Pauli Aalto-Setälä on pitkän uran yritysjohtajana tehnyt media-ammattilainen, tietokirjailija ja puhuja. Uusin ura kokoomuksen kansanedustajana alkoi tänä keväänä.

Tässä haastattelussa Aalto-Setälä vastaa kahdeksaan kysymykseen rahasta.

Millaisia ovat ensimmäiset rahaan liittyvät muistosi?

Äitini terveydenhoitaja ja isäni sotilas, joten rahaa ei ollut paljon. Sain 20 markkaa viikkorahaa ja säästin kohtuuttoman kauan ostaakseni kunnon kiikarit. Tykkäsin bongailla lintuja ja olin hankinnastani niin ylpeä, että kuljetin kiikareita mukanani koko ajan. Ensimmäinen kesätyöni oli Turun Wiklundilla kärrypoikana. Olin 14-vuotias, mutta taisin vahingossa sanoa iäkseni 15 vuotta, koska se oli ikäraja.

Mitä vanhempasi opettivat sinulle rahasta?

Muistan sen, ettei rahaa törsätty. Meillä oli tiukan talouden koti ja elimme säästeliäästi. Vaatteita kierrätettiin, mutta onneksi olen veljeksistä vanhin ja sain aina uudet vaatteet. Meitä kaikkia kolmea poikaa kannustettiin kesätöihin heti kun se oli mahdollista. Koen olleeni etuoikeutettu: koti oli turvallinen ja sain opiskella mielenkiintoisia juttuja.

Pauli Aalto-Setälä viihtyy hyvin luonnon äärellä. Kuva: Kimmo Ohtonen

Milloin ja miten aloit suunnitella omaa talouttasi?

Omaa asuntoa varten säästin ASP-tilille heti kun se oli mahdollista.

Ensimmäinen suurempi investointini sitä ennen oli kaljakorin kokoinen NMT-puhelin. Vuonna 1988 olin aloitteleva toimittaja ja tarvitsin puhelimen. Raahasin sitä joka paikkaan ja olin ylpeä, kun puhelin soi. Lopulta siitä oli myös todellista hyötyä. Maikkarilla työskennellessäni seurasin Neuvostoliiton hajoamista Tallinnan tv-tornin juurella 1991, ja juuri minun puhelimeni oli silloin ainoa yhteys länteen.

Millaisia rahaan liittyviä haasteita olet kohdannut?

Oman perheeni ensimmäisen asunnon myyminen sattui huonoimpaan mahdolliseen aikaan. Lapset syntyivät aika nopeassa tahdissa ja koti kävi pieneksi, joten se piti myydä heti 90-luvun alussa. Se oli taloudellinen takapakki laman aikana. Onneksi siitä selvittiin. Samaa suhdanteiden vaihtelua miettii varmasti moni perhe nykyään. Tilanne kiristyy aina laman aikana, mutta nyt muuttujia on vielä enemmän kuin 90-luvulla.

Mikä on paras tapa varautua tulevaisuuteen?

Hajauttaminen on paras tapa varautua tulevaisuuteen. Vielä hetki sitten kirjoitettiin ylistäviä lehtijuttuja isolla velkarahalla vivuttaneista asuntosijoittajista. Kaikkien munien paneminen samaan koriin on riski, joka nyt eskaloitui.

Pieni asunto yliopistokaupungissa on edelleen hyvä sijoitus, mutta rinnalla kannattaa olla muutakin turvaa. Salkun kasvattaminen onnistuu vaikeinakin aikoina, jos toiminta perustuu matalaan riskiin ja suureen hajauttamiseen. Itse en harrasta osakepeliä, vaan annan ammattilaisen hoitaa sijoittamisen rahastojen kautta.

Mitä ostit viimeksi? 

Päätin alkaa polkea työmatkat, jos minut valitaan kansanedustajaksi. Tämän ikäisenä tarvitsee kaiken liikunnan, mitä voi saada, joten tilasin kotimaisen Pelagon kolmivaihteisen citypyörän. Se maksoi kaikkineen 1200 euroa.

Arvostan suomalaista muotoilua. Suunnittelen hankintojani rauhassa, jotta voin ostaa vähän laadukkaamman tuotteen. Usein sellainen kestää jälkipolville asti. Näin on esimerkiksi kellojen kanssa.

Mikä on ollut turhin hankintasi? 

Moottoripyörä oli erittäin huono investointi. Se ei ollut käytännöllinen liikkumismuoto oikein mihinkään tarkoitukseen. Tavaroita oli huono kuljettaa mukana, aina oli kylmä ja moottoripyörällä ajetut minuutit ovat maailman kalleimpia. Nyt olen luopunut siitä.

Kuinka paljon rahaa on tarpeeksi?

Vaikea kysymys. Olen tehnyt pitkän työuran, joten minulla ei ole enää taloudellisia tavoitteita. Ja kansanedustajan palkkiohan on tuntuvasti pienempi kuin yritysjohtajan tulot. Uskallan sanoa, ettei raha ole ohjannut päätöksiäni aiemminkaan. En ole pihi ja tykkään kovasti tarjota ja ostaa lahjoja.

Nuorempana rahaa oli hetkittäin vähän ja hankintoja joutui odottelemaan, mutta en silloinkaan murehtinut. Ajattelen budhalaisesti: se on mitä se on, ja sen kanssa pitää tulla toimeen. Usein paras ja nopein lääke rahattomuuteen on töiden tekeminen. Ensimmäinen vakituinen työpaikkani oli Turun Sanomissa ja samaan aikaan tein paljon muitakin töitä.

——

Kuka?

Pauli Aalto-Setälä

Ikä: 57

Koulutus: Johtamisen erikoisammattitutkinto 2007 sekä johtamiskoulutusta Yalen ja Stanfordin yliopistoissa. EMBA-tutkinto Aalto-yliopistosta 2012.

Mistä tunnetaan: Aloitti uransa toimittajana Turun Sanomissa 1980-luvun lopulla. Esiintynyt useissa tv-ohjelmissa. Toiminut eri medioissa johtotehtävissä. Ollut muun muassa perustamassa tv-kanava Nelosta ja Tubecon-tapahtumaa. Aller Media Oy:n toimitusjohtaja 2009–2019. Turun kauppakorkeakoulun työelämäprofessori 2017–19 ja 2021–22. Palkittu puhuja ja tietokirjailija. Uusin teos Sovittelija – Kuinka ratkoa riitoja (työ)elämässä (Tammi) ilmestyi 2022.

Ajankohtaista: Valittiin kokoomuksen kansanedustajaksi kevään 2023 eduskuntavaaleissa.

Motto: Menestyksen pitää rakentua oikeudenmukaisuuden varaan. – ”Verot ovat hyvä asia ja omasta taloudellisesta menestyksestä pitää jakaa muille. Tämä on tärkeä asia erityisesti nyt, kun hyvinvointiyhteiskunnan pohja on vaarassa.”

Säästämisen ja sijoittamisen voit aloittaa milloin tahansa. Mitä aiemmin aloitat, sitä enemmän ehdit hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä. Tutustu, miten pääset alkuun ja aloita jo tänään.

Lue myös:

Uutisankkuri Matti Rönkä: En tuhlaa, mutta teen isojakin hankintoja nopeasti

Mediapersoona Luyeye Konssi käytti säästönsä äitinsä hautajaisiin ja säästää taas – 8 kysymystä rahasta

Nuori Ilkka Herola keräsi 1,5 vuotta pulloja ostaakseen rummut: harkittu ostos käytössä yhä – 8 kysymystä rahasta