Tammikuun markkinat pyörivät kolmen T:n ympärillä – tullit, tekoäly ja talous. Paljon sattui ja tapahtui, mutta osakkeet pysyivät nousussa. Pidämme osakkeet ylipainossa salkuissamme, mutta riskien kasvettua pienensimme ylipainoa.
Sijoitusvuosi on lähtenyt vauhdilla liikkeelle. Uutiset taloudesta ovat olleet pääosin hyviä, mutta muut ristiriitaiset tiedot maailmalta ovat keikuttaneet markkinoita ja sijoittajien tunnelmia.
Sijoittajan kannalta tärkeintä on, että uutisvirta puhuu edelleen jatkuvan ja laajenevan talouskasvun puolesta, vaikka riskejä nouseekin säännöllisen epäsäännöllisesti eri puolilta.
Osakemarkkinat olivat tammikuussa selvässä nousussa, sillä maailman osakkeet kohosivat euroissa mitattuna kolme prosenttia. Poikkeuksellista viime vuoteen verrattuna oli, että kovimman nousun vetovuoro siirtyi Yhdysvalloista Eurooppaan. Vanhalla mantereella osakkeet kohosivat yli kuusi prosenttia. Atlantin takanakin osakkeet nousivat, mutta vain pari prosenttia.
Myös Suomen osakkeet olivat reippaassa ylämäessä, kun talouden odotetaan kääntyvän viimein noususuuntaan. Korkosijoituksissa kuukausi oli vaisumpi. Salkuissamme ylipainossa olevat yrityslainat ja kehittyvien maiden lainat olivat parhaassa vedossa.
Talous ja tulokset hyviä…
Viime vuoden lopulla kuva alkavalle vuodelle 2025 alkoi selkenemään. Talousnäkymät paranivat laaja-alaisesti. Kasvu oli hyvää muutenkin ja Donald Trumpin presidentinvaalivoiton odotettiin nostavan tunnelmia ja kiihdyttävän kasvua entisestään.
Myös muualla maailmalla kasvun odotetaan piristyvän viime vuoden anemiastaan. Niin Suomen, euroalueen kuin Japanin taantumalukemat helpottavat teollisuuden piristyessä alhostaan ja matalien korkojen tukiessa kotimaista kulutusta ja investointeja. Tammikuun talousluvut vahvistivat kuvaa maailman talouden etenemisestä oikeaan suuntaan.
Tammikuussa alkoi myös vuoden 2024 viimeisen neljänneksen tuloskausi. Tulokset ovat kasvaneet maailmalla reippaaseen tahtiin myynnin vetäessä ja katteiden pysyttyä kunnossa. Odotukset on jälleen lyöty laajalla säteellä. Alkaneelle vuodelle tuloskasvuodotukset ovat korkealla, sillä globaalisti odotetaan yli kymmenen prosentin tulosparannusta.
…mutta tekoäly…
Vuoden alun aikana on kuitenkin ollut runsaasti tapahtumia, jotka ovat heiluttaneet markkinoita. Kiinalainen DeepSeek-yritys julkaisi tammikuussa oman tekoälysovelluksensa, joka osoittautui tehokkuudessaan edelläkävijäksi tekoälymarkkinoilla.
Tekoäly on innostanut sijoittajia viime vuosina, mutta se on nähty pitkältikin USA:n teknojättien keskinäiseksi pelikentäksi. Nyt kuitenkin piskuinen kiinalaisyritys osoittautui jenkkijättejä etevämmäksi. DeepSeekin sovellus on avoimesti saatavilla, joten koko tekoälyn kehitys ottaa ison loikan.
Myös tekoälyn voittajakenttä voi mennä uuteen uskoon. Tekoälyä saa jatkossa halvemmalla ja helpommalla, mikä nopeuttaa sen leviämistä taloudessa. Seuraavia voittajia voivat olla tekoälyn hyödyntäjät ennemmin kuin sen kehittäjät.
Parhaimmillaan maailmassa on edessä tuottavuusloikka, kun tekoäly saadaan laajaan käyttöön. Häviäjiä, suhteessa odotuksiin, ovat tekoälyyn jo satsanneet tahot, kuten monet USA:n teknologia-alan yritysjätit, jotka eivät pääsekään rahastamaan tuotteillaan odotettuun malliin.
USA:n osakkeiden nousu ei jatkossa ole vain kapean teknoyritysjoukon käsissä, vaan hyötyjiä löytyy laajalla skaalalla. Siksi olemme hakeneet salkkuihin syksystä asti myös pienempiä ja arvostukseltaan edullisempia yrityksiä.
…ja tullit sekoittavat pakkaa
Tekoälyloikka on lopulta taloudelle ja osakkeille hyvä uutinen, vaikka jotkin aiemmat pörssitähdet siitä kärsivätkin. Donald Trumpin kuukauden vaihteessa ilmoittamat tullit Kanadaan, Meksikoon, Kiinaan ja jatkossa myös Eurooppaan sen sijaan olisivat olleet taloudelle vahingollisia.
