Asuntolainan pois maksaminen on tärkeä virstanpylväs – silloin koti muuttuu virallisesti ikiomaksi. Moni tuntee kodistaan uudenlaista ylpeyttä, kun viimeinenkin lainaerä on maksettu takaisin pankille. Tätä elämän käännekohtaa on syytä juhlia, mutta sen lisäksi on tärkeää huolehtia varallisuuteen liittyvistä käytännön asioista.

OP:n asuntorahoituksen tuotepäällikkö Atte Ylä-Mattila kertoo, että konkreettisin toimi liittyy asunnon osakekirjan siirtymiseen asunnon omistajan haltuun. Kun ostaa asunnon, myyjä luovuttaa osakekirjan ostajalle. Jos ostaa asunnon lainalla, pankki ottaa osakekirjan yleensä säilytykseen sekä asunnon vakuudeksi.

– Mikäli osakekirja on paperisessa muodossa, käy asunnon omistaja noutamassa sen itselleen pankista, kun laina on maksettu, Ylä-Mattila kertoo.

Yhä useammalla kuitenkin on sähköinen osakekirja, jolloin pankki ja asunnon omistaja sopivat panttauksen rekisteröinnin purusta siten, että asiakas saa osakekirjan täysin itselleen. Tuolloin rekisteristä poistetaan merkintä panttauksesta, ja kiinteistön kohdalla panttikirjan saajaksi merkitään asiakas itse.

– Pankki hoitaa merkintöihin liittyvät asiat. Helpoin tapa on aina olla yhteydessä pankkiin, jonka kanssa käydään läpi, kuinka osakekirjan siirtymiseen liittyvät käytännön asiat hoituvat, Ylä-Mattila neuvoo.

Suunnitelma varoille

OP:n asiakkaat tekevät uudet asuntolainasopimukset keskimäärin noin 20 vuoden laina-ajaksi. Pitkän maksu-urakan päättyminen on elämän suuri muutoskohta, sillä tilille jää kuukausittain suuri summa rahaa, joka ei enää kulu lainan lyhennykseen.

Pankki voi auttaa pohtimaan, mihin tilille jäävät ylimääräiset varat on fiksuinta hyödyntää.

– Huolellinen suunnittelu tulevaisuuden toiminnasta on tärkeää. On hyvä miettiä, mikä tuntuu itselle oikealta tavalta käyttää ylimääräiset varat, Ylä-Mattila sanoo.

Potentiaalinen tapa olisi hänen mukaansa esimerkiksi kerryttää puskurirahastoa asunnon yllättävän remontin tai huoltotarpeen varalta. Fiksua on myös laittaa ylimääräistä varallisuutta säästöön perintöveroa silmällä pitäen.

– Kun sukulaiset aikanaan saavat velattoman asunnon, heidän ei tarvitse miettiä perintöverotusta, jos säästössä on siihen tarkoitetut varat jo valmiina, Ylä-Mattila sanoo.

Vapautta ja turvaa

Kenties yleisin tapa on kuitenkin sijoittaa varat. Vaihtoehtoja siihen löytyy sekä pienemmässä että suuremmassa mittakaavassa – säästää voi muutamasta kympistä koko kuukausierää vastaavaan summaan.

Varoja voi, ja on syytäkin, käyttää myös elämästä nauttimiseen. Ylä-Mattilan mukaan moni suuntaa asuntolainan takaisinmaksun jälkeen kauan haaveissa olleelle lomamatkalle tai investoi muulla tavoin itseensä tai terveyteensä.

Kaiken kaikkiaan hän kuvailee velattoman asunnon saavuttamista elämän suureksi muutoskohdaksi, joka lisää varallisuutta sekä luo taloudellisen turvallisuuden tunnetta.

Varallisuuden seuranta ja huolellinen suunnittelu varmistavat, että rahat menevät parhaaseen mahdolliseen sekä itselle sopivimpaan käyttöön myös jatkossa.

– Isot säästöt eivät itsessään ole päätarkoitus, vaan niiden avulla saa vapautta sekä turvaa toteuttaa itselleen tärkeitä asioita, Ylä-Mattila päättää.

Tiesitkö, että voit aloittaa rahastosäästämisen jo kymmenellä eurolla kuukaudessa? Lue täältä lisää siitä, miten aloittaa rahastosäästäminen 

Lue myös:

Laskevat asuntojen hinnat – kannattaako odottaa, ostaa asunto heti vai onko sillä väliä?

Kannattaako asuntolainan ohessa sijoittaa rahastoihin? Katso kaksi laskelmaa

Pitkiä laina-aikoja tärkeämpiä ovat pitkät säästöt