Asuntomarkkina on ulkoisista syistä johtuen rauhoittunut muutaman viime vuoden korkeasuhdanteisesta vuodesta. Erityisesti energian hinnan nousu sekä korkotason normalisoituminen ovat laittaneet ostajia ”tuumausmoodiin.”

Teksti Pekka Linna, toimitusjohtaja OP Koti Itä-Suomi, varatuomari, LKV
Julkaistu 4.1.2023

Vuosi 2023 on alkanut talvisissa tunnelmissa. Taakse on jäänyt vuosi, joka aloitti sotineen ja sodan seurauksineen muutoksen asuntomarkkinassakin. Asuntojen hintatasossa on tapahtumassa muutoksia huippuvuosien hinnoista alaspäin. Mitään viitteitä 1990-luvun kaltaiseen yleisen hintatason romahtamiseen ei ole ilmassa.

Mediat kertovat pääkaupunkiseudun ja Tampereen alueen asuntojen hintojen ”romahtamisesta”, kun hinnat ovat laskeneet noin viisi prosenttia huippuajoista. Medialla on vahva vaikutus ihmisten ajatuksiin ja hankintakäyttäytymiseen. Ihminen on laumaeläin, joka pyrkii toimimaan lauman enemmistön tavoin.

Asunto ostetaan suhdanteista riippumatta lähtökohtaisesti elämisen tarpeita tyydyttämään. Harva meistä pitää asuntoa ensisijaisesti sijoituskohteena, vaikka toki asunnon arvolla ja mahdollisessa myytävyydellä tulevaisuudessa on merkitystä.

Samalla talousalueella tapahtuvassa kodin vaihtamisessa on pohjimmiltaan kyse välirahasta, joka maksetaan kotia vaihdettaessa. Jos nykyisen asunnon hinnassa on tapahtunut pientä ”taantumista”, saman tyyppinen hinnan korjaantuminen on tapahtunut myös itselle uudessa kodissa? Ei siis mitään mullistavaa ja taloutta romahduttavaa.

Alkanut vuosi on hyvä aloittaa rationaalisesti: Jos kodinvaihtotarpeita on olemassa, kannattaa katsoa asuntoportaaleista tämän hetken tarjonta. Jos nykyisen kodin tyyppisiä asuntoja on vähän tarjolla, kannattaa tilaisuus käyttää hyödyksi ja tarjota nykyistä kotia mahdollisella tämän tyyppistä kohdetta etsivälle. Hiukan tavallista rauhallisempi markkina taasen mahdollistaa itselle uuden kodin etsimiselle ja ostopäätöksen tekemiselle aikaisempia vuosia enemmän aikaa.

Itse yli 20 vuotta kiinteistövälitysalalla työskennelleenä olen nähnyt asuntomarkkinan nousuja ja laskuja. Kun kodinvaihtotarvetta on ollut, aina on ollut oikea aika myydä ja ostaa. Tärkeintä on tehdä molemmat toimet ammattilaisen avustamana oikealla hinnalla. Kaupallista vuotta 2023!

Kirjoittaja Pekka Linna on pitkän linjan kiinteistönvälitysammattilainen. Hän työskentelee toimitusjohtajana ja vastaavana hoitajana 01.01.2021 syntyneessä OP Koti Itä-Suomi Oy LKV.ssä. Linnaa kiinnostaa kaikenlainen asuntokauppamaailman meno, blogien kirjoittaminen ja someilu alan ilmiöistä, sekä urheilu vapaa-aikana. Asuminen on tärkeä aihe 14 lapsen isälle.