Nopeiden käänteiden myötä osaa tulleista kuitenkin lykättiin, joten asiaan palataan vielä markkinoilla. Epävarmuutta ja epäselvyyttä riittää.
Kauppasodassa tullit nostavat tavaroiden hintoja ja hidastavat siten talouskasvua. Yhden avattua pelin muut maat puolestaan asettaisivat vastatulleja puolustaakseen omia yrityksiään, jolloin hintojen nousu leviäisi yhä laaja-alaisemmin maailmalla.
Trump lupasi tulleja vaalikampanjassaan, mutta silti sijoittajat toivoivat, ettei niitä tulisi – tai ainakin ne jäisivät lähinnä muodollisiksi. Nyt tulleja on asetettu ja siirretty, niillä on uhkailtu ja seuraavaksi arvotaan, miten niille lopulta käy. Ovatko ne Trumpin neuvottelutaktiikkaa, vai pysyvä asia?
Arvaamattomuus on USA:n uuden presidentin perusominaisuuksia, joten sijoittajat joutuvat valmistautumaan kaikkeen. Kuten nähtiin, tullit voidaan perua nopeastikin, jolloin talous pääsisi taas täyteen vauhtiin. Varmaa on vain, että epävarmuus on kasvanut osakemarkkinoilla.
Pienempi osakeylipaino
Pidämme edelleen osakkeet ylipainossa salkuissamme, mutta pienensimme ylipainoa tammikuussa. Talous ja tulokset puoltavat osakenousua, mutta kovat odotukset ja lisääntyneet riskit tekevät nousupolusta aiempaa loivemman ja pomppuisemman.
Osakemarkkinoilla suosimme laaja-alaisesti Pohjois-Amerikkaa. Teknojättien nousu on hyytynyt viime aikoina, mutta Yhdysvalloista löytyy paljon pienempiä yhtiöitä edullisemmalla arvostuksella, jotka voivat hyödyntää sekä tekoälyn leviämistä että kauppasodan vaikutuksia USA:n markkinoilla.
Korkomarkkinoiltakin on saatavissa mielenkiintoisia tuottoja. Erityisesti yrityslainat ja kehittyvien maiden lainat tarjoavat edelleen hyvää korkotuottoa sijoittajille.
OP Varainhoidon sijoitusnäkemys helmikuu 2025
Vastuunrajoitus
OP Varainhoito Oy (jäljempänä ”OP Varainhoito”) on OP Ryhmään kuuluva sijoituspalveluyritys. OP Varainhoito tarjoaa omaisuudenhoitopalveluita instituutioille ja muille yhteisöille sekä varakkaille yksityishenkilöille. OP Varainhoito voi toimia myös OP-Rahastojen salkunhoitajana.
Tämä OP Varainhoidon laatima materiaali on yleistä markkinainformaatiota ja markkinointimateriaalia, joka ei täytä riippumattoman sijoitustutkimuksen edellytyksiä, johon ei sovelleta kieltoja, jotka koskevat sijoitustutkimuksen levittämistä edeltävää kaupankäyntiä. OP Ryhmässä riippumatonta sijoitustutkimusta tuottaa OP Yrityspankki Oyj.
Esitys perustuu julkisiin lähteisiin ja informaatioon, joita OP Varainhoito pitää luotettavana. Tämä ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että esitetyt tiedot eivät kaikilta osin olisi täydellisiä ja virheettömiä. OP Varainhoito tai sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa esityksestä ja näiltä sivuilta saatavan muun informaation perusteella tehtyjen sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta tai muista vahingoista, joita esityksestä saadun informaation käytöstä mahdollisesti aiheutuu.
Tätä esitystä ei tule pitää sijoitusneuvona, tarjouksena ostaa tai merkitä mitään arvopapereita, eikä kehotuksena yksittäisen sijoituksen toteuttamiseen.
Kirjoittaja Lippo Suominen on OP:n päästrategi. Lippo on toiminut sijoitusmarkkinoilla salkunhoitajana ja päästrategina eri vakuutusyhtiöissä ja pankeissa vuodesta 1998.
Lisää aiheesta
Aiemmat kirjoitukset
- Maaliskuun 2025 sijoitusnäkemys: Politiikan ristiaallokossa
- Sijoittamisessa tarvitaan kärsivällisyyttä ja hajautusta – Ylä- ja alamäet kuuluvat sijoittamiseen
- Tammikuun 2025 sijoitusnäkemys: Vauhdilla uuteen vuoteen
- Keskuspankkikorjaus Yhdysvaltain osakkeissa
- Joulukuun sijoitusnäkemys 2024: Sijoittajan eritahtinen maailma