Jemina Järvensivu, 19, ja Jussi Jokihaara, 21, ostivat omakotitalon kesällä 2022 vaivaisella 21 000 eurolla. Porin Noormarkussa sijaitseva, vuonna 1936 rakennettu kaksikerroksinen talo myyntiin pakkohuutokaupassa purkukuntoisena.

Hinta oli niin halpa, että pariskunta järkeili riskin olevan pieni, vaikka talo paljastuisikin asumiskelvottamaksi ja sen joutuisi hajottamaan. Ja jos kaikki menisi hyvin, talo voisi olla erittäin hyvä sijoitus.

Tontti oli joka tapauksessa ihana: idyllinen hiekkatie ovelle asti, naapurit sopivan matkan päässä ja metsää ympärillä. Lähimpään ruokakauppaan on matkaa kolmisen kilometriä.

Pariskunta käsittelee hirsiseinää, vieressä ruskea kakluuni. Talo revitty auki.
Jemina Järvensivun ja Jussi Jokihaaran ostamassa talossa on vanha mutta toimiva kakluuni. 

Talo huutokaupattiin purkukuntoisena, sillä se oli niin vanha. Asumaan siellä kuitenkin pystyi, joten nuoripari kantoi tavaransa uuteen kotiinsa heti kaupanteon jälkeen.

Aiemmin he olivat asuneet vuokralla rivitalossa Noormarkun keskustassa. Nyt heillä oli kolme makuuhuonetta, keittiö, olohuone, sauna- ja suihkutilat sekä iso piha.

– Olihan se ihmeellistä, kun meillä oli yhtäkkiä tilaa yli sata neliötä, Jemina Järvensivu sanoo.

Remonttia tehdään päivätyön ohessa

Järvensivu ja Jokihaara hakivat uuden kotinsa remontoimista varten pankista lainaa 25 000 euroa. Koska talo on vakuutena lainalle, enempää lainaa ei talon huonon kunnon vuoksi ollut mahdollista saada.

Kun talon arvo remontoimisen myötä paranee, parin suunnitelmissa on hakea lisää remonttilainaa ja jatkaa sen turvin talon kunnostamista.

He remontoivat taloa päivätöidensä ohella. Järvensivu työskentelee päiväkodissa lastenhoitajana, ja Jokihaara on ammatiltaan raskaskoneasentaja.

Tummanvihreän sävyinen makuuhuone, kuvassa tuoli ja pöytä.
Makuuhuoneesta purettiin lattia ja tilalle rakennettiin uusi laminaatista. 

Järvensivu rohkaisee muitakin nuoria asuntokaupoille.

– Kaikki lähtee siitä, että vain uskaltaa.

Ennen talon ostamista hän seuraili myytäviä kohteita Oikotieltä ja Etuovesta. Ratkaiseva tekijä heidän ostopäätöksessään oli talon halpa hinta.

– Uskalluksen jälkeen tarvittiin vain kiinnostusta ottaa asioista selvää. 
Järvensivu kiittelee vanhempiaan, jotka ovat olleet avuksi niin talon ostamisessa kuin kunnostamisessakin.

Vesisopimuksen tekeminen unohtui

Kaksikymppisellä pariskunnalla on takana ensimmäinen vuosi omakotitalossa asumista. Kaikki on sujunut pääasiassa hyvin, mutta kommelluksilta ei ole täysin vältytty.

Eräänä aamuna pariskunta huomasi, ettei hanasta tullut lainkaan vettä. Vedenjakelu oli keskeytetty, sillä vanhojen omistajien sopimus oli rauennut, eivätkä Järvensivu ja Jokihaara olleet tehneet uutta sopimusta.

– Sitten meille tulikin puolen vuoden vesilaskut kerralla.

Omakotitalon lisäksi tontilla on erillinen saunarakennus sekä kaksi autotallia. Ne pääsivät heti uusien asukkaiden käyttöön.

Kuvassa tummanvihreällä päiväpeitolla peitetty sänky, samanvärinen seinä ja palmukuvioisesta tapetista tehty sängynpääty.
Näyttävä sängynpääty syntyi tapettia kehystämällä. Sänky tuli muuton mukana yksiöstä. 

– Puolisoni korjaa autoja vapaa-ajallaan, joten autotallit ovat olleet hyvä juttu, Järvensivu sanoo.

