Asunnon myynti vaihe vaiheelta – ole näissä kohdissa tarkka
Lisää aiheesta
Oletko myymässä asuntoa ensimmäistä kertaa? Näillä vinkeillä onnistut missä markkinatilanteessa tahansa.
Ensimmäinen askel asunnon myymisessä on kiinteistönvälittäjän valinta. Asunnon voi myydä myös itse.
– Jos myy asuntonsa ilman kiinteistönvälittäjää, ei ole kuluttajansuojalain piirissä, koska laki koskee vain elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien välisiä kauppoja, sanoo kiinteistönvälittäjä, LKV Terhi Heikkilä OP Koti Pohjoisesta.
Kiinteistönvälitysalan keskusliitto valitsi hänet hyvän välitystavan lähettilääksi 2025. Kiinteistönvälittäjä hoitaa koko asunnon myynnissä koko prosessin: näytöt, asiakirjat ja yhteydenpidon ostajiin. Hän osaa neuvotella hinnasta, ehdoista ja toimia objektiivisesti tilanteessa, joka voi olla myyjälle tunteellisesti raskas.
Suosituksia välittäjiksi voi kysyä tuttavilta ja pankista. Välittäjien työhön voi tutustua myös asuntonäytöillä tai somessa.
Ensitapaaminen välittäjän kanssa: asunnolle valitaan oikea myyntihinta
Kiinteistönvälittäjä haastattelee myyjää sekä asuntoon että taloyhtiöön liittyvistä asioista, kuten remonteista, pintamateriaaleista ja asumisen liittyvistä kustannuksista.
– Siitä ei tarvitse ottaa paineita, välittäjä osaa kyllä kysyä oikeat kysymykset. Siivoamisestakaan ei kannata stressata ensikäynnillä.
Ennen tapaamista välittäjä on tutustunut alueeseen, toteutuneisiin kauppahintoihin, myyntiaikoihin ja alueen asuntotarjontaan. Hänellä on siis hyvä käsitys kodin arvosta. Sopiva hinta löytyy keskustelemalla.
Kenelle raaskit antaa ihanan kotisi myyntiin? Synkkaavatko kemiat?
Välittäjällä on ajantasaista tietoa asuntomarkkinoista, joten hän osaa hinnoitella asunnon realistisesti, mutta mahdollisimman tuottoisasti. Liian korkea hinta voi pitkittää myyntiä, ja liian matala hinta taas vähentää tuottoa.
– Yksi tärkeimmistä asioista on myyjän ja välittäjän suhde. Kenelle raaskit antaa ihanan kotisi myyntiin? Synkkaavatko kemiat? Onko välittäjälle kiva soittaa?
Kun sopiva välittäjä löytyy, hänen kanssaan tehdään toimeksiantosopimus, joka on kerrallaan voimassa enintään neljä kuukautta. Jos koti ei ole mennyt kaupaksi, sopimusta voidaan jatkaa.
Kiinteistönvälittäjää valittaessa ei kannata tuijottaa vain hintaa vaan sitä, mitä mitä rahalla saa. Isoilla välitysliikkeillä voi olla esimerkiksi enemmän kontakteja ja lyhyemmät myyntiajat kuin pienemmillä.
Myös markkinoinnilla on iso merkitys. Ammattilaisen ottamia kuvia varten kodin on oltava siisti: ylimääräinen tavara tulee karsia ja nurkat puunata. Tyhjästä tai liian tukkoisesta kodista ostaja ei välttämättä hahmota, miten kodin voisi kalustaa. Stailauspalvelussa ammattilaiset auttavat löytämään kodin hyvät puolet. Yksi apukeino on virtuaalistailaus, jossa sisustus luodaan kuvankäsittelyohjelmalla. Hyvin persoonallisia kalusteita voi myös poistaa kuvista käsittelemällä tai korvata niitä neutraalimmilla.
Myynti-ilmoituksen teko: tarvittava tieto mukaan
Välittäjä tilaa taloyhtiöltä asunnon myyntiin liittyvät, tärkeät paperit, kuten isännöitsijätodistuksen ja kunnossapitotarveselvityksen. Hän perehtyy tehtyihin ja tuleviin remontteihin, jotta osaa kertoa niistä ostajaehdokkaille.
Tietojen pohjalta hän laatii markkinointitekstin, joka tuo asunnon ja alueen parhaat puolet esille.
Jos asunto ei tunnu menevän kaupaksi, kuvien järjestystä ja esittelytekstiä voi muuttaa.
Myyjä ja välittäjä sopivat siitä, miten esittelyjen kanssa toimitaan.
Lue: Näillä asioilla on merkitystä asuntonäytöllä
Jos asunnon myynti alkaa kestää, voi kuvien järjestystä ja esittelytekstiä muuttaa. Jos välittäjä ja myyjä katsovat sen järkeväksi, myös asunnon hintaa voi pudottaa.
Tarjoukset ja kauppa
Välittäjä neuvottelee ostajaehdokkaiden kanssa tarjouksista. Ostotarjous on yleensä voimassa pari päivää.
Tarjouksessa voi myös olla ehtoja, kuten kosteuskartoituksen tekeminen. Jos ostotarjous hyväksytään, se sitoo molempia osapuolia. Jos se perutaan, peruja joutuu maksamaan toiselle vakiokorvauksen, joka voi olla jopa neljä prosenttia kauppahinnasta.
Lopuksi on kaupanteon aika. Kaupat voi tehdä joko kasvotusten pankissa tai kokonaan sähköisesti. Sähköisissä dias-kaupoissa kaikki kaupan vaiheet hoituvat kotisohvalta käsin.
Kun kauppakirja on allekirjoitettu, on aika alkaa suunnitella tulevaisuutta uudessa kodissa.