Liukastuminen työmatkalla – muista kolme koota

Kaikkein todennäköisin talven tapaturma on liukastuminen työmatkalla tai lemmikkiä ulkoiluttaessa. Jalka lipsahtaa kaikkein helpoimmin silloin, kun sitä vähiten osaa odottaa.

Jos liukastuu ja jalka tai käsi kipeytyy, apua ei kannata turhaan jäädä odottelemaan pakkaseen tai lähteä päivystykseen jonottamaan. Jos jalalle pystyy varaamaan painoa eikä se ole kovin turvonnut, sen voi hoitaa kotona. Kipeään käteen voi soveltaa samaa ohjetta: jos kättä pystyy käyttämään eikä se ole vääntynyt virheasentoon, sitä voi hoitaa kotona.

Ensiavuksi ja hoidoksi sopii kotona kolmen k:n ohje eli kylmä, koho ja kompressio. Jos ihoon on tullut naarmuja, ne on syytä puhdistaa vedellä.

Jos kuitenkin tuntuu, ettei vaiva lähde paranemaan, kannattaa käydä lääkärissä tarkistuttamassa tilanne. Liukastumisesta johtuvia tavallisia vammoja ovat nilkan nyrjähtäminen, ranteen kipeytyminen, mustelmat ja kolhut, nilkan murtuma, rannemurtuma ja olkaluun yläosan murtuma.

Pahempia nyrjähdyksiä hoidetaan lääkärissä tukilastalla ja teippauksella. Joskus nyrjähdys paranee viikossa, pahimmillaan voi mennä useita kuukausia. Murtumia hoidetaan kipsillä ja lastalla, ja ne paranevat yhdessä–kolmessa kuukaudessa. Harvoin joudutaan leikkaukseen asti.

Loukkaantuminen rinteessä – pyydä apua

Harrastusvammoista lääkärit kohtaavat talvella eniten laskettelussa loukkaantuneita. Tyypillinen vamma johtuu kaatumisesta, mutta toisin kuin työmatkaliukastelijoilla, laskettelijoilla vamma kohdistuu usein polveen. Kaatuessa saattavat mennä polven nivelsiteet. Toinen lasketteluvamma on niin sanottu laskettelijan peukalo: laskettelija kaatuu, irrottaa otteensa sauvasta ja ottaa kädellä vastaan. Peukalo vääntyy ulospäin, ja se murtuu tai sen nivelside repeää.

Mitä sitten kannattaa tehdä, jos kaatuu keskellä rinnettä eikä pääse ylös? Yleensä laskettelukeskuksiin on järjestetty ensiapu ja rinnepäivystäjät. Kannattaa pyytää kaveria laskemaan hissiasemalle ja pyytämään apua.

Paleltuminen hiihtolenkillä – siirry lämpimään

Hiihtäessä sattuu jonkin verran samankaltaisia kaatumisia kuin lasketellessa. Lisäksi kylmällä kelillä voivat sormet, varpaat tai poskipäät paleltua.

Paleltuma on salakavala, sillä kunnolla paleltuneet varpaat tai sormet eivät tunnu paleltuneilta. Saatat ensin tuntea kylmyyden sormissasi, ja sitten kylmä tuntuu menevän ohi. Kotona hanskojen alta paljastuvatkin valkoiset, tunnottomat sormet.

Onneksi suurin osa paleltumista on pinnallisia, ja huoneenlämpöön pääseminen auttaa nopeasti. Kädenlämpöisen veden viruttaminen paleltuman päälle voi nopeuttaa tunnon palautumista. Kuumaa vettä ei kannata käyttää, sillä et välttämättä tunne, jos vahingossa poltat ihon.

Ihon solut kärsivät, kun se paleltuu. Hoidon pitää olla hellävaraista, jotta lisää tuhoja soluihin ei tapahtuisi. Siksi jäätynyttä kohtaa ei saa hieroa: jo paleltuneen ihon hierominen voi vaurioittaa ihoa lisää.

Lääkäriin kannattaa mennä, jos iholle alkaa nousta rakkuloita ja paleltunut osa on kova. Ne voivat olla merkkejä syvemmästä paleltumasta, jonka sulattamiseen tarvitaan lääkärin apua.

Kaatuminen retkiluistellessa – pidä puhelin mukana

Ohje on, että retkiluistelemaan ei koskaan kannata lähteä yksin, vaan aina kaverin kanssa. Puhelin on myös syytä pitää mukana. Retkiluistelijan varusteisiin kuuluvat lisäksi jääsauva, naskalit ja lämmin juotava. Jääsauvalla voi tunnustella, onko jää liian ohutta. Naskaleilla taas saa kiskottua itsensä takaisin jäälle, jos jää pettää.

Tyypillinen lääkärien kuulema kertomus on, että luistimen terä tarttui salakavalaan railoon jäässä, ja luistelija kaatui. Nilkka tai polvi voi nyrjähtää tai murtua. Myös sormien ja varpaiden lieviä paleltumisia tapahtuu jonkin verran.

Jos kaatuu keskellä jäätä eikä pääse liikkumaan, kannattaa soittaa apua. Puhelimen avulla pystytään myös paikantamaan, missä olet. Odottaessa on syytä kaivaa repusta lämmintä vaatetta päälle.

Asiantuntija: Ortopedian erikoislääkäri Ilkka Räsänen Pohjola Sairaalasta

Lähde: Terveyskirjasto