”Kukaan esihenkilö ei toimi aina oikein” – vastuullinen johtaminen on jatkuvaa oppimista
Lisää aiheesta
Lasten- ja nuortenkoti Himaharjussa ei piilotella työntekijöiltä vaikeitakaan asioita. Vastuullinen johtaminen lähtee perusasioista, kuten työntekijän mielipiteen kysymisestä, sanoo toiminnanjohtaja, yrittäjä Terttu Röntynen.
Kerran lasten- ja nuortenkoti Himaharjussa selvitettiin kahden työntekijän välistä hankausta. Toinen työntekijä koki, että hänen kollegansa suhtautui häneen tylysti. Kollega vetäytyi vuorovaikutuksesta eikä enää tervehtinyt aamuisin.
Toiminnanjohtaja, yrittäjä Terttu Röntysen periaate on, että konfliktit selvitetään heti. Niinpä Röntynen ja kyseiset työntekijät kokoontuivat käsittelemään asiaa.
Selvisi, että vetäytyvällä työntekijällä oli perheessään tilanne, jota hän häpesi. Hän kuvitteli, että kaikki tietävät ja halusi siksi olla mahdollisimman huomaamaton.
Käytökseen löytyi inhimillinen selitys, ja ongelma ratkesi.
”Työntekijöiden välisissä konflikteissa on poikkeuksetta kyse väärinymmärryksestä. Usein tilanne lähtee liikkeelle jostain yksittäisestä asiasta ja alkaa kasvaa lumipalloefektin lailla”, Röntynen sanoo.
Hyvinvointi on kokonaisvaltaista
Yli 40 henkeä vakituisesti työllistävä Himaharju valittiin vuonna 2023 Oikotien Vastuulliset työpaikat -tutkimuksessa pienten ja keskisuurten organisaatioiden voittajaksi.
Vastuullinen johtaminen lähtee Röntysen mielestä perusasioista. Työntekijöihin luotetaan, heille annetaan vastuuta, heitä kohdellaan tasa-arvoisesti ja heitä kohtaan ollaan rehellisiä ja avoimia.
Avoimuus näkyy esimerkiksi siten, että työntekijöille kerrotaan muutoksista etukäteen. Jos taloustilanne huononee, sitä ei piilotella. Yrityksessä käynnissä olevasta sukupolvenvaihdoksestakin viestitään avoimesti.
Terttu Röntysen mukaan yrittäjän tulee herkällä korvalla kuunnella työntekijöitä. Etenkin lähimmän esihenkilön on myös tärkeää oppia tuntemaan tiiminsä jäsenet.
”Kun tuntee alaisensa, voi paremmin luoda heihin yhteyden ja ymmärtää heidän muuttuvia elämäntilanteitaan. Hyvinvointi on kokonaisvaltaista, ja työ on kuitenkin vain kolmasosa elämäämme.”
Työntekijöille annetaan myös paljon vastuuta, ja he saavat osallistua päätöksentekoon. Röntysen mielestä niin pientä asiaa ei ole, etteikö kannattaisi kysyä työntekijöiden mielipidettä. Parhaat oivallukset tulevat usein heiltä, ja osallisuus lisää sitoutumista päätettyihin asioihin.
Vaikka käytännöt tuntuvat yksinkertaisilta, joskus niitä on vaikea huomioida arjessa. Kun on itse väsynyt, ei aina pysty noudattamaan ohjenuoriaan.
”Kukaan esihenkilö ei aina toimi oikein.”
Johtajan tulee kehittää itseään jatkuvasti. Röntynen on itse saanut tärkeitä oppeja muilta yrittäjiltä, osallistumalla koulutuksiin sekä lukemalla johtamista käsitteleviä lehtiartikkeleita.
Uupumuksen kautta oivalluksia
Terttu Röntynen perusti yrityksen vuonna 1998 yhdessä puolisonsa Kari Röntysen kanssa. Toimipaikka löytyi läheltä: tila on Kari Röntysen vanha kotitila Pohjois-Savossa Kiuruvedellä.
Molemmat ovat koulutukseltaan psykiatrian sairaanhoitajia, ja he tunsivat paloa työskennellä lasten ja nuorten hyväksi.
Vastuullista yrittämistä ja johtamista he ovat opetelleet vähitellen ja osittain kantapään kautta.
”Tie on ollut pitkä ja arki on opettanut, Terttu Röntynen sanoo.
Ratkaiseva muutos tapahtui, kun työuupumus näännytti Röntysen 15 vuotta sitten. Kuntoutuksen päätyttyä hän hakeutui työnohjaajakoulutukseen, jossa hän oppi muun muassa delegoimaan ja jakamaan vastuuta.
