Tampereella järjestettävät jääkiekon MM-kisat tuovat paitsi juhlahumua myös rahaa alueelle, kuten edellisvuoden kisojen yli 13 miljoonan euron voitto osoittaa. Euroviisut puolestaan houkuttelevat suuren määrän ihmisiä Liverpooliin ja kisakatsomoihin. Iso-Britannia käyttää tapahtuman järjestämiseen yli 11 miljoonaa euroa. Juhliminen vie ja tuo rahaa.

Vaikka raha onkin osa juhlimista, ihminen juhlii tunteiden takia. Juhlat tarjoavat tilaisuuden kokea ja jakaa iloa, onnellisuutta ja jännitystä muiden kanssa. Esimerkiksi valmistujaisjuhlat ovat tilaisuus juhlistaa henkilökohtaisia saavutuksia ja siirtymistä uuteen elämänvaiheeseen. 

Sosiaalipsykologian tutkija Fred Bryantin mukaan juhlat saavat meidät pysähtymään ja antavat mahdollisuuden suojautua huonoilta ajoilta. Pienetkin juhlat auttavat selviytymään päivittäisistä haasteista ja kannustavat tekemään itselle tärkeitä asioita myös jatkossa.

Miten löytää juhlimisen aihetta pienistä asioista? Tässä muutamia vinkkejä:

  • Huomaa hyvät asiat. Mikä elämässäsi on hyvin? Missä onnistuit kuluneella viikolla? Juhlista sitä, olet ansainnut sen.
  • Riko rutiinisi hetkeksi. Pieni juhla syntyy, kun menet itsellesi erityiseen paikkaan ja annat hetkeksi huomion onnistumiselle. Muutama minuutti riittää.
  • Muistele hyvää hetkeä. Tee pieni juhla-ateria ja mainitse onnistumisesta ääneen. Nauti hyvästä ja jaa tunne muille. Kiitollisuus lisää onnellisuutta.

Myönteiset tunteet, kuten ilo ja ylpeys, korostuvat juhlissa. Psykologian tutkija Barbara Fredrickson on todennut, että juhliminen luo vahvoja muistoja ja vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Yhteenkuuluvuus voi liittyä pieneen joukkoon tai väkijoukkoihin, kuten jääkiekon MM-kisojen kaltaisissa tapahtumissa. Psykologian tutkija Sonja Lyubomirsky muistuttaa, että juhliminen vaikuttaa myönteisesti mielenterveyteen ja hyvinvointiin.

Juhlat voivat toki aiheuttaa myös kielteisiä tunteita, etenkin jos on taloudellisesti tiukkaa. Juhlan voi järjestää edullisesti, mutta usein odotusten täyttäminen vaatii rahan käytön pohtimista. Juhlaan humahtaa helposti satoja euroja. Esimerkiksi 50 hengen juhla-ateria pitopalvelusta tilattuna voi maksaa 600–1000 euroa. Itse tekemällä voi säästää kuluissa, mutta aikakin on rahaa.

Jos juhlista ei saa niin hienoja kuin haluaisi, on hyvä miettiä, mikä tekee juhlista ikimuistoiset ja keskittyä siihen. Onko tärkeintä juhlapaikka, ruoka, juoma vai koristelut?

Raha näkyy myös lahjoissa. Raha on joustava ja käytännöllinen lahja, joka annetaan erityisesti uuteen elämänvaiheeseen siirtyville. Raha on sijoitus tulevaisuuteen. OP Media kysyi sosiaalisen median käyttäjiltä sopivasta rahasummasta päivänsankarille. Suosituin summa valmistuvalle oli 50–75 euroa.

Juhli siis, aina kun on tilaisuus. Juhlat tarjoavat yhteisen hetken, jolla on myönteisiä vaikutuksia niin yksittäisille ihmisille kuin koko yhteisölle. Juhliminen kannattaa, sillä juhlien tuoma ilo ja yhteenkuuluvuus edistävät hyvinvointia ja auttavat meitä jaksamaan arjen haasteissa. Pientenkin onnistumisten juhliminen auttaa arvostamaan elämän hyviä hetkiä ja lisäävät kiitollisuutta.

P.S. Aiemmista teksteistä olet oppinut tunteet ”sonder”, ”uitwaaien” ja ”altschmerz”. Olisiko kahvin aika? Tunteikas ruotsinkielinen käsite ”fika” tarkoittaa kiireetöntä kahvitaukoa, joka katkaisee päivän sekä antaa mahdollisuuden rentoutua ja viettää aikaa muiden kanssa.

Suomessakin kahvin ääreen pysähdytään, mutta usein tauot ovat lyhyitä ja kiireisiä paitsi vanhoissa kotimaisissa elokuvissa. Fiikkaaminen sen sijaan on kiireetön rituaali, joka edistää yhteenkuuluvuutta ja rentouttaa. Kahvittele rauhassa, ja olet onnellisempi.