Viime vuoden rauhaiselo politiikassa on alkuvuonna kokenut mullistuksia, kun Yhdysvaltain presidentti Trump on pistänyt tuulemaan. Viime viikkoina nämä tapahtumat ovat pitkästä aikaa näkyneet voimakkaammin myös sijoitusmarkkinoilla.

Teksti Patrik Moring, strategi ja salkunhoitaja OP Varainhoidossa @PatrikMoring
Julkaistu 23.3.2018

Laukaiseva tekijä on pitkälti ollut Yhdysvaltain asettamat tuontitullit teräkselle ja alumiinille, jotka ovat olleet selkeästi Kiinaa vastaan suunnattuja toimia. Eilen presidentti Trump hyväksyi vielä lisätoimia Kiinaa vastaan, joiden jälkeen kauppasodan yltymisen uhka on entistä voimakkaammin läsnä.

Osakemarkkinoilla on koettu alkuvuonna varsin vauhdikkaita käänteitä, kun tammikuun rajun nousun jälkeen, helmikuussa meno muuttui korjausliikkeen myötä selvästi pehmeämmäksi. Sijoittajat saivat hyvän muistutuksen volatiliteetin eli markkinaheilunnan olemassaolosta.

Vaikka tuosta korjausliikkeestä onkin palauduttu kohtuullisen hyvin, jäi sijoittajille kytemään jonkin asteinen hermostuneisuus, joka on estänyt volatiliteettia palaamasta aiemmille, ennätysmatalille tasoilleen. Yksi tekijä taustalla on eittämättä tietoisuus siitä, että ultrakevyen rahapolitiikan aika on ohi keskuspankkien normalisoidessa hiljalleen linjaansa. Yhdysvaltain keskuspankki Fed on jo etenemässä tällä uralla koronnostoineen ja tasetta hiljalleen pienentämällä. Ajan myötä keskuspankkipolitiikka tuleekin olemaan markkinoille potentiaalisesti erittäin suuri koetinkivi. Viime viikkoina keskuspankkeja suurempi vaikutus on kuitenkin ollut poliittisilla kahinoilla, joista erityisesti protektionististen toimien paluu kauppapolitiikkaan on huolestuttavaa.

Yhdysvallat kertoi muutama viikko sitten ottavansa käyttöön tullit alumiinin ja teräksen tuontia vastaan. Päätös oli shokeeraava, joskin Trumpin vaalilupausten mukainen. Monet maat kokivat tullit äärimmäisen epäoikeudenmukaisina, ja niistä onkin väännetty kättä julkaisusta lähtien. Yhdysvallat ilmoitti lopulta, että lähimpien naapureiden lisäksi mm EU, Brasilia ja Etelä-Korea vapautetaan tuontitulleista ja näin ollen asetelma on muotoutumassa enemmänkin Yhdysvallat vs. Kiina, kuin Yhdysvallat vs. muu maailma asetelmaksi.

Tämä sai eilen vahvistuksen, kun Yhdysvallat ilmoitti asettavansa tullit noin 60 mrd. dollarin tuonnille Kiinasta, sekä rajoittavansa kiinalaisten investointeja Yhdysvaltoihin. Vielä ei ole tarkkoja tietoja mihin tuotteisiin nämä tullit kohdistuvat, mutta oletettavasti tarkoitus on vaikuttaa erityisesti uuden teknologian tuontiin, johon Kiina on erityisesti satsannut viime vuosina.

Kiinalaiset ovat toistaiseksi vastanneet lähinnä symbolisesti Yhdysvaltain toimiin, asettamalla tullit noin 3 mrd. dollarin tuonnille Yhdysvalloista. Nämä toimet ovat vasta vastine teräs- ja alumiinitulleille. Lähipäivinä tulemme näkemään varsinaisen vastauksen Yhdysvaltain viimeisille toimille, jotka otetaan Kiinassa hyvin vakavasti. Kiina ei lausuntojen mukaan aio hävitä kauppasotaa.

Markkinoille yllä oleva tapahtumaketju ja sen hallitsematon jatkuminen ovat myrkkyä sijoitusmarkkinoille. Talouskasvu on ollut hyvällä uralla ja nyt riitely reviireistä uhkaa tätä kasvua. Politiikka on ennalta arvaamatonta, mutta kenenkään intressissä ei ole antaa tilanteen livetä liian pitkälle. Osakemarkkinoilla reaktio viimeisiin toimiin oli jälleen hyvin raju, etenkin Aasian kaupankäynnissä, mutta Euroopan kaupankäynnissä tilanne vaikuttaa jo paljon rauhallisemmalta. Uskomme tilanteen rauhoittuvan hiljalleen, minkä yhteydessä riskiä sietävällä sijoittajalla on tilaisuus lisätä jälleen osakepainoaan.

Meillä OP Varallisuudenhoidossa osakkeet ovat ylipainossa, johon palautimme ne helmikuun puolessa välissä edellisen markkinaheilahduksen loppupuolella. Osakemarkkinoiden positiivista kehitystä tukee edelleen talouskasvun jatkuminen, vaikkakin paras yllätysmomentti on hieman heikentynyt. Positiivinen kasvu tukee edelleen tuloskasvun jatkumista, ja maltillistuneet arvostustasot ovat näin ollen tilaisuus lisätä osakkeita salkkuun.

Sijoittajan on kuitenkin hyvä huomioida, että hyvän kasvuympäristön vallitessa keskuspankkipolitiikka on muutoksessa ja tämä voi lisätä markkinoiden heilahteluja yhdessä poliittisen kehityksen kanssa. Sijoitussykli on ollut varsin pitkä ja hiljalleen parhaan tuottonäkymän aika alkaa jäädä taaksemme. Toistaiseksi talous- ja tuloskasvu tukevat markkinakehitystä, mutta volatiliteetti on läsnä.

Kirjoittaja Patrik Moring toimii OP Varainhoidossa strategina ja salkunhoitajana keskittyen pääosin osakesijoituksiin. Patrik on toiminut sijoitusten parissa vuodesta 2000 lähtien.