Eurooppalaisen uuden Green Bond Standardin (EU GBS) tarkoituksena on edistää vihreiden joukkovelkakirjalainojen kasvua ja vertailukelpoisuutta EU:ssa. Vapaaehtoinen standardi pyrkii varmistamaan, että vihreiksi väitetyt bondit todella rahoittavat ympäristön kannalta kestäviä hankkeita ja pienentävät riskiä vihrepesuun.

Teksti Ida Koski, Sustainable Finance Specialist, OP Yrityspankki
Julkaistu 17.3.2025

Eurooppalainen vihreä joukkolaina tai EU GB -joukkolaina tarkoittaa ympäristön kannalta kestävää joukkolainaa, joka noudattaa yhdenmukaisia EU Green Bond Standardissa kuvattuja vaatimuksia. Uusi standardi astui voimaan joulukuussa 2024, ja se edistää vihreiden joukkolainojen yhdenmukaisuutta ja vertailtavuutta markkinoilla. Ensimmäiset eurooppalaiset vihreät joukkolainat laskettiin liikkeeseen tammikuussa 2025.

Mikä on erilaista? Yksi merkittävä muutos on yhdenmukaisemmat pelisäännöt ja vahva yhteys EU Taksonomiaan. Tähän asti markkinoilla on laskettu liikkeeseen käytännössä ainoastaan ICMA:n (”International Capital Market Association”) vihreiden joukkovelkakirjalainojen periaatteiden mukaisia joukkovelkakirjalainoja, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Periaatteiden noudattaminen on vapaaehtoista, mutta siitä on tullut johtava markkinakäytäntö. ICMA:n periaatteissa kuvataan muun muassa minkälaisia vihreitä kriteereitä velkakirjoissa voi olla. Kriteereiden ei kuitenkaan tarvitse olla EU Taksonomian mukaisia.

EU GBS vaatii, että varat käytetään EU Taksonomian mukaisiin vihreisiin hankkeisiin ja että riippumaton taho tarkastaa rahoituskohteet. Tämä voi osaltaan lisätä sijoittajien luottamusta ja lisätä vihreiden bondien kysyntää. Eurooppalaisen vihreän joukkolainan sisällön tulisi suurimmaksi osaksi koostua täysin EU Taksonomian mukaisista vihreistä varoista – eli varoista, jotka täyttävät kaikki taksonomian tekniset arviointikriteerit sekä vähimmäissosiaalisuojatoimet. Yhdenmukainen liikkeeseenlaskutapa on hyödyksi sekä vihreiden joukkolainojen liikkeeseenlaskijoille että niihin sijoittaville.

Millaisille toimijoille EU GB -joukkolaina sopii?

Standardi sopii niille liikkeeseenlaskijoille, jotka haluavat ja pystyvät raportoimaan EU Taksonomian mukaisuudesta standardoidulla tavalla. Näin voi olla esimerkiksi silloin, jos sijoittajien tiedetään odottavan sitä. Eurooppalaisten vihreiden joukkovelkakirjojen liikkeeseenlasku voidaan nähdä myös osana yhtiön kokonaisvaltaista vastuullisuusstrategiaa. Markkinoilla on nähty toistaiseksi vasta kolme liikkeeseenlaskua, mikä voi johtaa siihen, että edelleen erityisesti uudet tulokkaat voivat saavuttaa greeniumiksikin kutsuttuja hinnoitteluhyötyjä. Vähintäänkin liikkeeseenlaskijat saavat hetken valokeilassa, mikä voi johtaa isompiin tarjouskirjoihin liikkeeseenlaskun yhteydessä.

Sijoittajia varten laaditussa tietokoosteessa (”Factsheet”) taas on monia sijoittajia kiinnostavia kohtia. He löytävät tietokosteesta tietoa muun muassa mukana olevien hankkeiden Taksonomia-aktiviteeteista, mahdollistavista ja siirtymäaktiviteeteista sekä mahdollisesta allokoinnista ydinvoimaan tai maakaasuun. Vastuullinen sijoittaja löytääkin tietokoosteesta paljon hyödyllistä tietoa.

Kuka ehti EU GB -markkinoille ensin?

Markkinoilla nähdyt ensimmäiset liikkeeseenlaskut herättivät paljon kiinnostusta ja huomiota. Tähän asti liikkeeseenlaskijoiden joukossa on nähty kolme täysin erilaista toimijaa. Ensimmäiseksi liikkeelle laskijaksi ehti italialainen energia- ja hyödykeyhtiö A2A. Yhtiö julkaisi liikkeeseenlaskun yhteydessä tietokoosteen ja ennakkotarkastelun perinteisen arvioijan, Fitchin, tekemänä. Uusi emissio hinnoiteltiin suunnilleen viisi korkopistettä alle jälkimarkkinakäyrän, ja jotkut puhuivat greeniumistakin samassa lauseessa. A2A kohdistaa 100 prosenttia hankkeistaan EU Taksonomian mukaisiin toimintoihin. Tietokoosteen mukaan kerättävät varat on mahdollista kohdistaa hyvin laajasti erilaisiin energian ilmastosiirtymä- ja kiertotaloushankkeisiin.

