Monet haluavat omia varojaan sijoittaessa painottaa vastuullisuusnäkökulmia. Tästä löydät vinkit kootusti sekä suoriin osakesijoituksiin ja rahastoihin.

Teksti Elina Rinta @elina_rinta
Julkaistu 7.8.2019

On aikaa vievää analysoida ja vertailla yhtiöiden monikymmensivuisia vastuullisuusraportteja. Onko 48 700 tonnia hiilidioksidipäästöjä konepajayhtiölle paljon vai vähän? Työkseen yhtiöiden vastuullisuutta analysoivilla on usein käytössään vastuullisuustutkimuksia tuhansista yhtiöistä. Ammattimainen ja kattava vastuullisuusanalyysi maksaa paljon. Miten omia varojaan sijoittava pääsee nollabudjetilla ja pienellä vaivalla laadukkaan yhtiökohtaisen vastuullisuustutkimuksen ääreen?

  1. RobecoSAM kattaa taloudellisesti olennaiset vastuullisuustekijät sekä ympäristön, sosiaalisen ja hallintotavan osalta sekä listaa parhaat yhtiöt kulta-, hopea- ja pronssitasoille.
  2. CDP listaa yhtiöitä ympäristövaikutusten hallinnassa ja mittaamisessa ilmastonmuutokseen, vedenkäyttöön ja metsäkatoon liittyen. Parhaat yhtiöt kussakin kategoriassa pääsevät A-listalle. OP Varainhoito tukee CDP:n työtä.

Vastuullisuudessa on monia puolia, kuten ilmansaasteet, työolot ja korruptio. Mitä tekijöitä pitäisi painottaa? Yksi vaihtoehto on painottaa omia mieltymyksiä tai hyödyntää esimerkiksi Sustainability Accounting Standards Board:in olennaisuusmatriisia tärkeiden vastuullisuustekijöiden tunnistamisessa.

Kaikkein helpointa on sijoittaa suoraan valmiiksi rakennettuun salkkuun

Rahasto ja ETF-valikoimista löytyy jokaiselle jotakin. On rahastoja, jotka esimerkiksi poissulkevat joukon yhtiöitä eettisistä syistä tai keskittyvät sijoittamaan esimerkiksi uusiutuvan energian yhtiöihin. Jopa vegaaneille on tulossa oma ETF Yhdysvalloissa. Seuraavilla vinkeillä pääset alkuun rahastojen ja ETF:ien kanssa:

  1. Monet varainhoitajat, kuten OP, julkaisevat rahastoilleen vastuullisuusraportin. Samoin varainhoitajat julkaisevat tyypillisesti muun muassa vastuullisen sijoittamisen periaatteet ja tietoja vastuullisen sijoittamisen teemarahastoistaan.
  2. Vastuullisuus- tai eettisiä näkökulmia sisältävien ETF:ien nimissä on usein kirjainyhdistelmä ESG, SRI tai sanat sustainable tai responsible.
  3. Rahastojen vastuullisuutta tutkiva törmää usein Morningstarin maapalloihin. On tärkeä muistaa, että Morningstarin maapallot jaetaan suhteessa tiettyyn vertailuryhmään. Morningstarin maapalloilla voi vertailla ainoastaan samaan vertailuryhmään kuuluvia rahastoja. Heidän vertailumenetelmäänsä on tulossa muutos lokakuussa.
  4. Tietyille markkinoille sijoittavat rahastot ovat tyypillisesti vastuullisia. Esimerkiksi suomalaiset ja pohjoismaiset isot listayhtiöt hoitavat keskimäärin vastuullisuusasiat hyvin suhteessa kansainväliseen vertailuryhmään.

Piensijoittajakin pääsee käsiksi ammattimaiseen yhtiökohtaiseen vastuullisuustutkimukseen ja helppoa sijoittamista kaipaavalle löytyy kasvava valikoima vastuullisia rahastoja ja ETF:iä!

Lue myös Rahastosijoittaja - muista nämä neljä vastuullisuuskysymystä

Miten pääsen alkuun vastuullisessa sijoittamisessa? Lue asiantuntijan vinkit.

Tutustu vastuullisiin teemarahastoihimme op.fi:ssä

Toimii ESG-asiantuntijana OP Varainhoidossa ja keskittyy ympäristöön, sosialisiin ja hallintotapaan liittyviin kysymyksiin sijoitustoiminnassa.