Monien arkipäiväisten asioiden hoidon lisäksi verkossa etsitään myös rakkautta ja kumppania. Moni on löytänyt elämänkumppaninsa esimerkiksi verkon deittipalvelusta. Kaikki verkossa vastaan tulevat tarjoukset eivät kuitenkaan ole tarttumisen arvoisia, vaan joukossa liikkuvat myös rikolliset, jotka tehtailevat rakkauspetoksia. Verkossa kannattaa olla varuillaan varsinkin, jos yhteydenotto on epätavallinen ja se tulee yllättäen.  

Teksti Marjo Myllyaho, turvallisuusasiantuntija
Julkaistu 8.5.2023

Sain hiljattain sosiaalisessa mediassa kaveripyynnön komealta leskimieheltä Yhdysvalloista. George kaipasi rakkautta elämäänsä vaimon traagisen kuoleman jälkeen. Tästä toki oli jo kulunut sopivasti aikaa ja nyt George olisi valmis uuteen rakkauteen, ja hän oli ihastunut kuvaani. Hän kertoi, että on joskus matkustanut Suomessa ja pitänyt maasta kovasti. Ammatiltaan George oli eläkeikää lähestyvä sotilas.

Yhteydenotto oli epätavallinen ja yllättävä, mutta sopivassa tunnetilassa tai elämäntilanteessa, moni voisi siihen tarttua. Todennäköisesti tilanne olisi edennyt niin, että George olisi kehunut minut maasta taivaisiin ja keskittynyt keskusteluissa juuri minua kiinnostaviin aiheisiin. Yhteydenpito olisi ollut tiivistä. Kun luottamusta olisi rakennettu tarpeeksi pitkälle, olisivat alkaneet rahapyynnöt.  

George saattaisi työskennellä kriisialueella sotilaana eikä tästä syystä voisi koskaan soittaa videopuheluita. Samasta syystä hän ei pääsisi käsiksi varoihinsa, vaan hän tarvitsisi rahallista apua – väliaikaista tietenkin, sillä onhan hänelle kertynyt jo ihan mukava omaisuus. Rahapyynnöt saattaisivat liittyä esimerkiksi kuluihin siitä, että George pääsisi kriisialueelta pois kesken sopimuskauden ja tietenkin hän tarvitsisi väliaikaista apua matkakuluihin.

Esteitä rakkauden tiellä olisi monia, mutta tietenkin George haluaisi päästä Suomeen rakkautensa luokse aloittamaan yhteisen elämän. Ja kun kaikki olisi järjestyksessä ja kaikki esteet ylitetty, niin olisihan se mukavaa viettää huolettomia eläkepäiviä, vaikka Saimaan rannalla tai Espanjan auringossa. 

Jos elämässä olisi sopiva rako uudelle ihmissuhteelle ja takana ehkä vaikeita aikoja ja monia yksinäisiä hetkiä, niin tämähän kuulostaisi lähes täydelliseltä? Ehkä jopa liian hyvältä ollakseen totta? Ja sitä se ikävä kyllä onkin.

George ei ole George eikä todennäköisesti edes yksi ihminen, vaan petosta toteutetaan vuoroissa, jossa huijarit vaihtuvat työvuorojen mukaisesti. Uhria manipuloidaan niin taitavasti, että hänet saadaan uskomaan lähes mitä tahansa.

Huijari saattaa esimerkiksi romuttaa uhrin luottamuksen pankkiin, jossa petos on voitu havaita ja uhria jututettu. Uhrille on nostettu esiin kaikki huijaukseen viittaavat varoitusmerkit ja epäselvien maksujen välittämisestä on kieltäydytty, koska niiden lopullisesta saajasta ei ole voitu varmistua. Huijari on kuitenkin kääntänyt tilanteen niin, että pankki vain haluaa olla heidän rakkautensa tiellä ja pankki on vain yksi uusi este voitettavaksi. Tokihan huijari auttaa rakastaan ratkaisemaan tilanteen ja kertoo uhrille, miten pankin kyselyihin kannattaa vastata.  

Syvällä sisimmässään uhrilla saattaa olla myös epäily siitä, että tässä ei ole kaikki ihan kunnossa, mutta koska tilanne on jo päässyt pitkälle ja tunteet vahvoja, niin uhri ohittaa epäilyksensä. Epäily saattaa tulla esille esimerkiksi siinä, että uhri ei ole kertonut rakkaudestaan edes läheisilleen.

On myös mahdollista, että huijari on ohjannut uhria ja saanut hänet uskomaan, että ei heidän rakkauttaan kuitenkaan kukaan ymmärtäisi. Näin tietysti siksi, että uhrin läheiset voisivat helposti haistaa huijauksen, jos tietäisivät tilanteen. Joskus uhri saattaa ymmärtää tilanteensa – usein pitkän ja kivuliaan prosessin jälkeen. Uhri tekee rikosilmoituksen, mutta vähän ajan päästä huijari kietoo hänet taas pauloihinsa ja huijaus jatkuu. 

Menetykset ovat usein suuria - eivätkä vain taloudellisia. Ihmissuhteita on voinut kariutua ja häpeä on usein musertava. Petokseen on saattanut mennä suuri osa omaisuudesta ja uhri on saattanut ottaa velkaa omien varojen loppuessa. Tilanne voi olla monin tavoin hankala, mutta vain rikollisella on syytä häpeään. Uhrin olisi hyvä hakea apua tarvittaessa ja kääntyä esimerkiksi läheisten ja Rikosuhripäivystyksen puoleen. Myös pankkiin ja poliisille tulisi ilmoittaa petoksesta.   

Rakkaus on vahva ja ihana tunne ja jos maailmassa olisi enemmän rakkautta, niin se olisi todennäköisesti parempi paikka kaikille, mutta tätäkin tunnetta rikollinen pyrkii käyttämään hyväksi, joten myös rakkautta etsiessä on hyvä pitää pää kylmänä ja jalat maassa. Viimeistään siinä vaiheessa, kun uusi tuttavuus pyytää rahaa, niin peli kannattaa viheltää poikki eikä rahaa tule koskaan lähettää tuntemattomalle saajalle. Jokaisen varsinkin liian hyvältä vaikuttavan kaverin mukaan ei kannata lähteä, vaan jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, niin se useimmiten on sitä.  

Mitä on verkkorikollisuus ja miten tunnistat huijauksen? Lue lisää

Lue myös:

Romanssihuijari vei Eijan rahat – "Nyt tiedän, että kaikkea voidaan väärentää"

Rakkaushuijaus vie rahat ja jättää häpeän – Auervaarat vaanivat nykyään verkossa

Kirjoittaja Marjo Myllyaho toimii OP:n Talousrikollisuuden torjunnassa turvallisuusasiantuntijana. Marjo on työskennellyt finanssialalla erilaisissa tehtävissä yli 10 vuoden ajan.