Rahaa, tavaraa vai lahjakortti: millainen lahja 18-vuotiaalle?
Varmista näillä vinkeillä, että annat nuorelle aikuiselle mieluisan lahjan.
Täysi-ikäisyyden saavuttaminen on nuorelle tärkeä etappi. Silloin myös pankkiasiointi muuttuu.
Moni 18-vuotias nuori toivookin lahjaksi rahaa. Käteisen sijaan rahalahjan voi siirtää tilille tilisiirtona tai puhelinnumeron avulla OP-mobiilissa Siirto-maksulla.
Myös esimerkiksi asuntosäästötilin kartuttaminen on hyvä lahja 18-vuotiaalle, jos nuorella on ASP-tili. Omalle lapselle tai lapsenlapselle voi lahjoittaa myös omia rahasto-osuuksia tai osakkeita.
Lahjakortti
Lahjakortti on yleensä takuuvarma lahjaidea. Sellaisella voi lahjoittaa lähes mitä tahansa tuotteita tai palveluita, kuten elämyksiä ja hyvinvointia.
Lahjakortti ruokakauppaan tulee takuulla käytettyä. Ravintolalahjakortti taas on kulinaristin mieleen, ja hierontalahjakortti hyödyksi paljon urheilevalle. Jos nuori on muuttamassa omaan kotiin, lahjakortti kodintavara- tai huonekaluliikkeeseen tulee varmasti tarpeeseen.
Myös katselu- tai kuunteluaika suoratoistopalveluun on monen mieleen.
Tavara
Tavaralahjan antajan kannattaa varmistaa, että sille on varmasti käyttöä ja tiedustella lahjansaajan tarpeita. Jos syntymäpäiväsankari kerää astiasarjaa, ovat kyseisen sarjan tuotteet varmasti tarpeellinen lahja.
Hyvä tavaralahja voi olla myös jotakin kuluvaa käyttötavaraa, kuten kosmetiikkaa tai siivousvälineitä uuteen kotiin. Myös tekstiilit, kuten pyyhkeet ja lakanat voivat tulla tarpeeseen.
Hyväntekeväisyys
Tiedostava lahjansaaja osaa arvostaa aineetonta eettistä lahjaa, kuten lahjoitusta hyväntekeväisyysjärjestölle.
Muutoksia pankkiasiointiin
Nuoren täyttäessä 18 vuotta vanhempien edunvalvonta päättyy ja nuori voi alkaa itse hoitaa pankkiasioitaan. Vanhemmilla ei ole enää käyttöoikeutta nuoren tiliin eikä heille luovuteta siitä tietoja, ellei nuori itse niin halua.
18-vuotispäivien kynnyksellä onkin syytä varata tapaaminen omaan pankkiin.
-Käymme nuoren kanssa läpi, millaista pankkikorttia ja -palveluja hän käyttää ja pohdimme, onko esimerkiksi tarvetta päivittää OP Electron -kortti nuorelle sopivaan monipuolisempaan korttiin, selvittää Ylä-Pirkanmaan OP:n asiakkuusneuvoja Heli Mäki.
Paljon nuoria työssään tapaava Mäki kyselee myös heidän tulevaisuuden suunnitelmistaan.
-Jos nuori on esimerkiksi muuttamassa ensimmäiseen omaan kotiin, jutellaan kotivakuutuksesta. Voimme käydä läpi myös opintolainan nostamiseen sekä ASP-tilille säästämiseen liittyviä asioita.
Säästämiseen kannustetaan muutenkin. Mäki tietää, että nuoret ovat nykyisin kiinnostuneita sijoittamisesta.
-Suosittelemme avaamaan ainakin Säästölipas-palvelun, jonne kertyneet rahat voi sijoittaa haluamaansa indeksirahastoon. Se on kevyt startti sijoittamiseen, Mäki vinkkaa.
Nuoren täytettyä 18 vuotta myös verkkopankkitunnukset uusitaan ja ne luovutetaan vain nuorelle itselleen, ei enää vanhemmille.
Tiesithän, että 15-17-vuotias nuori voi säästää ja sijoittaa itsenäisesti OP-mobiilissa huoltajan tai huoltajien suostumuksella? Mitä aiemmin sijoittamisen aloittaa, sitä enemmän on mahdollisuus hyötyä. Lue lisää. |
Lue myös:
Nuori muuttaa pois kotoa – kuinka paljon rahaa tarvitaan itsenäistymiseen?
Artikkeli on julkaistu 28.5.2020 ja sitä on päivitetty 28.6.2022.