Niin kutsutut epätyypilliset työsuhteet ovat yleistyneet viime vuosien aikana. Käsitteellä tarkoitetaan esimerkiksi osa-aikaisia tai määräaikaisia työsuhteita, työntekoa nollatuntisopimuksella tai aloittelevaa yrittäjyyttä, jolloin henkilö työskentelee palkkatyön sekä yrittäjyyden välillä.

Toisille epätyypilliset työsuhteet ovat oma valinta, toisille pakon sanelema vaihtoehto vaikkapa tilanteessa, jossa työllistyminen vakituiseen tai täysiaikaiseen työhön on hankalaa.

Vaihteleva töiden määrä tarkoittaa myös vaihtelevia tuloja, jolloin oman talouden suunnittelusta sekä varojen säästämisestä tulee hankalampaa. Siinä missä vakituisia tuloja saava voi halutessaan säästää varojaan melko huoletta esimerkiksi rahastoihin, epäsäännöllisiä tuloja saavalle se voi tuntua riskialttiilta, sillä rahat voi tarvita käyttöön nopeastikin. Miten omaa taloutta voisi tasapainottaa, jos tulot ovat epäsäännölliset?

Perusta puskuritili ja säästä aina kun voit

Takuusäätiön talousasiantuntija Marika Haikolan mukaan säästäminen epävarmoillakin tuloilla on mahdollista, mutta se vaatii tarkempaa suunnittelua. Hän suosittelee perustamaan säästötilin, jolloin rahoihin voi tarvittaessa päästä käsiksi nopeasti.

– Puskuritili on paras vaihtoehto epävarmaan taloustilanteeseen. Olisi ihannejuttu, jos rahaa pystyisi siirtämään säästötilille kuukausittain, Haikola sanoo.

Mikäli säännöllinen kuukausittainen säästäminen ei ole mahdollista, Haikola suosittelee siirtämään palkkatuloja säästöön niinä kuukausina, jolloin tulot ovat paremmat.

– Paras keino tasoittaa tilannetta on siirtää rahaa heti sivuun huonompaa kuukautta varten.

Vastusta kulutusyhteiskunnan houkutuksia

Haikolan mukaan on varsin ymmärrettävää, että parempituloisena kuukautena olisi houkuttelevaa nauttia paremmasta rahatilanteesta ja kuluttaa saatu palkka nopeasti. Hän muistuttaa, että säästäminen vaatii ennen kaikkea tahtoa sekä itsekuria.

– Elämme täysverisessä kulutusyhteiskunnassa, jossa rahankäyttöön on mahdollisuuksia vuorokauden ympäri. Säästämisessä täytyy pystyä katsomaan tämänhetkistä tilannetta pidemmälle.

Suoran rahankulutuksen lisäksi rahaa uppoaa nykyisin myös erilaisiin suoratoistopalveluihin, palvelusopimuksiin ja osamaksuihin. Niistä voi kasaantua yllättävän suuri kuukausittainen menoerä.

– Suoratoistopalveluja voi olla päällekkäin useita, ja niiden maksut lähtevät tililtä automaattisesti. Pienestä sälästä voi huomaamatta koostua iso summa, Haikola sanoo.

Aloita listaamalla menot

Haikolan mukaan yleispätevien säästövinkkien antaminen pienituloiselle on melko vaikeaa, sillä jokainen tekee kulutusvalintansa itse. Siksi epävarmassa taloustilanteessa säästäminen tulisi aloittaa kartoittamalla, mihin omat rahat kuluvat.  

– On tärkeää saada käsitys siitä, mitkä omat menot ovat asumiseen liittyvien menojen ohella. Silloin on helpompi löytää ne asiat, joihin voi itse valinnoillaan vaikuttaa, hän sanoo.

Omaa rahankulutusta voi alkaa tarkastella sekä listata esimerkiksi maksuttomalla Penno.fi-sovelluksella, jonne omat tulot sekä menot saa kirjattua kätevästi.

Ostoksia voi pyrkiä maksamaan ainoastaan kortilla, jolloin rahan kulutusta voi seurata kootusti verkkopankista.

– Suosittelen tekemään rehellisen tsekkauksen siihen, mihin rahaa oikeasti menee. Sitten voi pohtia, haluaako käyttää rahaa jatkossa samalla tavalla vai säästääkö kyseiset varat, Haikola päättää.

Paljonko sinulla kuluu kuukaudessa pakollisiin menoihin ja hupeihin? Jääkö rahaa säästöön? Maksuton Talouden tasapaino -palvelu auttaa sinua hahmottamaan millaisia tuloja ja menoja sinulla on. Lue lisää.

Lue myös:

Mihin rahani kuluvat? 

Miten säästää pienituloisena ja muita kiperiä kysymyksiä säästämisestä

Pienituloinen Petra Sten-Heinonen säästi 8500 euroa vuodessa – näin hän sen teki