Urheilijoiden talousosaamisesta puhutaan liian vähän. Urheilu-ura kestää vain hetken, ja aina on olemassa riski loukkaantumiselle. Urheilijalla olisi kuitenkin usein luonteensa puolesta avaimet sijoittamisessa menestymiseen.
Hienoja urheilukisasuorituksia, kuten käynnissä olevia olympiakisoja, katsoessa harvoin tulee ajateltua, kuinka paljon urheilijalta todella vaaditaan. Jos haluaa tähdätä lajissaan huipulle, tulee urheilijalla olla pitkäjänteinen luonne. Tuloksia ei synny yhdessä yössä, vaan töitä on paiskittava sisukkaasti ja määrätietoisesti.
Lisäksi urheilijalta odotetaan kurinalaisuutta. Usein sanotaan, että urheilijat ovat urheilijoita 24/7, joten esimerkiksi uneen, ravintoon ja harjoitteluun tulee panostaa päivittäin. Suunnitelmallisuuttakaan ei sovi unohtaa. Onpa sitten yksilö- tai joukkueurheilija, on konkreettisten tavoitteiden asettamisesta ja niihin tähtäävistä strategioista aina hyötyä.
Olen itse pelannut jalkapalloa Suomen korkeimmalla sarjatasolla, Kansallisessa Liigassa, jo usean vuoden ajan. Vuosien aikana olen edustanut montaa eri seuraa ja saanut tutustua monipuolisesti eri elämäntilaisessa oleviin pelaajiin. Monet opiskelevat jalkapallon ohella, toiset taas tekevät töitä pelaamisen ehdoilla.
Vähemmistö Kansallisen Liigan pelaajista on niin onnekkaassa asemassa, että voisi keskittyä jalkapalloon täysipainoisesti ja elää urheilemisesta tulevilla tienesteillä. Laji kehittyy ja pelaaminen ammattimaistuu vuosi vuodelta, mutta vielä jalkapalloilijana – tai monen muunkaan lajin edustajana - Suomessa ei tee itseään rikkaaksi.
Liian vähän puhutaan urheilijoiden talousosaamisesta, ja haluankin kannustaa heitä säästämisen ja sijoittamisen pariin mahdollisimman aikaisin. Jos sukanvarteen ei paljoa ylimääräistä jää, tulisi sitä suuremmalla syyllä laittaa tasaisesti osa ansainnasta sivuun ja sijoittaa se kustannustehokkaasti sijoitusmarkkinoille. Kisaaminen ja harjoitteleminen vie myös paljon aikaa urheilijan arjesta, niin helppo tapa aloittaa varallisuuden kerryttäminen on automatisoitu kuukausisäästäminen.
Jo proteiinipatukan hinnan säästämällä päivässä voi kymmenessä vuodessa olla jo yli 15 000 euron potti kasassa seitsemän prosentin vuosittaisella tuotto-odotuksella mitattuna. Seitsemän prosenttia on ollut keskimääräinen vuotuinen tuotto pitkän aikavälin sijoittamisella, kun mukaan lasketaan korkoa korolle -efekti ja osingot.
Urheilu-urat kestävät vain hetken elämästä ja aina on olemassa riski loukkaantumiselle. On tullut todistettua, että myös esimerkiksi maailmanlaajuinen pandemia voi yhtäkkiä keskeyttää urheilemisen ja palkanmaksun. Riskejä ja uhkia on monia, mutta jos urheilu-uran alkuajoista asti on pitkäjänteisesti, kurinalaisesti ja omaa sijoitussuunnitelmaa noudattamalla onnistunut säästämään, voi turvallisin mielin eläköityä urheilusta ja säästää pesämunaa esimerkiksi valmentajaksi kouluttautumista varten.
Urheilijalla on usein luonteensa puolesta avaimet sijoittamisessa menestymiseen. Pitkäjänteisesti sijoittamalla ja mahdollisimman aikaisin aloittamalla pääsee hyötymään maailman kahdeksannesta ihmeestä, korkoa korolle -ilmiöstä.
Kurinalaisuus on myös valttia sijoittamisessa. Uusimpiin sijoitustrendeihin saattaa tehdä mieli hypätä mukaan ja markkinoiden syöksyessä moni taipuu myymään omistuksensa pahempien tappioiden pelossa, mutta kurinalainen sijoittaja malttaa pitää päänsä kylmänä. Lisäksi suunnitelmallisuudesta on hyötyä sijoittamisessa. Kun tietää, minkä arvojen mukaan sijoittaa ja mitä sijoittamisella tavoittelee, on helpompi tehdä sijoituspäätöksiä matkan varrella. Urheilija, tee itsellesi palvelus ja aloita sijoittaminen.
Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea sekä sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki. |
Kirjoitus on julkaistu 8.6.2021 ja sitä on päivitetty 14.2.2022.
Kirjoittaja Katja Hakala toimii OP Marketsissa Sales Managerina. Hakala on ollut osa OP Marketsin joukkuetta vuodesta 2020, jolloin hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi Turusta. Sijoittaminen ja markkinointi ovat Hakalan intohimo. Hän saa kuitenkin kaikista kovimmat adrenaliiniryöpyt jalkapallossa, jota hän on pelannut noin 15 vuotta edustaen eri seuroja Suomen korkeimmalla sarjatasolla. Hakala on pelannut myös puoliammattilaisena Englannissa.