OPn rahastot äänestivät ensimmäisen vuosipuoliskon aikana ensimmäistä kertaa laajasti myös ulkomaisissa yhtiökokouksissa. Minkälaisia aiheita yhtiökokouksien esityslistoilla oli ja miten OPn rahastot äänestivät?

Teksti Elina Rinta @elina_rinta
Julkaistu 3.8.2018

Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana OPn rahastot äänestivät yhteensä lähes 500 ulkomaisessa yhtiökokouksessa. Minkälaisia aiheita yhtiökokouksien esityslistoilla yleensä on? Hallituskokoonpano on maasta riippumatta lähes jokaisessa varsinaisessa yhtiökokouksessa esityslistalla. Johdon palkitseminenkin on usein esityslistalla, esimerkiksi Yhdysvalloissa, Briteissä ja Ranskassa. Hallituksen ehdotuksien lisäksi OPn rahastot äänestivät ensimmäisen vuosipuoliskon aikana yli 300 osakkeenomistajan ehdotuksesta. Näiden ehdotuksien aiheet vaihtelivat. Noin kolmasosa osakkeenomistajien ehdotuksista liittyi osakkeenomistajien oikeuksiin. Poliittisiin lahjoituksiin tai lobbauksen läpinäkyvyyteen liittyviä ehdotuksia oli kymmeniä. Ehdotuksia riippumattomasta hallituksen puheenjohtajasta oli myös suhteellisen monta. OPn rahastot äänestivät myös noin 16 ilmastonmuutokseen liittyvästä osakkeenomistajan ehdotuksesta. Lisäksi oli muutamia ehdotuksia koskien ihmisoikeuksia, hallituksen jäsenien ja työntekijöiden monimuotoisuutta sekä työntekijöiden tasa-arvoa.

OPn rahastot äänestivät johdon äänestyssuositusta vastaan noin 8 prosentissa yhtiökokousesityksiä. Osakkeenomistajien ehdotuksien ollessa kyseessä OPn rahastot äänestivät valtaosassa ehdotuksia johdon äänestyssuositusta vastaan. Tässä on kaksi mielenkiintoista äänestysesimerkkiä kevään yhtiökokouskaudelta:

Equifax on yksityishenkilöiden luottotietoja käsittelevä yhdysvaltalainen yhtiö, joka joutui massiivisen tietomurron kohteeksi. Yli 140 miljoonan yhdysvaltalaisen henkilötiedot joutuivat vääriin käsiin. Yhtiö huomasi tietomurron heinäkuussa 2017, mutta ilmoitti siitä julkisuuteen syyskuussa 2017. Toukokuisessa yhtiökokouksessa OPn rahastot äänestivät useiden teknologia- tai tilintarkastuskomiteassa istuneiden hallituksenjäsenien uudelleenvalintaa vastaan. Vastustamamme ehdokkaat tulivat lopulta valituksi hallitukseen. Yhtiön johtoa on kuitenkin vaihtunut, muun muassa yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksenpuheenjohtaja ovat vaihtuneet. Lisäksi hallitukseen on valittu uusia jäseniä.

Autonvalmistaja General Motorsin yhtiökokouksessa kesäkuussa OPn rahastot kannattivat osakkeenomistajan ehdotusta raportoida valmistettujen autojen hiilidioksidipäästöistä sekä päästötavoitteista. Yhtiö ei ole julkaissut päästötavoitetta Yhdysvalloissa myymilleen autoille. Yhdysvallat on lisäksi mahdollisesti löysäämässä päästöstandardia, joka säätelee Yhdysvalloissa valmistettujen autojen päästötehokkuutta. Mikäli General Motors muuttaisi strategiaansa tai tavoitteitaan heikentyvän päästöstandardin myötä, se joutuisi epäedulliseen kilpailuasetelmaan suhteessa tiukempia tai laajempia päästötavoitteita omaaviin kilpailijoihin. Ehdotus sai lopulta yhteensä 27 prosentin kannatuksen.

Tavoitteenamme on edelleen nostaa merkittävästi OPn rahastojen äänestysaktiviteettia ulkomaisissa yhtiökokouksissa. Avaamme lukuisia uusia markkinoita äänestyksen piiriin sekä äänestämme laajemmin jo auki olevilla markkinoilla. Kerroimme kevään ulkomaisesta yhtiökokouskaudesta myös vastuullisen sijoittamisen katsauksessa. OPn rahastot nojaavat OP-Rahastoyhtiön omistajapolitiikkaan äänestäessään yhtiökokouksissa.

Toimii ESG-asiantuntijana OP Varainhoidossa ja keskittyy ympäristöön, sosialisiin ja hallintotapaan liittyviin kysymyksiin sijoitustoiminnassa.