Ranskalainen julkisyhteistö Île-de-France Mobilités julkaisi ensimmäisen eurooppalaisen vihreän joukkovelkakirjalainan tietokoosteen, ja sai siitä positiivisen ennakkotarkastelun KPMG:ltä. KPMG on uusi toimija tällä alalla, mikä tuo mukanaan vielä yhden mielenkiintoisen lisäyksen. Myös Île-de-France Mobilités allokoi 100 prosenttia varoistaan EU Taksonomian mukaisiin hankkeisiin. Joukkovelkakirjalla hankitut varat kohdistetaan erilaisiin puhtaan liikenteen hankkeisiin, kuten raide- ja henkilöliikenteeseen sekä niihin liittyvän infrastruktuurin. Yhtiön ensimmäinen emissio hinnoiteltiin markkinoilla tammikuun lopussa, minkä johdosta se oli virallisesti toinen liikkeeseenlaskija markkinalla.

Finanssialan yhtiö ABN Amro on kolmas markkinoilla nähty nimi. Alalla ennakoitiin, että ensimmäiset liikkeeseenlaskijat ovat yrityksiä, koska standardi on melko monimutkainen finanssialan laajoihin lainaportfolioihin. Nyt jälkimmäisestäkin on kuitenkin esimerkki olemassa. ABN Amron portfolio koostuu 100-prosenttisesti EU Taksonomian mukaisista hankkeista, ja mukaan hyväksytään vihreitä rakennuksia sekä aurinko- ja tuulienergian hankkeita. Näiden edellä mainittujen hankkeiden EU Taksonomian mukaisuuden arviointi on EU Taksonomiassa yksinkertaisimmasta päästä, mikä on varmasti ollut yksi hankkeiden valintakriteeri ABN Amrolle. Ennakkotarkastelun on tehnyt ISS.

Yritykseni on kiinnostunut EU GB -joukkolainan liikkeellelaskusta – kuinka toimia?

Ainakin tarvitaan tietokooste. Käytännössä huomioitavaa on melko paljon, mutta OP Yrityspankki neuvoo liikkeeseenlaskijaa yksityiskohdissa.

ICMA:n mukaista viitekehystä (”Framework”) ei tarvita standardin mukaisen joukkovelkakirjalainan liikkeeseenlaskuun, mutta viitekehyksen laatimisen tai päivittämisen ei luonnollisesti tarvitse olla poissuljettu tietokoosteen laatimisen yhteydessä, mikäli sille on tarvetta.

Vaihtoehtoja punnitessa liikkeeseenlaskijan kannattaa ensimmäiseksi arvioida, kuinka paljon sillä on EU Taksonomian mukaisia aktiviteetteja. Jos näitä on tarpeeksi, helpottuu tekeminen huomattavasti. Mikäli näitä hankkeita ei ole tarpeeksi vielä liikkeeseenlaskuvaiheessa, sallii sääntely suunnitelman tekemisen tällaisia hankkeita koskien.

Yleistyvätkö EU GB -joukkolainat?

Eurooppalaisista vihreistä joukkovelkakirjalainoista ollaan kiinnostuneita, mutta markkinoilla ei ole vielä nähty sellaista kehityssuuntaa, että perinteisistä ICMA:n mukaisista liikkeeseenlaskuista tarvitsisi luopua ja siirtyä kokonaan uuteen malliin.

EU GB -standardia on myös kritisoitu ja epäilty sen suosiota muun muassa regulaation epäselvyyden vuoksi. Markkinoilla nähdyt esimerkit osoittavat, että regulaatio saattaa kuitenkin olla yllättävänkin selkeää. Tietokoosteessa on olennaisia asioita ja se on melko tiivis – jopa helppolukuinen. Toisaalta tietokooste vaatii esimerkiksi EU Taksonomian hyvää ymmärtämistä, jotta sitä on nopea lukea ja sijoittaja löytää sieltä kaiken kiinnostavan.

Toinen tulevaan suosioon vaikuttava asia on yhtiöiden EU Taksonomia -raportoinnin kypsyys. Kokonaisuudesta vain pienen määrän joukkovelkakirjoja on mahdollista olla uuden standardin mukaisia, koska standardi edellyttää, että vähintään 85 prosenttia joukkovelkakirjalainalla hankitusta varoista tulee kohdentaa täysin EU Taksonomian mukaisiin vihreisiin kohteisiin.

Kolmantena suosioon vaikuttaa varmasti yleinen asenneilmapiiri. Kuten alkukevään aikana on nähty, kestävyyssääntely on ison myllerryksen kohteena EU:ssa. Euroopan komissio on antanut uuden Omnibusiksi kutsutun esityksen eurooppalaisten yritysten kestävyysraportointitaakan keventämiseksi. Eurooppalaisilla joukkovelkakirjalainoilla ja EU Taksonomialla on vahva yhteys, ja mikäli EU Taksonomiasta raportointi liikkeeseenlaskijoiden keskuudessa vähenee, vähenee varmasti myös potentiaalisten EU GB -liikkeeseenlaskijoiden määrä.

Voitaneen siis sanoa, että eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen suurempi suosio markkinoilla määrittyy tulevaisuudessa. Aivan lopulta suosion määrittää aina sijoittajien kysyntä – olivat liikkeeseenlaskijat uudesta mallista kuinka kiinnostuneita tahansa.

Lue myös:

Tekoäly voi auttaa pelastamaan luonnon ja parantaa liiketoimintaa