Jos liukastut – muista kolme koota

Jos liukastumisen jälkeen pystyt varaamaan painoa jalallesi tai käyttämään kättäsi, hoida itseäsi kotona kolmen k:n ohjeella: kylmä, koho ja kompressio.

  • Kylmä: Aseta vammakohtaan kylmäpussi tai vaikka herne-maissi-paprika-pussi. Laita pussi ja ihon väliin ohut kangas, ettei iho jäädy. Kääri pussin ympärille kevyesti puristusside. Anna kylmän vaikuttaa vähintään 20 minuuttia.
  • Koho: nosta kipeä raaja koholle sydämen yläpuolelle.
  • Kompressio: ota kylmäpussi pois ja sido vammakohta napakasti puristussiteellä.

Tarkistuta vamma lääkärissä, jos se ei lähdekään parantumaan. Liukastumisesta johtuvia tavallisia vammoja ovat nilkan nyrjähtäminen, ranteen kipeytyminen, mustelmat ja kolhut, nilkan murtuma, rannemurtuma ja olkaluun yläosan murtuma.

Jos tapaturma sattuu työmatkalla, ilmoita siitä työnantajalle mahdollisimman pian. Työnantajan täytyy tehdä tapaturmailmoitus vakuutusyhtiölle 10 arkipäivän kuluessa.

Katso tarkat toimintaohjeet, kun olet loukannut itsesi työssä, kodin ja työpaikan välisellä työmatkalla tai etätöissä.

Jos loukkaannut rinteessä – pyydä apua

Tyypillisessä lasketteluvammassa polvesta tai peukalosta menevät nivelsiteet. Pyydä kanssalaskettelijaa hakemaan apua hissiasemalta, jos et pysty liikkumaan. Varmista ennen rinteeseen lähtemistä, että laskettelukeskuksessa on rinnepäivystäjä.

Tarkista jo ennen laskettelureissua, että vakuutukset ovat kunnossa tapaturmien varalta. Jos laskettelet kotimaassa ja ulkomailla, varmista, että matkavakuutuksesi on voimassa molemmissa. Matkavakuutukseen valittu hoitoturva korvaa matkalla tapahtuneita tapaturmia.

Terveysvakuutuksen voi räätälöidä itselle sopivaksi ja se korvaa Suomessa aiheutuneita kuluja.

Jos palellut hiihtolenkillä – siirry lämpimään

Siirry huoneenlämpöön välittömästi hiihtolenkin jälkeen, jos huomaat tunnon lähteneen esimerkiksi sormista tai varpaista. Valuta kädenlämpöistä vettä tunnottomien alueiden päälle. Älä hiero jäätynyttä kohtaa: jo paleltuneen ihon hierominen voi vaurioittaa ihoa lisää.
Mene lääkäriin, jos iholle tulee rakkuloita ja paleltunut osa tuntuu kovalta.

Siltä varalta, että kaadut retkiluistellessa – pidä puhelin mukana

Älä lähde retkiluistelemaan yksin, vaan mieluiten kaverin kanssa. Ota aina puhelin mukaan. Retkiluistelijan varusteisiin kuuluvat lisäksi jääsauva, naskalit, lämmin juotava ja lämmintä vaatetta. Soita apua, jos et pääse kaatumisen jälkeen liikkumaan. Puhelin auttaa myös paikantamaan, missä olet. Apua odottaessasi kaiva repusta lämmintä vaatetta päälle.

Asiantuntija: Ortopedian erikoislääkäri Ilkka Räsänen.

Lähde: Terveyskirjasto

Tutustu Pohjola Vakuutuksen Terveysvakuutukseen

Lue myös:

Lasketteluonnettomuus katkaisi välivuoden Alpeilla

Juttu julkaistu alunperin 2.2.2018 ja sitä on päivitetty 6.3.2023.