Pakkohuutokaupan vuoksi uusille asukkaille siirtyi talon mukana kaikenlaista irtaimistoa. Autotallista löytyi esimerkiksi vanha rikkinäinen ruohonleikkuri, jonka Jokihaara korjasi. Nyt sillä pystyy hienosti leikkaamaan pihanurmikon.

Lumityöt puolestaan sujuvat Jokihaaralta näppärästi mönkijällä. Siihen hän asensi lumiauran.

Seinistä paljastui hyväkuntoista hirttä

Koska talo myytiin pakkohuutokaupalla, sen historiasta ei ole varmaa tietoa. Sen pari on saanut selville, että taloa on vuosien varrella kunnostettu ja laajennettu useaan kertaan.

Talon alakerrassa on keittiö, olohuone ja päämakuuhuone sekä myöhemmin rakennetut sauna ja kylpyhuone.

Nuoripari päätyi muuttamaan muutamaksi viikoksi Järvensivun vanhempien luo, sillä arki ilman keittiötä remonttipölyn keskellä olisi liian haastavaa.

Uudet asukkaat aloittivat talon kunnostamisen alakerran makuuhuoneesta. Sieltä purettiin katto, lattia ja seinät. Rakenteista ei löytynyt purettaessa hometta eikä muutakaan vikaa, päinvastoin. Seinäkerrosten alla oli hyväkuntoista hirttä. 

– Nyt hirttä on paljastunut lisää, kun olemme purkaneet olohuoneen ja keittiön seiniä.

Järvensivulla on toiveissa jättää vanhaa hirsiseinää näkyville joihinkin kohtiin taloa.

Makuuhuone on jo täysin valmis, mutta olohuoneessa ja keittiössä seinät on vasta revitty auki. Nuoripari päätyi muuttamaan muutamaksi viikoksi Järvensivun vanhempien luo, sillä arki ilman keittiötä remonttipölyn keskellä olisi liian haastavaa.

Energiaremontti joskus tulevaisuudessa

Parasta remontoinnissa on Järvensivun mielestä se, kun näkee oman kädenjäljen ja voi toteuttaa visioitaan. Hän hakee inspiraatiota muun muassa Pinterestistä. Moderni tyyli on nuoren naisen mieleen.

– Keittiöön olisi kiva saada mustaa ja puun väriä.

Remontoitu makuuhuone antaa esimakua tulevan kodin tyylistä: seinissä on vihreään taittavaa mustaa maalia, ja sängynpäätyseinää peittää viidakkomainen tapetti.

Kuvassa Jemina Järvensivu kukalliseksi tapetoidussa huoneessa.
Remontointia oppii tekemällä sitä yhdessä jonkun kokeneen kanssa. Jemina Järvensivu on oppinut taidon äidiltään. 

Pariskunta hankki makuuhuoneeseen koko seinän levyisen vaatekaapiston, kampauspöydän sekä pientä sisustustavaraa.

Parin tavoitteena on saada olohuoneen ja keittiön remontti valmiiksi kesän 2023 aikana ja päästä muuttamaan takaisin kotiin. Koko talon kuntoon saamisessa ei ole kiirettä. Remonttia tehdään hiljalleen, pääasiassa perheen ja ystävien voimin.

Yläkerran makuuhuoneille emme toistaiseksi tee mitään. Iso unelma on, että siellä sijaitsisivat joskus lastenhuoneet.

– Äidilläni on paljon kokemusta remontoinnista. Hän on auttanut ja opettanut meitä.

Haaveissa on, että jonain päivänä talo olisi kauttaaltaan remontoitu ja lämmitysjärjestelmä olisi vaihdettu nykyisestä öljylämmityksestä esimerkiksi maalämpöön. Silloin kylpyhuoneen voisi laajentaa nykyiseen pannuhuoneeseen.

– Yläkerran makuuhuoneille emme toistaiseksi tee mitään. Iso unelma on, että siellä sijaitsisivat joskus lastenhuoneet.

Tarvitsetko rahoitusta remonttiin? Katso OP Ryhmän rahoitusvaihtoehdot täältä

Lue myös:

Pariskunta osti ensikodikseen täysin remontoitavan puutalon

Näin eri remontit vaikuttavat kotivakuutukseen

Pariskunta muutti vanhalle paloasemalle

Sanna tuunasi keittiönsä pika-aikataululla: ”Remppaus on minulle elämäntapa”