Teksti Sari Heinonen, toimitusjohtaja, OP-Henkivakuutus Oy @sari_hoo
Julkaistu 7.6.2022

Jos sinun pitäisi listata itsellesi viisi tärkeintä asiaa, mitä ne olisivat? En tarvitse kristallipalloa arvatakseni, että listasi kärkipäästä löytyisivät perheesi ja läheisesi sekä oma että läheistesi terveys. Mutta miten nämä viisi tärkeintä asiaa näkyvät rahankäytössäsi?

Saatat nyt sanoa, että huolehdit lapsellesi vaatteet ja harrastusvälineet, maksat itsellesi kuukausittain kuntosalijäsenyyttä, jossa ehdit käydä muutaman kerran kuukaudessa, teet anopin puolesta apteekkiostokset silloin tällöin, ostat talvisin D-vitamiinit koko perheelle ja käyt puolisosi kanssa ravintolassa juhlistamassa hääpäiväänne. Sekä oma että läheisten terveys ja hyvinvointi näkyy rahallisesti loppupeleissä melko arkisissa asioissa, eikä vaadi paljon investointia. 

Vastauksesi kysymykseeni mukailevat todennäköisesti tutkimuksemme tuloksia. Kysyimme OP-Henkivakuutuksessa suomalaisilta, millaisia asioita he pitävät tärkeinä ja miten paljon he haluavat tärkeinä pitämiin asioihin taloudellisesti panostaa. 

Tärkeimpinä asioina suomalaiset pitävät kyselyn mukaan omaa sekä perheen ja läheisten terveyttä. Tärkeimpiin asioihin käytettävät summat ovat kuitenkin maltillisia. Perheen ja läheisten terveyteen ja hyvinvointiin halutaan käyttää vuosittain noin 1 250 euroa ja omaan terveyteen ja hyvinvointiin noin 1 340 euroa. Lähes saman verran rahaa, eli noin 1 240 euroa vuodessa, haluttaisiin käyttää kodin sisustamiseen sekä elämysten toteuttamiseen.

Voisi kuvitella, että suurimmat rahasummat halutaan käyttää tärkeimpinä pidettyihin asioihin, eli terveyteen ja hyvinvointiin. Tosiasia tietysti on, ettei rahallinen panostus kerro koko totuutta: tärkeinä pidettyihin asioihin saatetaan panostaa rahan sijaan myös aikaa. Moni voi kokea myös matkustelun tai esimerkiksi kodin sisustamisen vaikuttavan merkittävästi omaan hyvinvointiin.

Sen sijaan autoon, veneeseen tai moottoripyörään halutaan käyttää rahaa jopa yli kaksinkertainen määrä eli noin 2 800 euroa vuodessa. Lähes samaan summaan yltää matkustelu, johon haluttaisiin käyttää noin 2 600 euroa vuodessa. Suurista taloudellisista panostuksista huolimatta auto, vene tai moottoripyörä sekä matkustelu eivät kuitenkaan keiku suomalaisten tärkeimpien asioiden listan kärjessä.

Tarkemmin mietittynä tärkeinä pidettyjen asioiden ja niihin käytettävien rahasummien ristiriita ei ole niin yllättävää kuin äkkiseltään ajattelisi. Vastaava ilmiö on jo varsin tuttu vakuutuspuolella.

Olemme hanakoita vakuuttamaan kodit, moottoripyörät ja autot, mutta oman ja läheisten terveyden sekä elämämme vakuuttamista välttelemme. Etlan tuoreen selvityksen mukaan vain noin kymmenellä prosentilla suomalaisista on henkivakuutus, mikä on auttamattomasti liian vähän. Asia koskee etenkin lapsiperheitä, joissa on suuret asuntolainat ja jossa henkivakuutus turvaisi taloudellisen tilanteen, jos toinen vanhemmista kuolisi. Vakuutusvajeessa eläminen vakavan sairauden tai kuoleman vuoksi johtaa suruun, mutta voi sen lisäksi aiheuttaa kotitalouden taloudellisen kriisin, työkyvyttömyyden ja korkeita hoitokuluja.

Siksi kysynkin, kuinka paljon sinulla on varaa jättää panostamatta tärkeinä pitämiisi asioihin – sekä rahallisesti että ajallisesti. Jos perhe, läheiset, terveys ja hyvinvointi keikkuvat tärkeyslistasi kärjessä, mutta panostat rahallisesti ennemmin veneeseen ja moottoripyörään, on tarpeellista kysyä, elämmekö arvojemme mukaista elämää? Sitä toivon ennen kaikkea jokaisen meistä pohtivan.

Kirjoittaja Sari Heinonen on OP-Henkivakuutus Oy:n toimitusjohtaja