Minulta kysytään tätä usein, varsinkin kun kerron toimivani OP:lla asiantuntijana. Se kun ei varsinaisesti kerro kysyjälle yhtään mitään. Joka kerta jään aluksi aprikoimaan mitä oikein vastaisin? Miten kuvailisin työtäni niin, että toimialaamme kuuluva vahva salassapito- ja tietosuojaperiaate säilyisi? Ja että kysyjä silti jollain tavoin hahmottaisi, millaista asiantuntijatyö OP:lla tai finanssialalla voi olla.

Teksti Arja Vatanen, Specialist, Workforce planning
Kuva Kyösti Vatanen
Julkaistu 6.11.2024

Kun työskentelin pankissa, oman tehtäväalueen kuvaaminen työyhteisön ulkopuolisille oli helpompaa. Tehtävänimikkeeni olivat pidempään yleisessä käytössä olleita, tunnettuja ammatteja. Ohitin työtehtäviini liittyvät tiedustelut useimmiten kertomalla tittelini ja työnantajani. Toki oli myös tilanteita, joissa kerroin tarkemmin työni sisällöstä. Esimerkiksi oppilaitosvierailuilla kuulijakunnalla ei vielä ollut merkittävää omakohtaista kokemusta siitä, mitä esimerkiksi pankinjohtaja tai yritysasiakkuuksia hoitava rahoituspäällikkö oikeasti tekee. Samalla tuli siis tehtyä oman työnpäivän sisältöä avatessa ammatinvalintaopastusta ja työnantajamielikuvamarkkinointia.  

Nykyinen työyhteisöni koostuu erilaisista HR – eli henkilöstöasioihin keskittyvistä ammattilaisista. Monella työelämässä mukana olevalla on jo jonkinlaista käsitystä siitä, mitä henkilöstöammattilaisen työtehtäviin kuuluu. Itse en kuitenkaan koe olevani ns. perinteinen HR, koska pääasiallisesti työpäiväni kuluvat erilaisissa kehittämisprojekteissa ja uudistamishankkeissa. Ja tässä kohtaa minulla meinaa mennä ”sormi suuhun”. Kuinka paljon voin kertoa niin, että toisaalta työni luonne avautuu kysyjälle ymmärrettävämmäksi, ja toisaalta en kerro työyhteisön ulkopuoliselle sellaista, minkä tulee säilyä sisäisenä tietona? 

Työskentelen asiantuntijana Henkilöstö, Kulttuuri ja Viestintä -osaamiskeskuksessa, Ura-heimossa. Tiimimme nimi on TyöUra. Tiimimme perustehtäväksi on määritelty: ”Tuemme ja tarjoamme työkaluja työvoimasuunnitteluun, suunnitelmien toteutukseen ja työvoiman johtamiseen. Sujuvoitamme OP Ryhmän sisäistä työmarkkinaa ja varmistamme OP:n arvojen mukaisen työuran päättymisen.” Minun työnkuvaani kuuluu etenkin, tähän perustehtäväämme peilaten ja erilaiset sääntely- ja lainsäädäntövaateet huomioiden, vastata ja kehittää sellaisia OP Ryhmän käytänteitä (eli mitä tulee tehdä tai ottaa huomioon) ja niihin liittyviä prosesseja (toisin sanoen miten tehdään), jotka liittyvät työsuhteen alkamiseen OP:lla.  Osallistun tarvittaessa parantamishankkeisiin, kun OP Ryhmän sisällä siirrytään tehtävästä tai yrityksestä toiseen, tai kun työsuhde OP:lla päättyy. Olen soveltuvin osin lisäksi mukana organisaatio- ja tehtävärakenteemme hallinnan ja käytänteiden kehittämistyössä. Kirjoitan vastuualueisiini liittyen toimintamalleja, työvaihekuvauksia ja ohjeita niin meille tekijöille kuin palveluiden käyttäjille. Mallinnan eli piirrän kuvaksi näitä prosesseja. Vastaan aihealueeseeni liittyvästä viestinnästä eli tiedotan tarpeen mukaan niin kirjallisesti kuin suullisesti eri kanavia hyödyntäen.  

Työni on siis hyvin vaihtelevaa ja monipuolista, ja projektiluontoista. Yksi esimerkki tästä on, että olen mukana työryhmässä, jossa pohdimme, millaisia palveluita tai palvelukokonaisuuksia OP Ryhmän keskistetyllä HR-toiminnolla tulee olla. Miten ne vastaavat OP:laisten ja heidän esihenkilöidensä tarpeisiin myös tulevaisuudessa. Miten tällaisia palvelukokonaisuuksia tulee johtaa, että palvelu- ja työntekijäkokemus säilyvät hyvällä tasolla tai paranevat. Usein työpöydälleni päätyvät sellaiset projektit, jotka vaativat pikaista edistämistä ajankohtaisuutensa vuoksi. Tällaisesta esimerkkinä monimuotoisuuden edistämiseen liittyvät hankkeet. Tämä kuvaus työstäni on yleisellä tasolla, ja pieni näkymä siihen mitä todellisuudessa teen ja mitä työpäiväni pitävät sisällään.   

Tulin jokin aika sitten haastatelluksi asuinpaikkakuntani paikallislehteen. Tietenkin toimittaja kysyi: ”Mitä sinä oikein teetkään työksesi?”. Keksin siinä yhteydessä vastata, että työskentelen OP Ryhmän Keskusyhteisössä OP Osuuskunnan palveluksessa työvoimasuunnittelun asiantuntijana. En osaa sanoa, kertoiko pikainen suomennokseni englanninkielisestä tehtävänimikkeestäni ”Specialist, Workforce Planning” ulkopuoliselle yhtään paremmin siitä, mitä asiantuntijatyöhöni sisältyy. Itse olen tyytyväinen tähän suomenkieliseen versiooni. Jos on tarve avata työtäni enemmän, ja sen kertominen tuottaa minulle äkkiseltään vaikeuksia, voin jatkossa näyttää kysyjälle tämän blogikirjoitukseni. 

Kirjoittaja Arja Vatanen työskentelee asiantuntijana (Specialist, Workforce planning) Henkilöstö, Kulttuuri ja Viestintä Osaamiskeskuksessa Ura-heimossa kehittämisen tiimissä. Tiimissä hänen vastuullaan ovat etenkin työuran alkuun liittyvät prosessit ja käytänteet. Arja teki jo nuorena ratkaisun jäädä asumaan ja työskentelemään kotipaikkakunnalleen. Niinpä hän tarkkaileekin asioita maaseutukaupungista käsin.

Lisää aiheesta

Lisää aiheesta