”Uupumuksen ansiosta oivalsin, että en ole ainoa, joka osaa ja älyää.”
Työntekijöiden hyvinvointiin liittyy Röntysen toinen oivallus. Sotealalla kaikki on kiinni henkilöstön jaksamisesta ja vuorovaikutustaidoista.
”Yritys pysyy pystyssä ja pärjää vain, jos työntekijät voivat hyvin. Himaharju seisoo 110-prosenttisesti työntekijöiden varassa.”
Röntysen mukaan arjen yhteistyössä tärkeimmät sanat ovat kiitos ja anteeksi: jo niillä voi pelastaa paljon omia virheitään. Yhtä kehitettävää asiaa kohden hän pyrkii aina löytämään kaksi aitoa kiitoksen sanaa.
”Niin kiire ei saisi olla koskaan, ettei ehdi kiittää. Jokainen meistä ansaitsee tulla kiitetyksi.”
Onnistumisen ilmapiiri
Jos yritys haluaa menestyä, palkata hyviä työntekijöitä ja pitää heidät talossa, yrityksen on pakko satsata vastuulliseen johtamiseen. Tätä painottaa myös OP Ryhmässä muun muassa rekrytoinnista ja monimuotoisuudesta vastaava johtaja Tommi Korhonen.
On tavallista, että uutta työpaikkaa etsivä kaipaa tietoa yritysten arvoista ja toimintatavoista. Silloin on tärkeää, että tietoa on saatavilla avoimesti ja että se vastaa todellisuutta.
”Ei voi vain kiillottaa ikkunoita ilman, että kertoo, mitä talon sisällä tapahtuu”, Korhonen sanoo.
Sitä paitsi maailma muuttuu ja globalisoituu, ja se vaikuttaa myös organisaatioihin. Monimuotoisuus ja inklusiivisuus pitää huomioida aivan eri tavalla kuin aikaisemmin. Inklusiivisuus tarkoittaa sitä, että ihmisiä kohdellaan ja otetaan mukaan yhdenvertaisesti yhteisön sisällä.
”Vastuullinen johtaja pystyy luomaan ilmapiirin, jossa jokainen voi onnistua taustastaan ja äidinkielestään riippumatta.”
Viimeiset viisi vuotta ovat olleet vuoristorataa pandemian ja geopoliittisten kriisien keskellä. Korhosen mielestä on tärkeää, että työnantaja pystyy tarjoamaan olosuhteet, jotka rauhoittavat ja tuovat myönteistä virettä päivään ja elämään.
Työntekijän tukena
Erilaiset kriisit ovat läsnä myös Himaharjun arjessa. Vaikka työntekijät ovat erikoistuneet psykiatriseen ja neuropsykiatriseen kuntoutukseen, kasvatustyö nostaa väkisinkin pintaan myös työntekijöiden omia, mahdollisesti käsittelemättä jääneitä kokemuksia.
Himaharjun yrittäjät tukevat työntekijöitään. Tarpeen mukaan halukkaille järjestetään työnohjausta tai he pääsevät vakuutuksen turvin terapiaan.
Moni tekee 80-prosenttista työaikaa, mikä jättää tilaa muullekin elämälle. Lisäksi kaikilla on joustava vuosityöaika, ja työtunnit saavat huoletta mennä väliaikaisesti miinukselle. Koulutustoiveet huomioidaan tavalla tai toisella.
Röntysen mukaan hyvää johtamista on huomioida työntekijän uupumus tai paha olo. Joskus myös se, että kysyy tällaisessa tilanteessa työntekijältä suoraan, onko tämä miettinyt alavalintaansa.
”Joskus sitäkin on joutunut kysymään, mutta onneksi pääsääntöisesti Himaharjun työntekijät ovat työhönsä sitoutuneita ja viihtyvät talossa pitkään.”
OP:n Yrittäjän talousvalmennuksessa asiantuntijat antavat konkreettisia vinkkejä vastuulliseen liiketoimintaan ja yrityksen taloudenhallintaan. Tutustu Yrittäjän talousvalmennukseen ja Optimistit-yrityspodcastiin. ->
Lue myös:
Peter Vesterbacka uskoo, että kaikki on mahdollista
Poronhoitajapariskunta hoitaa pankkiasiat OP-mobiililla vaikka tunturissa
Elintarvikeala tarvitsee monimuotoista luontoa: ”Isoja juttuja pitää tehdä tosi nopeasti"