Pörssiosakkeet kasvattavat sijoittajan varallisuutta voimakkaimmin pitkällä aikavälillä. Mutta mistä tietää, mitä kannattaa ostaa?

Teksti Katja Hakala, Sales Manager, OP Markets
Julkaistu 8.7.2020

San Franciscon alueellisen keskuspankin tutkimuksessa on laskettu eri omaisuusluokkien pitkän aikavälin historialliset tuottoja. Tutkimuksen tuottohistoria kattaakin lähes 150 vuotta ja sen kohteena oleviin omaisuusluokkiin kuuluu valtionlainat, kiinteistöt sekä osakkeet. Tutkimuksen mukaan pörssiosakkeet kasvattivat sijoittajan varallisuutta voimakkaimmin pitkällä aikavälillä (keskimäärin lähes 7% vuodessa). Mutta mistä tietää, mitä kannattaa ostaa? Asiakkaamme ovat todenneet osakevalinnan yhdeksi haasteekseen aloittaessaan sijoittamisen. Et siis tuskaile yksin osakepoimintojen kanssa.

OP Analyysi -tiimi on vastannut tähän huutoon ja valinnut TOP 5 -osaketta nimenomaan pitkän sijoitushorisontin tarpeisiin. Listalle on valittu yhtiöitä, joilla on OP Analyysin arvion mukaan vahvat menestystekijät pidemmällä aikavälillä. Yhtiöiden liiketoimintojen ja strategioiden pääpaino on liiketoiminnoissa, joilla on hyvät kasvuedellytykset ja lupaavat kannattavuusnäkymät. Listalla olevilla yhtiöillä arvioidaan olevan selkeitä kilpailuetuja ja taloudelliset valmiudet investoida liiketoiminnan kehittämiseen.

Aloitetaan listan esittely parilla tutulla nimellä. Perinteikkäät Neste ja UPM Kymmene ovat jo pitkään olleet suomalaisten ylpeydenaiheita omilla aloillaan. Neste on öljynjalostusyhtiö, joka tuottaa perinteisiä polttoaineita, kuten bensiiniä ja dieseliä, mutta suurempi osa yhtiön liiketoiminnasta liittyy uusiutuvien polttoaineiden tuotantoon ja myyntiin. Neste on selkeä markkinajohtaja uusiutuvassa dieselissä, mikä on ollut pitkäjänteisen kehitystyön ansiota. Näkemyksemme UPM Kymmenen myönteisestä pitkän aikavälin kehityksestä perustuu isoon transformaatioon biotuotannon alalla. Selluun, biotuotteisiin sekä erikoispakkausvalmisteisiin panostamisen taustalla ovat yhteiskunnan suuret megatrendit, kuten väestönkasvu etenkin kehittyvillä markkinoilla, ja pyrkimykset ympäristörasituksen pienentämiseen.

OP Analyysin listalle mukaan mahtuu myös korkeaa teknologiaa hyödyntäviä yrityksiä, kuten Revenio ja Bittium. Revenio on tullut tunnetuksi silmänpainemittareistaan, kun Bittium puolestaan kehittelee tuotteita puolustus- ja viranomaismarkkinoille sekä terveysteknologian tarpeisiin. Revenio nähdään hyvänä pitkän aikavälin osakkeena, sillä se on onnistunut rakentamaan liiketoiminnastaan hyvin kannattavaa, ja väestönkasvu ja -ikääntyminen varmistavat yhtiön tuottamille tuotteille kysynnän myös jatkossa. Bittium on taas saanut laajat tuotekehityspanostukset maaliin ja yhtiön asiakaskunta laajenee jatkuvasti. TOP 5 pitkän aikavälin osakeideoihin mahtuu myös käytettyjen autojen kauppaan keskittyvä Kamux, joka on viime aikoina laajentanut toimintaansa Suomen lisäksi myös Ruotsiin ja Saksaan.

Lista tarjoaa monipuolisen kattauksen eri toimialoilla operoivia yhtiöitä. Vaikka oma sijoitushorisontti olisikin pitkä ja tarkoitus olisi seuloa ne parhaat yritykset omaan sijoitussalkkuun, täysin riskittömiä tulevaisuuden sijoitusnäkymät eivät kuitenkaan valitettavasti ole. Kuluneeseen 150 vuoteenkin on mahtunut isompia ja pienempiä laskuja. Tuoreessa muistissa on maaliskuun alun kurssiromahdus, jossa tärkeää oli pitää pää kylmänä ja luottaa omaan sijoitussuunnitelmaansa. Pitkän aikavälin sijoitusnäkymät ovat hyvin todennäköisesti vaihtelevat, suhdannenousuineen ja -laskuineen. Talouskasvun, tuotantotehokkuuden nousun ja muiden pidemmän aikavälin tekijöiden johdosta myös yhtiöiden tulosten arvioidaan elpyvän ja tähän kasvun kelkkaan on suositeltavaa hypätä mukaan.

Salkun päälle saa istua ja ottaa hyvän asennon. Osta ja pidä – se ei ole häpeä vaan todistetusti tasaisen tuottava tapa sijoittaa.

Kiinnostuitko TOP 5 -osakeideoista? YouTubessa on katsottavissa videosarja, joka käsittelee pitkän aikavälin osakeideoita.

Muuta evästeasetuksiasi

Katja Hakala haastatteli blogia varten OP Analyysin seniorianalyytikkoa Henri Parkkista.

Kirjoittaja Katja Hakala toimii OP Marketsissa Sales Managerina. Hakala on ollut osa OP Marketsin joukkuetta vuodesta 2020, jolloin hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi Turusta. Sijoittaminen ja markkinointi ovat Hakalan intohimo. Hän saa kuitenkin kaikista kovimmat adrenaliiniryöpyt jalkapallossa, jota hän on pelannut noin 15 vuotta edustaen eri seuroja Suomen korkeimmalla sarjatasolla. Hakala on pelannut myös puoliammattilaisena Englannissa.