Koronapandemia ja etätyöt nostivat viime kesänä monen suomalaisen omakotitalo- ja mökkikuumeen huippulukemiin. Koronaviruksen paras terä on alkanut jo hiipua, mutta omakotitalojen rakennus- ja ostobuumia se ei ainakaan vielä ole taittanut.

Moni taloprojektia jo pidemmän aikaa pohtinut on kuitenkin saanut huomata, että moni asia on nyt eri asennossa kuin ennen pandemiaa – ja etenkin ennen Ukrainan sotaa. Rakennusmateriaalien ja samalla myös talopakettien hinnat ovat nousseet ja myös toimitusajat venyneet roimasti aiemmasta.

Rakennusalan ammattilaisten kädet ovat nyt täynnä töitä ja osaavaa työporukkaa voi olla vaikea löytää edes kohtalaisen pitkällä varoajalla. Oman lisänsä tuo tonttipula sekä hitaat rakennuslupaprosessit. Etenkin pääkaupunkiseudulla lupakäsittelyajat ovat voineet olla jopa kohtuuttoman pitkiä.

Ajattelemisen aihetta ovat antaneet myös lainan korot, jotka ovat pitkästä aikaa kiivenneet nollan yläpuolelle. Lisäksi suunnan ennustetaan olevan edelleen ylöspäin.

Ensi vuonna voi olla entistä kalliimpaa

Moni uutta omakotitaloa mielivä onkin alkanut yleisten suhdanteiden synkentyessä ja inflaation kiihtyessä miettiä, kannattaisiko koko projektia pantata suosiolla eteenpäin ja ottaa uusi startti hieman nykyistä edullisempana ajankohtana.

Rakennusteollisuus RT:n aluejohtaja Diana Råmanin mukaan tässäkin on omat riskinsä. Ukrainan kriisi vaikuttaa globaalisti vielä pitkään ja voi aiheuttaa sen, että materiaalikustannukset nousevat entisestään.

Osa materiaaleista ja tarvikkeista voi toki halventua, mutta hankintojen pilkkomisessa on omat riskinsä ja niiden vaikutus voi jäädä marginaaliseksi tai kääntyä jopa päinvastaiseksi.

– Omakotitalon rakennusprojektissa lopullisten kustannusten ja aikataulujen täydellinen optimointi etukäteen on äärimmäisen vaikeaa, jos laskelmat perustuvat arvioihin eivätkä jo tehtyihin kiinteähintaisiin sopimuksiin. Se voi olla aivan yhtä vaikeaa myös pitkässä asuntolainassa, sillä maailma muuttuu ja markkinat sen mukana. Lainankoroissa on lisäksi hyvä huomata, että olemme niiden osalta eläneet viime vuosina täysin poikkeuksellista aikaa. Nyt mennään vain kohti normaalia, Råman muistuttaa.

Yksi keino pienentää kustannusten nousuun liittyvää riskiä on Råmanin mukaan se, että tekee kiinteähintaisesta talopaketista avaimet käteen periaatteella. Silloin hinta lukitaan ja rakennustarvikkeisiin sekä raaka-aineisiin liittyvät hintariskit jäävät toimittajalle. Tällöin on kuitenkin tärkeää valita luotettavat yhteistyökumppanit.

– Etenkin avaimet käteen-talopaketeissa voi ajoitus osua asiakkaan kannalta joskus todella hyvin kohdalleen. Urakan pilkkominen ja osaoptimointi sen sijaan lisää aina riskejä, hän toteaa.

Kiire voi käydä kalliiksi

Myös kumppaneiden valinnassa kannattaa olla tarkkana, sillä heikon työnjäljen ja virheiden korjaaminen tietää aina lisäkuluja. Råmanin mukaan ennen sopimusten tekoa pitää tarkistaa, että rakennusalan yrityksellä on riittävät referenssit, ammattitaito ja talous kunnossa.

– Kovimman kysynnän rauhoittuessa tekijöitä voi toki olla paremmin tarjolla. Isommat talotehtaat voivat tarjota päteviä kumppaneita myös oman verkostonsa kautta, hän vinkkaa.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty -sanonta pitääkin alan asiantuntijan mukaan edelleen kutinsa. Sen lisäksi tarvitaan joustovaraa aikatauluihin ja budjettiin. Kiire nostaa helposti työn hintaa ja lisää myös virheiden riskiä.

– Tällaisena aikana venyviin aikatauluihin, toimitusvaikeuksiin ja nouseviin kustannuksiin kannattaa joka tapauksessa varautua entistä paremmin. Samalla on hyvä unohtaa tiettyihin muuttopäiviin jo etukäteen sidotut tavoitteet. Jos taloprojekti on vasta suunnitteilla, sitä ei välttämättä saa enää tämän vuoden puolella edes käyntiin, Råman toteaa.

Suunnitteletko omakotitalon rakentamista? Tutustu rakennuslainaan.

Lue myös:

Näiden vinkkien avulla selviät rakennusprojektista

Räppäri Laineen Kasperi rakensi mökin omin käsin – työmaalla hikoilu toi kymppitonnin säästöt

Näin laadit remonttibudjetin ja pysyt siinä – asiantuntijoiden 5 vinkkiä