Asuntokaupassa on lyöty kuluvana vuonna myyntiennätyksiä, ja koronakuukaudet ovat olleet kiireisiä myös pankkien lainatiskeillä. Tästä kertovat myös Suomen Pankin tilastot, joiden mukaan asuntolainakannan kasvu on ollut tänä vuonna peräti 4,4 prosentin luokkaa.

Kiivaimmin asuntokauppa on käynyt pääkaupunkiseudulla, mutta kodit ovat vaihtaneet kitkatta omistajaa myös muissa kasvukeskuksissa, kuten Turussa ja Tampereella.

Asuntovalinnan tärkein kriteeri on edelleen hyvä sijainti palvelujen ja liikenneyhteyksien varrella. Korona-aika on kuitenkin tuonut rinnalle myös kasvavan tilantarpeen: kotona on vietetty entistä enemmän aikaa, ja saman katon alle on pitänyt sovittaa esimerkiksi etätyöpiste.

Monessa tapauksessa näiden haaveiden toteuttaminen on tarkoittanut muuttoa keskusta-alueen ulkopuolelle ja kehyskuntiin. Asuntomarkkinoilla tämä on näkynyt isompien kerros- ja rivitaloasuntojen, mutta etenkin omakotitalojen kysynnässä – ja samalla niiden hintatasossa. Varsinkin uudehkot ja vielä hyväkuntoiset talot, joilla on tarjota sekä väljempää elinympäristöä että riittävän lähellä olevia palveluja, vaihtavat omistajaa varsin kitkattomasti.

Asuntokaupan kovin kasvu alkaa tasaantua

OP Ryhmän ekonomistien mukaan asuntojen hinnannousu jatkuu tänä vuonna keskimäärin 4,5 prosentin ja ensi vuonna 3 prosentin vauhtia. Pääkaupunkiseudulla hinnat ovat nousseet tänä vuonna keskimäärin 6,5 prosenttia viime vuodesta. Vauhdin uskotaan pysyvän muuta maata ripeämpänä myös tänä vuonna.

OP Kodin johtajan Lasse Palovaaran mukaan kovin veto on nyt tasaantumassa.

– Ihmiset palailevat etätöistä hieman tavallisempaan arkeen. Samalla myös kodinvaihtoprojektien tilalle tulee ainakin hetkeksi muuta ajateltavaa, hän toteaa.

Samaan hengenvetoon hän kuitenkin muistuttaa, että tulevaisuuden ennustaminen on edelleen vaikeaa, sillä koronapandemiaa ei ole vielä täysin selätetty.

– Keväällä 2020 asuntokauppa pysähtyi täysin ja alalla ehdittiin pelätä jopa lähes täydellistä romahdusta. Kävikin päinvastoin, ja pian rikottiin jo myyntiennätyksiä, Palovaara toteaa.

Jos joku on valmis maksamaan asunnosta saman tien muita enemmän, niin hänellä on siihen täysi oikeus. Maltti on kuitenkin valttia isoissa päätöksissä.

Monien kauhistelemalle asuntojen hinnannousulle hän löytää selkeät perusteet. Kaupungistuminen ja muuttoliike kasvukeskuksiin jatkuu, yleiset talousnäkymät ovat kirkastuneet, kuluttajien luottamus omaan talouteen on korkealla ja korkotaso näyttäisi pysyvän kurissa myös lähivuosina.

– Varsinkin omakotitalojen hinnoissa on nähty kasvaneen kysynnän myötä todella tervetullut korjausliike ylöspäin. Ennen koronaa hinnat olivat jopa suhteettoman alhaisia ja kauppa-ajat varsin pitkiä. Etenkin uudehkot ja hyväkuntoiset talot, joilla on tarjota sekä väljempää elinympäristöä että riittävän lähellä olevia palveluja, vaihtavat omistajaa varsin kitkattomasti, Palovaara toteaa.

Asunnon ostopäätöksessä kannattaa olla maltillinen

Kuumana käyvä asuntomarkkina on tuonut mukanaan myös omat lieveilmiönsä.

Halutuimmilla alueilla myyntihinnat ovat kiivenneet usein yli alkuperäisten myyntihintojen ja osa asunnoista on myyty myös suoraan tarjouskaupalla. Ostajilta tämä on edellyttänyt valmiutta nopeisiin päätöksiin, joskus jopa saman päivän aikana.

Tällaisessa tilanteessa asunnon ja taloyhtiön kuntoa ei ole välttämättä ehditty tai edes maltettu selvittää riittävästi. Unelmakoti voi osoittautua muuton jälkeen pahaksi pettymykseksi.

Palovaara tiedostaa epäkohdan, jota on kuitenkin käytännössä vaikea täysin estää: vastuu tarjouksesta on lopulta ostajalla.

– Jos joku on valmis maksamaan asunnosta saman tien muita enemmän, niin hänellä on siihen täysi oikeus. Maltti on kuitenkin valttia isoissa päätöksissä, ja uskonkin, että asuntokauppoja on tehty korona-aikana entistä harkitummin perustein. Ihmiset ovat olleet normaalia enemmän kotona ja havainneet, mitä seuraavalta asunnolta oikeasti kaivataan, Palovaara arvioi.

Onko nyt oikea aika ostaa asunto?

Jos asunnon ja taloyhtiön kuntoon ei ehdi kunnolla perehtyä ennen kaupantekoa tai hintataso alkaa arveluttaa, alan ammattilaisen mielestä kannattaa ottaa aikalisä.

– Pienen odottelun jälkeen samalta alueelta todennäköisesti löytyy uusi vaihtoehto, Palovaara muistuttaa.

Entä onko nyt ylipäätään oikea aika ostaa asunto vai kannattaisiko odotella tilanteen tasaantumista?

– Ostopäätöksiä panttaavalle voisin sanoa, että sama asunto maksaa etenkin kasvukeskuksissa vuoden tai kahden päästä todennäköisesti vielä enemmän. Myös myyjän kannalta markkina on nyt otollinen, sillä kysyntä on hyvällä tasolla kaikenkokoisissa kohteissa, OP Kodin johtaja tiivistää.

Oletko ostamassa asuntoa? Katso myytävät asunnot OP Kodin sivuilta.

Lue myös:

Mikä on asuntoni arvo juuri nyt? Katso hinta-arvio laskurista

Neljä vinkkiä asunnon myyjälle – kun valitset välittäjää, tarkista nämä asiat