Vuotta 2022 voidaan pitää käännekohtana jo vuosia jatkuneelle nollakorkoympäristölle. Kuluvana vuonna korot ovat nousseet rahapolitiikan kiristämisen, inflaation sekä keskuspankkien velkakirjaostojen alasajon vuoksi. Yleisen korkotason nousun lisäksi sijoittajien vaatimat riskilisät ovat nousseet talouden kohonneen epävarmuuden sekä kiristyneen maailmanpoliittisen tilanteen myötä. Tämän kaiken seurauksena korkosijoitukset ovat palanneet aidoksi vaihtoehdoksi osakkeille.
Kuluvan vuoden aikana eurooppalaisten riskisempien High Yield -yrityslainojen keskimääräinen juokseva tuotto on noussut jopa 8 prosentin tasolle ja ylittänyt OMX Helsingin keskimääräisen, noin 4,5 prosentin osinkotuoton. Korkomarkkinoiden voimakas liikehdintä on heijastunut myös laadukkaampien yhtiöiden yrityslainoihin ja Investment Grade -luokan lainoista saa jo noin 4 prosentin tuottoa.
Toinen tapa tarkastella yrityslainojen sekä osakkeiden houkuttelevuutta keskenään on laskea tuottoero Investment Grade -lainojen sekä osinkotuoton välillä. Vuosina 2015–2021 tilanne oli selkeästi osakkeiden eduksi, mutta kuluvan vuoden aikana tilanne on kääntynyt päälaelleen.
Laadukkaat Investment Grade -yrityslainat tarjoavat siten tällä hetkellä osinkotuottoa korkeampaa tuottotasoa tuntuvasti matalammalla riskitasolla. Turvallisuushakuiselle sijoittajalle yrityslainat tarjoavat siis osinkoja houkuttelevampaa tuottotasoa, joskin sijoittaja luopuu tällöin osakemarkkinoiden korkeammasta pitkän aikavälin tuottopotentiaalista.
Kotimaisessa yrityskentässä sijoittajille on tarjolla mielenkiintoisia tilanteita. Konkreettisena käytännön esimerkkinä voidaan nähdä vaikkapa asuntosijoitusyhtiö Kojamo, jonka osinkotuotto on noin 2,5 prosentin tasolla. Sen sijaan yhtiön vuosina 2024–2027 erääntyvien velkakirjojen juokseva tuottotaso on 6 prosentin ympäristössä, eli huomattavasti enemmän.
Kojamon tapauksessa velkakirjojen tuottolukemia voidaan pitää myös hyvänä vertailukohtana suoralle asuntosijoitukselle – Helsingin, Tampereen ja Turun seuduilta on haastavaa löytää arvonsa säilyttäviä asuntoja yli 5 prosentin nettovuokratuotolla.
Nykyisessä epävarmassa markkinatilanteessa korkosijoituksilla voi tasapainottaa salkun arvon heiluntaa ja saada tasaista kuponkituottoa. Käytännön vinkkejä korkosijoittamiseen löydät esimerkiksi Joona Heinolan 4.11. julkaistusta puheenvuorosta.
Lue lisää:
Korkosijoittaminen mahdollistaa kohtuulliset tuotot suhteellisen pienellä riskillä
Kirjoittaja Jussi Mikkonen toimii analyytikkona OP Marketsissa. Hänen seurantavastuullaan on yrityslainojen lisäksi päivittäistavarasektorin osakkeet. Jussin ura sijoitustutkimuksen parissa alkoi vuonna 2010.