Lauha talvi, edestakaisin sahaava lämpötila ja suuri liikennekuormitus ovat saaneet erityisesti Etelä-Suomen keskeiset ajoväylät poikkeuksellisen heikkoon kuntoon.

– Saamiemme vahinkoilmoitusten perusteella näemme, että pääkaupunkiseudulla tilanne on erityisen huono kehäteillä ja Länsiväylällä. Lisäksi Lahdenväylällä ja Lahdentiellä on sattunut talven aikana runsaasti routavauriovahinkoja, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander sanoo.

Tässä neljä huomionarvoista seikkaa, jotka on hyvä tiedostaa Suomen tieverkoston routavaurioista ja niiden aiheuttamista ajoneuvovahingoista.

1. Vaaranpaikat  ruuhkaisilla väylillä

Erityiset routavaurioiden vaaranpaikat sijaitsevat pitkillä, paljon liikennöidyillä väylillä ja valtateillä, joissa on päivittäistä työmatkaliikennettä ja raskasta ammattiliikennettä. Suomen tiestön poikkeuksellisen suuret routavauriot ovat päässeet pahenemaan tänä talvena erityisesti Etelä-Suomessa.

Routavauriovahinkoja on ilmoitettu Pohjola Vakuutukselle myös moottoriteiden rampeilla ja kiihdytyskaistoilla. Suuri tilannenopeus näkyy myös routavaurioiden aiheuttamissa vahingoissa, joista tyypillisin on vanne- ja rengasrikko. Vaikka routamonttu vaurioittaisi vain toisen puolen rengasta ja vannetta, joudutaan useimmiten vaihto tekemään molemmille puolille, jotta renkaiden kulutuspinnat ovat tasaiset.

– Ikävimmissä tilanteissa etupuskuri tai pakoputki vaurioituu iskeytyessään tienpintaan. Tällöin auto menee hinaukseen, viipyy korjaamolla useamman päivän ja korjausten hintalappu nousee tuhansiin euroihin, Hiljander sanoo.

2. Laaja kasko korvaa usein

Väylävirasto arvioi, että vuoden 2022 lopussa Suomen päällystetystä tieverkostosta huonokuntoisia oli 7800 kilometrin edestä, eli noin 15 prosenttia koko päällystetystä tieverkostosta.

– Laajat kaskovakuutukset korvaavat valtaosan routamonttujen aiheuttamista vahingoista ja esimerkiksi rikkoutuneen auton hinauskustannuksista. Ikävää tietysti on se, että ajoväylien vuosikausia kertynyt korjausvelka tulee jo autoilijoiden kukkarolle, Hiljander summaa.

3. Turvaväli voi auttaa havaitsemaan kuopan ajoissa

Väyläviraston mukaan ilmastonmuutos tulee lisäämään Suomen tieverkoston päällystettyjen teiden ongelmia. Ilmaston lämpenemisen seurauksena vettä kulkeutuu tierakenteisiin jopa sydäntalven aikana, mikä aiheuttaa tienpinnan heikentymisen. Suurilla liikennemäärillä jo valmiiksi huono tienpinta kuluu ja antaa periksi.

– Edestakaisin sahaava lämpötila tekee sen, että tiehen päällysteen läpi mennyt vesi jäätyessään laajenee ja rikkoo tien pinnan. Talvella routamontut joudutaan korjaamaan tilapäisellä paikalla. Paras keino routavaurioiden aiheuttamien vahinkojen välttämiseen on siis ajonopeuden sovittaminen tilanteeseen sopivaksi, turvavälien pitäminen ja tarkkaavaisuus liikenteessä, Hiljander neuvoo.

Routamonttujen väistäminen ei aina tule kyseeseen.

– Erityisesti liukkaalla ajokelillä ei kannata alkaa äkkiliikkein väistelemään, koska silloin kuljettaja voi menettää auton hallinnan.

5. Tuulilasin särö kannattaa korjata heti

Teiden päällysteissä on monenlaisia vaurioita kuten monttuja, painaumia ja teiden pinnasta lähteviä irtopalasia. Mikäli tien pinnasta lentänyt irtopalanen vaurioittaa auton tuulilasia, kannattaa se viedä korjattavaksi pikimmiten, jotta vauriokohta ei pääse leviämään. Useimmiten tuoreet kiveniskut on mahdollista korjata.

– Tilastojemme mukaan auton tuulilasin korjaaminen maksaa keskimäärin 75 euroa, kun tuulilasin vaihtaminen työ- ja materiaalikustannuksineen nousee keskimäärin 775 euroon. Korjaaminen on paitsi ympäristöystävällisempi myös nopeampi ratkaisu – korjaamiseen menee ammattilaiselta alle puoli tuntia, kun tuulilasia vaihtaessa auto viipyy korjaamolla puoli päivää, Hiljander sanoo.

Sattuiko vahinko? Pohjola Vakuutuksen vahinkoavusta saat ohjeet vahinkotilanteisiin sekä sinua lähellä olevat vahinkokumppanit, jotka ratkaisevat vahingon puolestasi.

Lue myös:

Autoilija, näin selviät talvesta ilman hinausauton apua

Näin ajat taloudellisesti ja säästät bensakuluissa

Auton lämmitys pakkasilla – tee se oikein niin säästät euroja