Aurinkopaneelien asennus on mahdollista myös talvella, mutta se vaatii asentajalta erityisen paljon ammattitaitoa ja kokemusta.

– Talviaikaan paneelien asennus voi lumitilanteesta tai kattotyypistä riippuen olla toisinaan mahdollista, mutta lumen, jään tai sääolojen vaihtelun vuoksi asennukseen liittyy myös merkittäviä työturvallisuushaasteita, sanoo valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan asiantuntija Teemu Kettunen.

Suuren kysynnän vuoksi ei aurinkopaneelien asennus heti tässä ja nyt välttämättä kuitenkaan onnistu. Aurinkopaneelien kysyntä on viime aikoina ylittänyt tarjonnan ja tänään tilattujen aurinkopaneelien asennusta voi joutua odottamaan aina ensi kesään asti.

Aurinkopaneelit ovat nyt kalliimpia kuin aiemmin

Energian säästäminen on nyt kaikkien huulilla, kun sähkön hinta on kovassa nousussa. Monet omakotitaloasukkaat etsivät kiihkeästi vaihtoehtoisia ratkaisuja sähkö- tai öljylämmitykselle. Maa- ja ilmalämpövesipumppujen rinnalla aurinkosähköjärjestelmät kiinnostavat omakotitaloja, sillä investoimalla aurinkopaneeleihin voi samalla alkaa myös energian pientuottajaksi.

Aurinkopaneeleista saa nyt maksaa enemmän kuin pari vuotta sitten. Aurinkoenergiajärjestelmien hintaa ovat nostaneet rahtikustannukset, materiaalien saatavuus ja kysynnän kasvu. Suuri osa Euroopassa myytävistä aurinkopaneeleista tulee Kiinasta.

Syntyykö ylijäämäsähköstä tuottavaa bisnestä?

Omakotitalojen katolla kiiltelevät aurinkopaneelit ovat ekoteko. Asumisesta kertyy noin kolmasosa suomalaisten hiilijalanjäljestä ja yksi tapa vähentää päästöjä on aurinkosähkö. Investoimalla aurinkoenergiajärjestelmään omakotitalo voi tuottaa uusiutuvaa energiaa omaan käyttöönsä ja myydä ylimääräisen energian ulos sähköyhtiön verkkoon. Syntyykö siitä omakotitalolle kannattavaa lisäbisnestä?

– Paneeleiden sähköntuoton lasketaan menevän ensin omaan käyttöön ja kun oma sähkönkulutus on katettu, loppuosa myydään automaattisesti sähköverkkoon. Sähköverkkoon myydystä sähköstä korvataan yleensä sähkön pörssihinnan mukainen korvaus. Sähkön pörssihinta on nyt korkealla, mutta sen kehitystä on vaikeaa ennustaa ja siksi kannattavuusarvioiden tekeminen on vaikeaa, toteaa Kettunen.

Kettunen laskee esimerkkinä, miten paljon eteläisessä Suomessa 5 kW:n tehoinen aurinkosähköjärjestelmä tuottaa sähköä kuukausittain, kun paneelit on asennettu varjottomaan paikkaan eteläsuuntaisesti ja 30 asteen kulmaan. Aurinkoisina kuukausina huhtikuusta elokuuhun aurinkoenergiaa riittää yli omakotitalon oman käyttötarpeen.

– Kesällä osa sähköstä menee myyntiin tyypillisessä sähkölämmitteisessäkin omakotitalossa. Mitä enemmän talossa kuluu sähköä myös kesäaikaan, sitä suuremmaksi järjestelmä kannattaa mitoittaa. Talojen kulutusprofiilit vaihtelevat paljon, joten pelkkä vuosikulutus ei vielä kerro, paljonko aurinkosähköä saadaan käytettyä itse. Esimerkiksi koneellinen ilmanvaihto, viilennys ja käyttöveden lämmitys sähköllä kuluttavat sähköä kesälläkin. Omakäyttöasteen pitäminen kohtuullisena varmistaa hankinnan kannattavuutta, Kettunen sanoo.

Millainen investointi aurinkosähkö on?

Aurinkosähkön kysyntä on kovassa kasvussa, vaikka järjestelmien hinnat ovatkin nousseet viime aikoina. Hankintahintaan vaikuttaa järjestelmän koko ja kokoon puolestaan oma sähkönkulutus.

Kettunen kehottaa varautumaan tulevaan ja valitsemaan hieman isomman järjestelmän kuin tällä haavaa tarvitsee: muutaman vuoden päästä omakotiasukas saattaa esimerkiksi ajaa ladattavalla hybridillä tai siirtyä öljylämmityksestä lämpöpumppuun.

Nämä lisäävät sähkönkulutusta, mutta aurinkosähköjärjestelmää ei välttämättä heti uusita: sen käyttöikä on pitkä, helposti 25 vuotta. Asennustyöt useina eri kertoina myös maksavat suhteellisesti enemmän kuin asentaminen kerralla.

– Siksi pieni ylimitoittaminen voi olla mielekästä, Kettunen sanoo.

Omakotitaloissa aurinkopaneelien kokonaisteho on yleensä vähintään 3 kilowattia. Jos siis on aikeissa investoida 3 kilowatin järjestelmään, saattaakin 5 kilowatin järjestelmä olla järkevämpi. Sellainen maksaa Kettusen arvion mukaan voi maksaa esimerkiksi 7 000–8 000 euroa asennettuna.

Takaisinmaksuaikaa laskiessa hankintahinnan lisäksi on huomioitava esimerkiksi lainan korko, muutokset sähkön hinnassa ja aurinkosähkön käyttöaste. Motivan arvion mukaan kannattavuus vaikuttaa monessa tapauksessa hyvältä ja yleisestikin aiempaa paremmalta, mutta arviointia vaikeuttaa epävarmuus sähkön hintakehityksestä.

Kun omakotiasukas selvittää sähköyhtiöstä päivittäisen sähkönkulutuksensa tuntitasolla, aurinkosähköjärjestelmiä myyvät yritykset pystyvät arvioimaan paremmin sopivaa vaihtoehtoa.

Ylimääräisen aurinkoenergian voi varastoida myös akkuihin

Aurinkoenergiaa on myös mahdollista varastoida akkuihin myöhempää käyttöä varten, mutta toistaiseksi varastointi on melko kallista. Akkuja on lähinnä mökeillä, jotka ovat sähköverkon ulkopuolella. Tärkeää hankkeen onnistumisessa on, että aurinkopaneelit on sijoitettu oikein, sillä jo pienet varjostukset heikentävät paneelien toimintaa.

Tuottavimpia ovat paneelit, jotka on suunnattu etelään noin 30 asteen kulmassa. Jos osan paneeleista suuntaa itään ja osan länteen, aurinkosähköä saa tasaisemmin aamusta iltaan kuin katolla, jossa paneelit ovat vain etelään. Järjestelmän taloudellinen kannattavuus voi olla itä-länsi-suuntauksella yhtä hyvä kuin eteläsuuntauksella.

Lähteenä on haastattelun lisäksi käytetty Janne Käpylehdon kirjoittamaa kirjaa Auringosta sähköt kotiin, kerrostaloon ja yritykseen (Into, 2016).

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös: 

Aiotko säästää energiaa tulevana talvena? Vältä nämä neljä yleistä virhettä

Nyt on hyvä aika tehdä energiaremontti – Lue, minkälaisia tukia siihen voi saada

Patterit kuumana? Kaksi laskelmaa kertoo, miten ilmalämpöpumppu tuo säästöä lämmityskuluihin